A probléma maga Ursula von der Leyen

2022. szeptember 23. 07:32

Beszédeiben nem egyértelmű Magyarországgal kapcsolatban. Interjú.

2022. szeptember 23. 07:32
null
Gwendoline Delbos-Corfield

„A múlt szerdai parlamenti vitán nem volt jelen senki a magyar kormány részéről. Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja szóvá is tette, hogy nem hívták meg a Tanácsot. Mit gondol erről?
Én sem értettem, de nekem erre nincs befolyásom, a parlament eljárásrendje határozza meg, hogy a Tanácsnak nem kötelessége jelen lenni egy adott jelentés vitájakor, maga dönthet arról, hogy részt vesz-e.  Most a vita legelején, az én politikai nyilatkozatomkor még ott volt a Tanács soros elnöke nevében egy cseh miniszter, de rövid idő után távozott. Egyetértek Reyndersszel, hiszen innentől kezdve minden a Tanács kezében van, az ő térfelén pattog a labda. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy az Európai Bizottságnak is van még tennivalója, bár kétségkívül tett lépéseket, de határozottnak kell lennie. 

Engem meg is lepett Reynders hozzászólása, hiszen amit Magyarország szemére vetett, az egyértelműen aláhúzza az Ön jelentésének legfontosabb megállapításait.
Pontosan ez a gondunk a Bizottsággal. Bárki szólal meg – az értékekért és transzparenciáért felelős Věra Jourová, vagy Johannes Hahn, akinek a költségvetés a hatásköre –, soha nem kérdőjelezik meg helyzetelemzésünket, teljesen egyetértenek azzal, azonban elbújnak saját tárcájuk mögé, mindig azt mondják, mi csak a saját kis portfóliónkért felelünk, nem lépnek fel a teljes Bizottság nevében. Azt gondolom, ennek a rejtőzködésnek egyetlen probléma az oka, a Bizottság elnökének a személye. Vagyis a probléma maga Ursula von der Leyen. Beszédeiben nem egyértelmű Magyarországgal kapcsolatban, csupán általánosságban említi a jogállamiságot, olyasmiket mond, amiket feltehetőleg Magyarországnak címez, de soha nem ejti ki a száján az ország nevét. Néha az a benyomásunk, hogy maga blokkolja a testület döntéseit.

Hm. On the record mondja ezt? Idézhetem?
Természetesen. Tudom, hogy a probléma hátterében Németország áll – Magyarország a német autóipar szerelőcsarnoka. A Magyarországon aktív cégek nagyon cinikusak, azt mondják, nekik nincs semmi bajuk ezzel, számukra az a jó, ha olajozottan mennek a dolgok. Tudjuk, hogy a magyar–német diplomáciai kapcsolatok sem segítenek ezen, Ursula von der Leyen átvette Angela Merkel reálpolitikáját, és azt a Merkel-éra után is folytatja.”

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. szeptember 27. 16:58
Baráti tűz ? Cica harc ?
syphax
2022. szeptember 26. 08:30
Gwendoline KINYALHATJA A SEGGÜNKET, MIKÖZBE' URSCHULA MEG LESZOPHAT.
Hydra Esus
2022. szeptember 24. 11:27
Ilyen szörnykurvákat is rég akasztottak, mint ursi és gwendy. Talán csak a nem múló emlékezetű német haláltáborok náci szörnykurváihoz tudnám hasonlítani őket.
olajfa1
2022. szeptember 24. 09:18
A TE EGYÉRZRLMŰ GYŰLÖLETEDBŐL minden demokratikus embernek elege van! TŰNJ EL A GYŰLÖLETEDDEL A POLITIKÁBÓL!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!