Magyar módszert használnának a világgazdaság nagyhatalmai

2022. július 11. 10:47

A G7 vezetői megegyeztek, hogy globális ársapkát kell kivetni az orosz olajra.

2022. július 11. 10:47
null

Az olajárak korlátozásával tovább fokoznák Oroszországra gyakorolt nyugati nyomást a G7 vezetői. Az olajárplafon bevezetésével tervük az, hogy meghatározzák hogy milyen legmagasabb áron lehet megvásárolni az orosz olajat, ezzel csökkentve Oroszország bevételét. 

 A további nyomásgyakorló szankciók fennmaradásához pedig addig ragaszkodik elmondása szerint Olaf Scholz német kancellár, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök el nem ismeri a vereségét Ukrajnában.

Csak egy kiút van: Putyin számára, ha elfogadja, hogy ukrajnai tervei nem lesznek sikeresek”

– mondta Scholz az általa rendezett háromnapos G7-csúcstalálkozót lezáró sajtótájékoztatón.

Az olajárplafon mögött az az elképzelés áll, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat, a biztosításokat és az olajszállítmányok szállítását árplafonhoz kötik. Egy szállítmányozó vagy importőr csak akkor kaphatná meg ezeket, ha elkötelezné magát egy meghatározott maximális ár mellett az orosz olajért.

A G7-ek a gázárak felső határának bevezetését is vizsgálják, amit különösen Olaszország szorgalmazott. Franciaország eközben az összes energiaértékesítésre vonatkozó árplafon bevezetését vetette fel. 

A Kreml a találkozó után reagált a nagyhatalmak terveire: közölte, hogy a Gazprom változtatásokat kérhet szállítási szerződéseiben, ha a Nyugat árplafont vezet be.

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP / POOL

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. július 11. 22:36
Scholz és népi zenakara eldöntötte, hogy holnaptól az orosz olaj 76 USD helyett csak 42-be kerül! És mindenki, aki orosz olajat vesz az nem fizethet érte többet! Na ezt hogy a faszba fogják kivitelezni??? Holnap bemegyek a boltba, aztán megmondom a boltos Katinak, hogy a Stergovácz néni innentől csak 200 forintot fizet a kenyér kilójáért mert bevezettem az ársapkát.
Tatulus
2022. július 11. 17:51
Egyre inkább az a véleményem, mióta a liberálisok birtokolják - a média segítségével - a közhatalmat, a világ egyenesen halad a katasztrófa felé. Az különösen érdekes, hogy Európa vezetői mennyire alájátszanak az USA gazdasági és katonai hatalmának megerősítéséhez. Hogy ezt butaságból, vagy meggyőződésből teszik a végeredményt tekintve lényegtelen. Európa gazdasági és katonai értelemben az USA segédcsapatává és kizsákmányolttá válik. Ez alól csak az EU-ból való kiválás jelent megoldást. Továbbá olyan keleti kapcsolatrendszer, ami a kilépés után megakadályozná az ellenünk való katonai fellépést, amire néhány ország erősen kapható lenne.
Lajoss
2022. július 11. 15:51
Vétó..zsarolás..más nincs a tarsolyunkban..
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. július 11. 15:10
Az megvolt nekik hogy az árat az eladó, és nem a vevő szabja meg? Majd hisztiznek nagyokat mikor csak annyi olajat kapnak amennyit kifizettek a sapkázás ellenére, oroszország meg a még jobban felvert olajárak miatt degeszre keresi magát a többi vevőn. Azt sem értem miért hiszik azt hogy Kína, India meg az ilyenek be fognak szállni és leszopatni magukat csak azért hogy a nyugatnak jó legyen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!