Vizsgálat: Trump a Fehér Házból nézte végig a Capitolium ostromát, de nem tett ellene semmit

2022. július 22. 14:23

A demokraták dominálta kongresszusi vizsgálóbizottság szerint az amerikai elnök még saját stábja és családtagjai könyörgésére sem volt hajlandó leállítani a dühödt tömeget, amikor 2021. január 6-án a beszédét követően megtámadták az amerikai törvényhozás épületét.

2022. július 22. 14:23
null

Csütörtök este újabb meghallgatást tartott a Capitolium 2021. január 6-i ostroma ügyében felállított képviselőházi vizsgálóbizottság Washingtonban. Az ülés célja a nap eseményeinek pontos rekonstrukciója volt, különös tekintettel arra, hogy mit csinált Donald Trump akkor, amikor a dühödt tömeg megrohamozta a Capitoliumot.

A bizottság a tanúk – például az elnöki rezidencia alkalmazottjai – meghallgatása alapján arra jutott, hogy az épület elleni roham körülbelül három órája alatt az egykori elnök

a Fehér Ház ebédlőjében nézte a Fox News élő közvetítését az eseményekről, de nem volt hajlandó közbelépni.

A végrehajtó hatalom fejeként nem hívta fel és nem adott utasítást a rendfenntartó erőknek, nem hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot sem, helyette Mike Pence alelnök volt az, aki többször is erősítést kért a Pentagontól.

 

Trump nem tett semmit, hogy megállítsa az ostromot

Trump – állapította meg a bizottság – legközelebbi tanácsadói, sőt, családtagjai kérésére sem volt hajlandó beavatkozni, hogy leállítsa a tömeget. Ehelyett még kora délután folyamán közzétett egy tweetet, amelyben Mike Pence alelnököt támadta, amiért hivatalos nyilatkozatban ismerte el Joe Biden választási győzelmét.

Az elnök végül negyed öt környékén – vagyis három órával a zavargások kirobbanását követően – engedett csak a tanácsadóinak és sajtófőnökeinek. Ekkor az elnöki Twitter-oldalon megjelent a videón rögzített beszéde, amelyben

Trump „különlegesnek” nevezte a tüntetőket, akiket a szeretetéről biztosított, majd arra kérte őket, hogy menjenek haza.

A bizottság szerint Trump célja a demokratikusan megválasztott Joe Biden tekintélyének és a választás eredményének aláásása volt. „A hatalomban maradás iránti önző vágya” motiválta erre – állapította meg a vizsgálóbizottság, amely biztos abban, hogy a meghallgatások során összegyűlt bizonyítékok elegendőek lennének arra, hogy a volt elnököt bíróság elé állítsák a Capitolium ostroma miatt. Erre azonban elég kicsi az esély, mert a vizsgálóbizottságnak már ahhoz is ügyészi meghatalmazásra volna szükségük, hogy egyáltalán politikailag érzékeny témákban vizsgálódhasson – az viszont nem valószínű, hogy ezt megkapja.

 

Donald Trump január 6-i délutáni videós üzenetét nézi újra július 21-én a kongresszusi vizsgálóbizottság Washingtonban

 

A demokraták meg akarják büntetni a volt elnököt

Donald Trump szerint a bizottság, amelyet ő kedélyesen csak álbíróságnak (bár az angol „kangaroo court” kifejezés lényegesen mókásabb) nevezett, valójában csak azt a célt szolgálja, hogy elterelje az amerikai nyilvánosság figyelmét a demokrata kormányzás csődjéről.

A bizottság összetétele és nyilvánvaló politikai motivációja legalábbis alátámasztja Trump véleményét,

hiszen a válogatott demokratákból álló csapatnak mindössze két republikánus tagja van – akik szintén Trump-ellenességükről ismertek.

A csütörtöki ülés még biztosan nem az utolsó a bizottság munkájában, hiszen a demokraták oldalán jól érzékelhető szándék van Trump felelősségre vonására – főként annak fényében, hogy a republikánus szavazók körében még mindig nagyon népszerű ex-elnök fontolgatja, hogy 2024-ben újra elindul az elnökségért.

--

Nyitókép: 2021. január 6-án szélsőjobboldali tüntetők behatolnak a washingtoni Capitolium épületébe – forrás: JOSEPH PREZIOSO / AFP

Fotó: AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2022. július 23. 14:09
Ilyenem a demoknácik
robogo72
2022. július 22. 17:38
"Trump nem tett semmit, hogy megállítsa az ostromot" Csak halkam kérdem: Bidé mit tesz hogy elhalgatassa a libsi csahosokat ? BLM fosztogatások ? Lövöldözés ? Rongálást, gyújtogatást bírod ?
Lajoss
2022. július 22. 16:30
Ennyit tud a pojáca.
DoomGuy
2022. július 22. 15:15
"a demokraták oldalán jól érzékelhető szándék van Trump felelősségre vonására – főként annak fényében, hogy a republikánus szavazók körében még mindig nagyon népszerű ex-elnök fontolgatja, hogy 2024-ben újra elindul az elnökségért." Ezek a fékek és ellensúlyok. Nem legális, de hát meg kell érteni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!