Eldőlt: Liz Truss lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke

2022. szeptember 05. 13:31

A Konzervatív Párt tagságának szavazásán eldőlt: Liz Truss lesz az új brit kormányfő. Győzelmi beszédében hangsúlyozta: hisz a szabadságban és a személyes felelősségben. Kijelentette: konzervatívként kampányolt és konzervatívként fog kormányozni is.

2022. szeptember 05. 13:31
null

Hétfő délután bejelentették, ki nyerte a brit Konzervatív Párt tagsága körében rendezett választást a párt vezetőjéről, amivel az is eldőlt, ki lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke Boris Johnson után.

A bejelentés szerint a választást Liz Truss nyerte.

Truss 81 ezer, míg Sunak 60 ezer szavazatot kapott a konzervatív párttagoktól.

A BBC tudósítása szerint Truss emberei már hétfő délután megérkeznek a Downing Street 10 alá, hogy átvegyék a hivatalt és hozzáférjenek a miniszterelnöki iroda számítógépeihez.

Truss beszédet mondott a bejelentés után, majd nekiáll összeállítani kormányát, amit kedden fog bemutatni a nyilvánosságnak.

Beszédében hangsúlyozta: hisz a szabadságban és a személyes felelősségben. Kijelentette: konzervatívként kampányolt és konzervatívként fog kormányozni is.

Truss alacsony adókat és növekedő gazdaságot ígért beszédében. Köszönetet mondott elődjének, Boris Johnsonnak is, különösen a Brexit véghezvitele miatt.

Liz Truss kedd folyamán találkozik majd II. Erzsébet királynővel, a hatalom átvételének gesztusaként.

 

 

Nyitókép: JUSTIN TALLIS / AFP

Összesen 279 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2022. szeptember 06. 17:12
Nagy az öröm ingliseknél: https://t.me/intelslava/36445
OneiroNauta
2022. szeptember 05. 22:56
Vajon hány hónapig lesz hatalmon? Tavasszal bukik meg, vagy már télen?
Jooee
2022. szeptember 05. 22:25
Ez a hülye lotyó, aki nyomkodni akarja az atomtöltetű rakéta indítógombját! Ezt valamilyen játékterem zsetonosának tudnám elképzelni, de Anglia miniszterelnökének kizárnám!
utolsó kisgazda
2022. szeptember 05. 22:23
Azért ténlyleg furcsa, hogy ebből a magyar atomtahó közegből ennyien hozzászólnak, Mennyien vagytok? Borzalom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!