Mit tesz az Egyesült Államok az ukrán menekültekért?

2022. augusztus 08. 18:01

Hogyan veszi ki a részét az Egyesült Államok az Európában a második világháború vége óta nem látott menekültválság kezelésében?

2022. augusztus 08. 18:01
null

Nyitókép: ukrajnai menekültek az USA és Mexikó határán áprilisban (PATRICK T. FALLON / AFP)

 

Írta: Veres Kristóf (Migrációkutató Intézet)

 

Az orosz invázió kezdete óta több mint 5 millióan kényszerültek Ukrajna elhagyására, akiknek a túlnyomó többsége az Európai Unióban keresett menedéket. Az EU tagországai, valamint a civil társadalom által tanúsított szolidaritást senkinek sem kel külön bemutatni a kontinensen. A második világháború vége óta nem látott menekültválság kibontakozása közben szinte hetente érkeztek az Egyesült Államokból a bejelentések újabb és újabb fegyverszállításokról, hitelekről, gazdasági és humanitárius segélycsomagokról; júniusra már jócskán 50 milliárd dollár fölött jártak az ukrán háborúhoz köthető amerikai költségek

ez Magyarország éves GDP-jének körülbelül egyharmada.

De hogyan veszi ki a részét az Egyesült Államok az Európában a második világháború vége óta nem látott menekültválság kezelésében?

Az ukrán menekültválság kapcsán az USA helyzete alapvetően eltér Európájáétól, hiszen az Egyesült Államokat egy egész óceán választja el az immár ötödik hónapjába lépő fegyveres konfliktustól. Az Ukrajnától való hatalmas földrajzi távolság a demokrata Joe Biden amerikai elnöknek szinte teljes diszkréciót biztosit abban, hogy országa milyen mértékben és milyen eszközökkel veszi ki a részét az alapvetően európai menekültválság kezelésében.

A távoli háború következményeként kialakult menekültválság kezelésekor

a legsürgetőbb azoknak az ukránok a helyzete, akik az orosz invázió kezdetén már az USA-ban tartózkodtak.

Értelemszerűen nem várható el az ukrán turistáktól vagy cserediákoktól, hogy a vízumuk lejártakor visszautazzanak ostromlott hazájukba.

Ennek tudatában március 3-án az USA Belbiztonsági minisztere átmeneti védett státuszt (Temporary Protected Status – TPS) biztosított a konfliktus kitörésekor az országban tartózkodó ukrán állampolgárok 2023. október 23-ig. Az európai uniós szabályozáshoz képes fontos különbség, hogy az USA-ban átmeneti védett státuszért csak azok folyamodhatnak, akik bizonyítani tudják, hogy a rendelkezés kihirdetésekor már az országban tartózkodtak. A Belbiztonsági Minisztérium becslése szerint az intézkedés körülbelül 75 000 ukránt érinthet – az országban engedély nélkül tartózkodókat is ideértve.

Az ukránoknak biztosított átmeneti védett státusz mellett a demokrata kormány a háborúra hivatkozva március harmadikán felfüggesztette az országban illegálisan tartózkodó oroszok, fehéroroszok, grúzok, moldávok, románok, lengyelek, szlovákok – és magyarok kitoloncolását is.

Ezzel a precedens nélküli lépéssel Biden kormányzata talán azt sugallja, hogy az ukrán háború, vagy a menekültválság miatt Budapest vagy Varsó nem biztonságos? Esetleg az USA-ban engedély nélkül tartózkodó szlovákok és románok az ukrán háború elől menekülnek?

Nyilvánvalóan nem. Pusztán arról van szó, hogy

Biden elnök az ukrán menekültválságot is a saját, korlátlan bevándorlást támogató politikájának függvényeként kezeli.

A demokrata döntéshozók jelentős része szerint ugyanis nincs tényleges különbség a menekültek és a gazdasági migránsok között. Értve ez alatt, hogy az amerikai baloldal narratívájában a háborús pusztítás által szomszédos országokba űzöttek, valamint a hazájukat sújtó szegénység miatt tucatnyi biztonságos országot átszelő gazdasági migránsok egy és ugyanaz a kategória: menekültek.

Ezt a logikát követve márciusban a Belbiztonsági Minisztérium arra utasította az amerikai határőrséget, hogy az ország határain az ukrán állampolgárokkal szemben ne alkalmazzák azt a járványügyi szabályt, amely lehetővé teszi bárkinek az azonnali kiutasítását, függetlenül attól, hogy az illető menekült státuszért szeretne-e folyamodni az Egyesült Államokban. Az intézkedés folyományaként a mexikói határon feltartóztatott ukránok száma meredeken emelkedni kezdett: míg 2022 februárjában csak 272 ukránt regisztrált a határőrség a mexikói határon, márciusban már 3 724-t, áprilisban pedig 20 118-t. Utóbbi hónapban a déli határon elfogottoknak így majdnem egytizede ukrán állampolgár volt.

Az Egyesült Államok határain feltűnő ukránok helyzete ugyanakkor jelentősen eltér azon honfitársaikétól, akik a magyar vagy a lengyel határt átlépve keresnek menedéket a háborús pusztítás elől. A fegyveres konfliktus kezdetén Ukrajna teljesen lezárta a légterét a polgári légiforgalom előtt, így

jelenleg az országból nem lehet közvetlenül eljutni az Egyesült Államokba.

