Az online terrorista tartalmaktól Indonézia COVID-19 járványkezeléséig

2022. június 13. 09:49

Megjelent a Külügyi Műhely c. folyóirat 2022/1. lapszáma.

2022. június 13. 09:49
null

Megjelent a Külügyi Műhely c. online tudományos folyóirat 4. évfolyam 2022/1. lapszáma, benne 11 szakcikkel és egy tudományos ismeretterjesztő írással. A lapszámba publikáló szerzők affiliációja és témaválasztása – a korábbi lapszámokhoz hasonlóan – ezúttal is színes képet mutat.

Csatlós Erzsébet, Szegedi Tudományegyetem, Közjogi Intézet, tanulmányában az Alkotmánybíróság előtt folyó, a COVID-19 pandémia elmúlt két évében megjelent megnövekedett számú kiutasítási ügyek vizsgálatából indult ki, az okokat keresve.

Eck Gábor, doktoranduszhallgató, az online terrorista tartalmakat visszaszorító szabályozási keretrendszereket vázolta fel az Európai Unió és Magyarország vonatkozásában.

A KTI – Közlekedéstudományi Intézet több munkatársa, Szabó Ádám – Orosz László – Borsi Zoltán – Telekesi Tibor – Főglein Katain – Faragó Gábor – Schváb Zoltán, a hidrogénüzemű nehézgép-járművekhez kapcsolódó hidrogéntöltő állomások potenciális helymeghatározását és elterjedését vizsgálták, több tényező adatainak összevetésével. 2018. óta – megelőzve az energiaipart – Magyarországon a legnagyobb szén-dioxid kibocsátási részesedéssel rendelkező szektor a közlekedés, így annak alternatíváinak és javításának átgondolása elsődleges a környezetvédelem tekintetében. 

Pfeffer Zsolt, adjunktus, tanulmányában a társasági adóra vonatkozó nemzetközi és uniós célkitűzéseket, követelményeket (jogharmonizációs lehetőségeket), illetve azokat a jelenségeket vizsgálta, amelyek alapvetően befolyásolhatják a társasági adóra vonatkozó jogalkotást.

Ájben Katalin és Biró Dávid, doktoranduszhallgatók, a dél-kaukázusi régió három országát – Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország – geopolitikai helyzetét vizsgálta Oroszország és Törökország szorításában.

Bátai Nóra, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Nemzetközi és Európai Szakkollégium tagja, a japán klímapolitika változásait kísérte figyelemmel a 2015-ös Párizsi Megállapodást megelőző, illetve az azt követő időszakban.

Biró Dávid, doktoranduszhallgató, Törökország soft power befolyásszerzésének technikáit és színtereit mutatja be az oktatáson és ösztöndíjprogramokon, a kultúrán, a Maarif Alapítványon, az üzleti szférán, a médián és a Diyanet-en keresztül.

Katona Magda Nasrin, az Afganisztánért Alapítvány igazgatója, a tálibok második hatalomátvételét helyezte történelmi kontextusba, bemutatva az előzményeket, a tálib mozgalom szervezetét, az al-Kaidával való viszonyrendszerét, nemzetközi kapcsolatait.

Kontra Réka doktoranduszhallgató, egyben a „Külügyi Műhely – Gyorselemzés sorozat” szerkesztőség tagja, tanulmányának fókuszába az 1981-es puccskísérletet emelte be, részletesen bemutatva az azt övező spanyol politikai viszonyokat, történeseket, illetve fontosabb szereplőit.

Pongrácz Alex, adjunktus, a Nyugat-Európában három évtizeden keresztül – 1945 és 1975 között – virulens jóléti állam válságát követően érvényesülő monetarista ellenforradalmat vizsgálta írásában, áttekintést adva a neoliberalizmusról és neokonzervativizmusról, a jóléti államok válságáról, illetve a Margaret Thatcher és Ronald Reagan fémjelezte korszakról. 

Szakáli Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa Indonézia kapcsán tekintette át a COVID-19 pandémiára adott kormányzati válaszlépéseket, áttekintve azokat a rendszerszintű kihívásokat, amelyeket a sikeres járványkezelés ellenében hatottak. 

Végezetül Bucsi Anikó a Tudományos élet c. rovatban publikálta a Diplomáciai Lexikon második, 2021-es kiadásáról szóló összefoglalóját és recenzióját, építkezve a szintén a Külügyi Műhely c. folyóirat hasábjain korábban megjelent Diplomáciai Lexikon első kiadásának bemutatásáról szóló írására.

A teljes lapszám a Külügyi Műhely Alapítvány honlapján, a Crossref DOI adatbázisában, az Országos Széchenyi Könyvtár Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázisban, illetve a Magyar Tudományos Művek Tára oldalán open access érhető el.

A folyóirat Szerkesztőbizottsága egyben várja szakértők kéziratait a soron következő lapszámhoz, amelyhez a kéziratok leadási határideje 2022. október. 15. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!