A mormon egyház támogatja a melegházasságról szóló szenátusi törvényjavaslatot

2022. november 17. 07:36

Kis ellentmondás ugyanakkor, hogy a mormonok továbbra is tartják magukat tanításukhoz, miszerint a házasság továbbra is férfi és nő között köttetik.

2022. november 17. 07:36
null

Az Egyesült Államokban a szenátus szerdán szavazott arról a törvényjavaslatról, amely hatályon kívül helyezi azt a Bill Clinton alatt elfogadott törvényt, amely a házasságot egy férfi és egy nő közötti kapcsolatként határozza meg. A javaslat értelmében az is meg lenne tiltva az egyes államoknak, hogy nem, faji, etnikai vagy nemzeti hovatartozás alapján megtagadják a házassági engedélyeket és kedvezményeket.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza támogatását fejezte ki a javaslat mellett. A mormonok szerint az LMBTQ+ személyeket is megilleti a házasság joga, bár ahhoz továbbra is tartják magukat, hogy tanításuk szerint házasság továbbra is férfi és nő között köttetik, vagyis hogy az azonos neműek kapcsolata szerintük bűn.

Bár a mormon egyház régóta ellenzi az azonos neműek kapcsolatát, az utóbbi időben már „lazább álláspontot” képvisel az azonos neműek házasságával kapcsolatban – kommentálja a hírt a Guardian.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2022. november 17. 17:59
Több meleg mormonra van szükség!
Akitlosz
2022. november 17. 14:22
Házasságot mindenki köthet. Egy ellenkező nemű emberrel. Eddig sem érdekelt senkit a szexuális akármije, se a papot, se az anyakönyvvezetőt. A buzeránsok tönkreteszik a házasság intézményét. Amint sikerül nekik megváltoztatniuk a házasság szó jelentését és a házasság már a buzulás szinonimája lesz a normális emberek nem fognak többet házasodni akarni, mert nem akarják, hogy emiatt LMNOPQ személynek nézzék és tartsák őket.
Mezőbándi
2022. november 17. 13:15
A baloldali, egyre inkáb woke Guardian mióta hiteles hírforrás a konzervatívok számára egy keresztény egyházat illetően? Amúgy a hír magyar tálalásaiból csupán az az apró részlet maradt ki, hogy ez a törvény azért mehet át várhatóan a szenátuson, mert vallásszabadságot védő rendelkezések kerültek bele, és ez az egyház is ezért támogatta azt. Az új szöveg kifejezetten védi az egyházakat és egyházi intézményeket az állami retorziótól, ha kitartanak abban, hogy Isten előtti házasság csak férfi és nő között létezik, és ha továbbra sem hajlandóak a szertartásaikat kiterjeszteni egyéb kapcsolatok szentesítésére. Tehát ez a törvény csak arról szól, hogy a tagállamok kötelesek házasságként elismerni egy azonos neműek közötti, más tagállamban kötött "házasságot". Viszont a tagállamok a 2015-ös Obergefell kontra Hodges döntés óta már kötelesek elvégezni az ilyen házasságkötéseket, tehát ez a törvényjavaslat már régen nem arról szól, hogy létezhessen-e azonos neműek közötti állami házasságkötés Amerikában, mert az a vonat már 2015-ben elment. (Egyelőre.) Bár az egyébként nem teljesen világos, hogy miért pont ennek az egyháznak az álláspontja ilyen fontos a Guardiannek (ahol a 16millió tagból 6,5millió van az USA-ban), miközben itt egyértelműen a republikánusok egyik fontos szavazóbázisának, a 80-90 milliónyi evangelikál protestáns amerikainak a véleménye volt az elsődleges szempont. Talán azért, mert ők nem alkotnak egyetlen egyházat. De azért a National Association of Evangelicals ugyanígy, ugyanezért támogatta ezt a törvényt.
fado
2022. november 17. 12:56
Mormonok sátánisták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!