Óriási közös hadgyakorlatba kezdett Dél-Korea és az Egyesült Államok

2022. augusztus 22. 07:27

Dél-Korea külön, négynapos polgári védelmi gyakorlatot is tart.

2022. augusztus 22. 07:27
null

A szeptember 1-jéig tartó, Ulcsi Szabadságpajzs névre keresztelt művelettel párhuzamosan Dél-Korea külön, négynapos polgári védelmi gyakorlatot is tart. A katonai és a civil gyakorlatok célja az ország védelmi képességének megerősítése és felkészítése a változó hadviselési módokra, a többi között a kiberfenyegetések elhárítására.

– jelentette ki a kormányülésen Jun Jok Szol dél-koreai elnök.

Észak-Korea korábban rendszeresen elítélte a közös, dél-koreai-amerikai gyakorlatokat, és azt állította, hogy a két ország invázióra készül a kommunista diktatúra ellen. Legutóbb 2017-ben tartottak hasonló méretű közös hadgyakorlatot, majd a műveletek léptékét visszafogták a koronavírus-járvány miatt, s emellett Jun elődje, Mun Dzse In előző elnök békülékenyebb hangot ütött meg Phenjannal, mert szerette volna újraindítani a megrekedt tárgyalásokat. Jun ezzel szemben az elrettentést szeretné megerősíteni, és ismét rendszeressé tenné a nagyszabású, közös gyakorlatokat.

A két ország az előző héten kezdte meg a gyakorlat előkészítését, amire Észak-Korea két ballisztikus rakéta kilövésével reagált. Az MTI szöuli illetékeseket idézve azt írja: Phenjan újabb, immár hetedik kísérleti atomrobbantására is készül. Jun gazdasági segítséget ígért Észak-Koreának, ha Phenjan megválik atomfegyvereitől, de a diktatúra visszautasította a javaslatot.

(MTI)

Nyitókép: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2022. augusztus 22. 09:16
Nem véletlenül provokál katonailag az USA az egész világon. Egyetlen esélye a hegemónia visszaszerzésére a fegyveres konfliktusban van, mivel gazdaságilag és kulturálisan már nincs ehhez kellő ereje.
szintetikus
2022. augusztus 22. 08:34
Észak-Korea ellen elég lenne kaját lengetni, hogy lássák délen van mit enni. :D
Tóth Zoltán
2022. augusztus 22. 08:17
Hivatkozva korábbi kommentemre (https://hvg.hu/tudomany/20190723_tengeralattjaro_kim_dzsongun_ballisztikus_raketa#comment-4550162410 ), Észak-Korea nem tekinthető önálló hatalmi entitásként (mégha hajlana is erre), legfőbb, következetesen hírdetett célja pedig a Koreai-félszigeten Korea egyesítése. Ezért Dél-Korea irányába leginkább konvencionális fegyverekkel végrehajtott invázió várható tőlük (akár "zöld emberkés" hibrid háborús haditerv részeként), s a nukleáris csapások lehetőségét is megalapozó ballisztikus rakétatámadások primér célpontjai az USA illetve környékbeli, további szövetségesei lehetnek. Emiatt is könnyen involválódhat Kim-Dzsong-Un rezsimje egy Tajvan elleni háborúba. Megjegyzendő, hogy miként a jelen híradás is kitért rá, a dél-koreaiak irányából is megnyilvánult az északiak felé nyitó, kiegyező hajlam, s ez bizony igen lényeges fordulatokat is előre vetíthet. Több korábbi beszámoló szerint is érzékelhető, hogy a koreaiak (északiak és déliek) egyöntetűen szeretnék már meghaladni ezt a mesterséges megosztottságot, s példának okáért délen sem lelkesednek annyira Japánért (mindez kölcsönös). Ráadásul egy egységesülő Korea kapásból ellenérdekeltté válhat Kína dominanciájának! Vagyis az északiak és déliek újrakapcsolódásával (mely kis valószínűséggel járhat nukleáris hadviseléssel, s akár roppant könnyen végbemehet) egy Kínát is fékező, új nukleáris hatalmi központ jöhet létre a térségben. Ezért Kim-Dzsong-Un részéről, a Kim-dinasztia mindenkori vágyai (és általában a koreai nacionalizmus ideái) részeként, egy tajvan elleni, aktuálisan megindított, és Kínát megakasztó háború (érdekes cikk, még én is hozzászóltam kamunicken: https://hvg.hu/vilag/20220821_Megtamadtak_Tajvant_a_vorosok_de_a_kekek_eleg_jol_helytalltak#comment-5956014342 ) Korea felszabadulásával kecsegtethet, mely miatt még inkább érdekeltté teheti egy Tajvan elleni katonai intervencióban való részvételben. S adott helyzetben (elnyúló patthelyzet), elviekben még az USA is érdekeltté válhat Korea újraegyesülésében (hivatalosan persze nem támogatva azt, ám erélytelenül téve ellene), amennyiben ekként egy újabb gócpontot kreálhat Kína ellenében, már annak közvetlen szárazföldi határain. Vagyis jelenleg azért érheti meg Kim-Dzsong-Unnak megtámadnia az USA ottani szövetségesi rendszerét, hogy majd egy kanyarral később, már újraegyesülve és megerősödve (viszonylagosan, a helyzetéhez képest) lerázhassa Kína ölelését is. Ez utóbbiban egyébként még az oroszok is partnerei lehetnek (szintén nem hivatalosan). A fentebbiek egyik konklúziója pedig: Korea akarhat egy tajvani háborút, és hajlandó szerepet is vállalni benne (mégha kezdetben eltérő oldalakon), miközben a "nagyhatalmak" matekozva az idővel futnak versenyt!
Phm045
2022. augusztus 22. 08:06
Lassan a yenkik mindenkit maguk ellen fordítanak. Nagyon abba az irányba halad, hogy India, Kína, Irán, Oroszország, Egysegesen lep fel ellenük. Ha ez sikeres lesz sorra csatlakoznak hozzájuk az országok. Na akkor vagy megnyomja a yenki metszettmonyú a gombot, vagy darabjaira hullik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!