Toleráns Afganisztán: tálibok újítanak fel egy zsinagógát

2022. október 28. 14:06

Heratban évtizedek óta nem élnek zsidók, a zsinagógát azonban felújítja a talibán.

2022. október 28. 14:06
null

Az 1900-as évek elején épület herati zsinagóga felújításra szorul, annyira rossz állapotban van, azonban sokáig kétséges volt, hiszen a tavaly szeptemberi tálib hatalomátvétel óta szigorú muszlim uralom van az országban. Bár Herat városában már évtizedek óta nem élnek zsidók, mégis megkapták a talibán jóváhagyását és megújulhat az épület. 

A munkálatok novemberben kezdődnek és szűk másfél évig fog tartani a tervek szerint, így megelőzhető a Yu Aw zsinagóga összeomlása. A projektet a heráti önkormányzat és más helyi szervezetek tervezik, és közel 500 000 dollárral finanszírozza az Aliph Alapítvány, egy svájci csoport, amelynek célja a kulturális örökségi helyszínek védelme a konfliktus sújtotta területeken. A projekt részeként a Hammam-e Mosaie néven ismert közösségi mikvét is rendbe hozzák – írja a Neokohn.

A vallási objektumot utoljára 2007 és 2009 között újították fel egy másik svájci szervezet finanszírozásával, utána nők és gyerekeket oktattak benne, ám végül '14-ben bezárták.

Ez egy kulturális és történelmi helyszín, amelyet nem használnak istentiszteleti helyként, és a helyi önkormányzat támogatni fogja a megőrzését”

– mondta Zalmay Safa, Herat műemlékvédelmi osztályának vezetője, aki szerint a hatalomátvételük ellenére a történelmi helyszíneik továbbra is védettek maradnak, és semmilyen módon nem kapcsolódnak vallási ügyekhez.

Heratból a 70-es években költözött el az utolsó zsidó család, sokan Izraelbe és az Egyesült Államokba költöztek. Zalmay Safa szerint be akarják bizonyítani, hogy a tálib vezetés valójában toleráns és elfogadó, a békére törekszenek és egyáltalán nem szélsőségesek. 

Nyitókép: Wakil Kohsar/AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. október 29. 22:10
Építünk alakítunk, ha kell lerombolunk.
Chardonnay99
2022. október 28. 18:12
Elég abszurd lenne, mert Európában inkább felgyújtják a zsinagógákat, míg Heratban felújítják a zsinagógát. Ha ez igaz, pirulhat a Monty Python.
Teréz A Piréz
2022. október 28. 16:22
Lassan a táliboktól tanulhat a nyugat toleranciát.
Volo
2022. október 28. 15:52
"Ez egy kulturális és történelmi helyszín, amelyet nem használnak istentiszteleti helyként...." , mert ha rendetetésének megfelelően használnák, akkor viszont felgyújtanánk, lerombolnánk. Í gy viszont felújítjuk, s gondoskodunk róla demokratikusan, hogy egy zsidó se tehesse be a lábát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!