Amerikai cégek rabolhatnak rá az ukrán termőföldre

2022. július 30. 11:13

A tavaly elfogadott új ukrán földtörvénnyel megszűnt az adásvételt tiltó moratórium. A reformot a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérte, cserébe egy újabb hitelcsomagért.

2022. július 30. 11:13
null

Ukrajna nagy része jó minőségű termőföld, mely óriási mezőgazdasági értéket jelent, sokáig az ukrán törvények alapján csak bérelni lehetett, vásárolni nem, azonban az IMF nyomására Zelenszkij jóváhagyta tavaly nyáron, hogy értékesíthessék a földeket. A vásárlási moratórium húsz évig volt érvényben, azok a gazdák, akiknek csak aprócska földjük volt, amelynek művelése nem volt jövedelmező, inkább bérbe adták a területet – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A kisbirtokok így nagy mezőgazdasági vállalatok befolyása alá kerültek, amelyek aprópénzért cserébe használták az értékes feketeföldet. A Zelenszkij-kormány a moratórium feloldása után földprivatizációba kezdett, és lehetővé tette a termőföldek vásárlását Ukrajnán kívüli gazdasági szereplőknek is.

Az ukrán föld többé már nem az ukránoké

Zelenszkij ukrán elnök korábban rémtörténetnek nevezte, hogy nagyvállalatok ráteszik a kezüket az ukrán termőföldekre. A The Wall Street Journal korábbi cikke szerint Kína már 2013-ban fél évszázadra szóló bérleti szerződést kötött a legjobb ukrajnai termőföld kilenc százalékára, ami az ország teljes területének öt százalékát jelenti.

Kiemelt kép: AFP

 

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsibi
2022. július 31. 16:54
De hát az egész erről szól, csak a zselének ez nem jött le. Vagy még vették kilóra.
Lanter
2022. július 31. 09:09
Ide most nem az olajért jött amerika hanem a búzáért csak rábaszott mert orosz einstand lesz, ezért az a nagy fegyvertámogatás
bagira
2022. július 31. 09:09
Amerika nem az ukrán népet védi hanem 30 éve korrupt módon megszerzett Ukrajnából kikanyarított vagyonokat .
bagira
2022. július 31. 09:05
Zelenszkij addig lesz jó fiú Amerikának Brüsszelnek még hagyja magát rángatni . Mihelyst önállóan gondolkozik nyugat rögtön kivégzi mint a többi terrorista barátait . (líbiai,iraki )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!