Zelenszkij: Egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportált Ukrajna

2022. augusztus 27. 11:31

Az ukrán elnök kiemelte, hogy az export több százezer munkahelyet biztosít az ukrán állampolgárok számára.

2022. augusztus 27. 11:31
null

Három ukrán kikötőből egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak a gabonafolyosón keresztül – közölte Volodomir Zelenszkij pénteken Telegram-csatornáján. Az ukrán elnök azt írta: a gabonaexport-kezdeményezés csaknem egy hónapja működik, és ez idő alatt február 24-e óta három ukrán tengeri kikötőből – Csornomorszkból, Odesszából és Juzsnyijból – már egymillió tonna mezőgazdasági terméket szállítottak külföldre.    

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mivel a fekete-tengeri kikötők – a szállítmányok számára létfontosságú útvonal – zárva voltak,

ami felhajtotta az élelmiszerárakat világszerte, és hiánytól való félelmet keltett Afrikában és a Közel-Keleten.    

A Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében július végén feloldották három fekete-tengeri kikötő zárlatát. Zelenszkij kiemelte, hogy az export több százezer munkahelyet biztosít az ukrán állampolgárok számára.

Hulusi Akar, a török védelmi minisztérium vezetője pénteken az A-Haber tévécsatornán azt mondta, hogy 36 rakományt szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket, 39 pedig rakodásra indul. Hozzátette, hogy az orosz képviselők jelenleg az ENSZ-szel tárgyalnak az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák tengeri exportjának lehetőségéről.

(MTI)

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palmoilfree
2022. augusztus 27. 17:12
1 millió tonna az elég karcsú. Magyarországon 2021-ben majdnem 14 millió tonna gabona termett. Akkor nálunk több millió embernek adott munkát? Nagyobb ripacsot, mint zselé keveset hordoz a hátán a világ.
bagira
2022. augusztus 27. 14:49
Zelenszkij az ukrán búzát háború kezdetén elzálogosította nyugati fegyverekre nép meg ellátatlan éhezik .
vemiko
2022. augusztus 27. 13:48
meglopták az ukrán kisembereket.....rabszolgák lettek saját hazájukban....ezt tette "jeszenszki" meg a biden admin! szégyen hogy az eu meg ebben kooperál! Putyin legalább nem taszította rabigába az ukrán népet, persze ő is pórázon tartotta őket....nem véletlenül!
nuknuk
2022. augusztus 27. 12:22
1) A gabona nem a tiétek, hanem USA cégeké. 2) Az se Afrikába ment az éhezőkhöz, hanem "nyugatra" állati eledelnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!