Így az USA határait elérő ukránok már eleve egy biztonságos országból – jellemzően egy EU-s tagállamból – kerekedtek fel az Egyesült Államokba. Vajon a legelesettebb ukrán menekülteket segíti Biden kormányzata, amikor azoknak biztosít védett státuszt Amerikában, akik meg tudnak vásárolni egy transzatlanti repülőjegyet maguknak vagy az egész családjuknak?

A márciusban életbe lépett rendszer egyébként azoknak az ukrán állampolgároknak is automatikus bebocsátást biztosít az országba, akik nem az EU-ból „menekülnek”, hanem a több százezres latin-amerikai ukrán diaszpóra tagjai közül kerülnek ki. Hasonló helyzetre nem is olyan régen már láttunk példát: 2021 augusztusában súlyos földrengés rázta meg Haitit, több ezer ember halálát és több milliárd dolláros anyagi kárt okozva. A természeti katasztrófát jelentős menekült hullám követte, amely az USA déli határán 2021 szeptemberében kulminálódott, amikor közel tízezer menedékkérő torlódott össze egy híd alatt a Rio Grande partján. A helyzet pikantériája, hogy a regisztrációra várakozó haiti állampolgároknak egy nem elhanyagolható hányada nem a természeti katasztrófa elől menekült, hanem hosszú évekkel, évtizedekkel korábban telepedett le Brazíliában vagy Chilében egy jobb élet reményében. A földrengés okozta pusztítást kihasználva pedig úgy döntöttek, hogy a jobb életüket egy még jobbra cserélik.

Alig egy hónappal a bevezetése után Biden elnök eltörölte az ukrán állampolgárokra vonatkozó kivételt a járványügyi szabály alól az ország határain. Döntésére valószínűleg hatással lehetett a mexikói határon 2021 márciusa óta tomboló migrációs válság: a 2022 áprilisában az amerikai határőrség több embert tartóztatott fel a mexikói határon mint korábban bármikor. Igy logikusnak tűnhetett legalább a menedékkérő ukrán állampolgárok leválasztása a határon feltorlódott embertömegről.

Biden még márciusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok 100 ezer ukrán menekültet át fog venni Európából.

A demokrata kormányzat végül április 25-én indította el a hagyományos, évtizedek óta működő menekült-áttelepítési rendszeréről független „Egyesülni Ukrajnáért” (Uniting for Ukraine) programot.

Az Egyesülni Ukrajnáért lehetővé teszi az Európában tartózkodó ukrán állampolgároknak, hogy az Egyesült Államokba települjenek egy kezdeti kétéves periódusra. Mindössze egy elvárást kell teljesíteniük: szerezniük kell egy amerikai „magánszponzort”, aki vállalja a pénzügyi támogatásukat amerikai tartózkodásuk alatt. Érdekes módon szponzor nem csak amerikai állampolgár lehet, hanem bárki, aki legális tartózkodik az USA-ban, menekültek, átmeneti védett státusz birtokosai, akár jelen sorok írója is, aki jelenleg vendégkutatóként időzik az Egyesült Államokban. Sőt, a program akár azt is lehetővé teszi, hogy az Egyesülni Ukrajnáért keretei között áttelepült ukrán állampolgár az érkezése után egy másik ukrán állampolgárt szponzoráljon.

Biden elnök eredeti, 100 ezer áttelepítést emlegető bejelentésével ellentétben a programnak nincs plafonja, így az a különösen megengedő szponzori rendszer miatt az valószínűleg láncmigrációhoz fog vezetni. 

Július végén érkezett a hír, hogy

elérte a 100 ezret az Amerikába befogadott ukrán menekültek száma.

Az pedig, hogy a program magánszponzorokra épül egyáltalán nem jelenti azt, hogy az az amerikai költségvetést nem terheli. Szponzorok ugyanis magánszemélyek mellett NGO-k is lehetnek. Az Egyesült Államokban 9 nagyobb NGO szakosodott menekültek áttelepítésére, Nayla Rush, a washingtoni Center for Immigration Studies (CIS) vezető kutatója már évekkel ezelőtt rámutatott, hogy ezeknek az intézményeknek a bevételei 58-97%-ban amerikai kormányzati támogatásokból számaznak. Rush azt is kiemelte, hogy a 2022 májusában Biden elnök által kihirdetett 40 milliárd dolláros ukrán segélycsomag 900 millió dollárt szán az Amerikába áttelepülni tervező ukrán menekültek megsegítésére különböző NGO-knak adott direkt támogatások formájában.

Valóban az Egyesült Államokba való áttelepítés a leghatékonyabb módja az ukrán menekülteken való segítségnek? A CIS kutatásai szerint egy menekült áttelepítésének a költségei annyira magasak, hogy extrém esetben ugyanabból az összegből akár 12 rászorulón is lehet helyben segíteni.

Lengyelország június végéig több mint 1,1 millió ukrán menekültet regisztrált

– az EU-ban tartózkodók közel egyharmada –, a lengyel kormány az ellátásuknak a költségeit az év végéig 2,3 milliárd dollárra becsülte. Biden amerikai elnök által az USA-ba való áttelepítések segítségére csak a legutóbbi segélycsomagban elkülönített 900 millió dollár ennek az összegnek közel a 40%-a. Az említett összegnek az Európában való elköltése viszont nem illene a demokraták narratívájába, amely szerint a menekülteken való segítségnek az egyetlen módja az USA-ba való végleges áttelepítés.

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik