Cikinek tartja Walit, az oroszok ellen harcoló mesterlövészt a magyar szakértő

2022. október 02. 19:00

Valószínűleg egy jól felépített háborús marketingkampány szüleménye Wali, az ukrán oldalon harcoló kanadai mesterlövész. Persze az orosz propagandát sem kell félteni.

2022. október 02. 19:00
null
Sal Endre
Sal Endre

Wali, a világsajtóban is rendszeresen szereplő, nyilatkozó kanadai mesterlövész valódi nevét nem tudni, azt diszkréten elhallgatja, más kérdés, hogy az arcát viszont megmutatja a videókban. Legutóbb a Facebook-oldalán posztolta, hogy az emberek félreértik, mit csinál valójában egy mesterlövész a frontvonalon, ez „elsősorban a szenzációhajhász filmeknek köszönhető”.

A Mandiner által megkérdezett, ám a neve elhallgatását kérő magyar katonai szakértő szerint már az arcának megmutatása is szokatlan Wali részéről, hiszen egy diszkrét munkáról van szó,

egy mesterlövész számára alapfeltétel, hogy láthatatlan maradjon.

Az arcát nem ismerhetik, hiszen ezzel veszélybe sodorhatja a jelenlegi és a későbbi küldetéseit is, sőt, el is eshet a munkáktól, arról nem beszélve, hogy célkeresztbe állítja magát az ellenséges haderőknél.

Amit a Wali névre keresztelt férfi még tudni enged magáról, az az, hogy negyven éves és Kanadában született. Az édesanyja családja egykor Franciaországból költözött át Észak-Amerikába, Quebecbe, az édesapja pedig ecuadori származású. Wali saját bevallása szerint, ha éppen nem távcsöves puskával a kézében harcol a világ valamelyik „forró” pontján, akkor otthon informatikusként dolgozik. Állítása szerint kétszer szolgált az afganisztáni háborúban, s ott szerzett magának hírnevet a pontos lövéseivel. Később önként ment Irakba, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljon.

A legenda szerint egy nap 40 ellenséges katonával végzett,

ami azért nagy szó, mert egy jó mesterlövész naponta átlagosan 5-6 ellenséges katonával tud végezni, egy kiemelkedő képességű 7 és 10 közötti ellenséget szed le – és hát ott van Wali.

Nem „darabszám” alapján dolgoznak

A neve elhallgatását kérő magyar katonai szakértő szerint ezek a kategóriák a valóságban nem léteznek. Egy mesterlövész ugyanis nem „darabszám” alapján dolgozik, sok esetben két napig is lesben állnak, amíg a célszemély megérkezik, s nem lövöldöznek össze-vissza az ellenségre, ez nem az ő feladatuk. A szakértő szerint a mesterlövészek között Wali egyenesen a ciki kategóriába tartozik, már ha egyáltalán valóban mesterlövész.

A szakértő tartja, Wali valószínűleg a háborús propaganda része,

hiszen a képzetlen ellenséges katonákban félelmet okozhat egy titokzatos, rettegett mesterlövész jelenléte, aki fantom módjára bárhol ott lehet. A kanadai férfi amúgy állítja, nem a pénz motiválta, amikor tavasszal úgy döntött, Ukrajnába utazik, hogy fegyverrel harcoljon az orosz agresszorral szemben.

Akkor az orosz propaganda is beindult, hiszen közölte, 20 perccel azután, hogy Wali megérkezett Mariupolba, likvidálták. A férfi ezt egy videós bejelentkezéssel cáfolta később. Aztán hazautazott (otthon a felesége és a kisfia várta), ám már megint Ukrajnában harcol. Közben a nyugati lapok arról írnak, Wali a hollywoodi filmesek fantáziáját is megmozgatta. Várható volt.

Nyitókép: Facebook

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. október 03. 16:48
Talán Wallenstein a mandró valódi neve? És közismerten barátságos, az emberéletet nagyon tisztelő, a közel-kelet egyetlen igazi demokráciájából jött és most szombatonként az ukrán seggfej mellett ül a zsinagógában? Egy profi katona soha nem keresi, sőt lehetőség szerint kerüli a nyilvánosságot. Ez a faszfej azt hiszi talán, hogy ukrajnában filmforgatás folyik, nem valódi háború és most folyik a szereplők kiválasztása?
AntiSorosWeapon
2022. október 03. 10:42
ezt a "magyar szakértőt" Sal Endre találta ki. Ha szakértő lenne olvasná azt amit Wali írt. Wali pedig leírta, összesen 2x sütötte el a puskáját és akkor sem emberre lőtt. Wali jelezte, az ukrán szóbeszéddel szemben egyetlen ölése sincs, elsősorban kiképzéssel foglalkozott. A nem létező "magyar szakértő" pedig elfelejtkezett a (magyar hadseregben is) lövész rajokkal dolgozó mesterlövészekről. :)
Ehetős Odó
2022. október 03. 07:04
Ez informatikus. Saját videójátékában lövöldöz, joystick irányítással. Csak kissé lassan. A szomszéd gyerek naponta 2-3000 katonát is leszed, ha épp iskolai szünet van.
chief Bromden
2022. október 03. 05:43
Legalább a fal színe emlékeztet valamire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!