Az EU szankciókkal sújtja az állítólag Zelenszkij megölésére is felbérelt zsoldoscég finanszírozóját

2022. június 01. 16:59

Az EU szerint a Wagner Csoportot felelősség terheli többek között kínzásért és bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzésekért és emberölésekért.

2022. június 01. 16:59
null

Az Európai Unió Bírósága szerdai határozatában megerősítette a Jevgenyij Prigozsin orosz befolyásos üzletember, a Wagner Csoport nevű katonai magánszervezet fő finanszírozója ellen 2020-ban kiszabott uniós szankciókat.

Az Európai Unió az orosz üzletember „Líbia destabilizálásában” történt részvétele miatt rótt ki korlátozó intézkedéseket Prigozsinra.

Az Unió azzal vádolja az üzletembert, hogy pénzügyileg támogatta a Wagner Csoport katonai magáncsoport tevékenységét

az észak-afrikai országban. A szankciók értelmében Prigozsin nem léphet be az EU területére, illetve esetleges vagyonát az Unióban befagyasztották.

Prigozsin korábban az uniós bírósághoz fordult az őt érintő szankciók semmissé tétele végett. Fellebbezésében „az indokolási kötelezettség megsértésére, a benyújtott bizonyítékok elfogadhatatlanságára, a tények téves értékelésére, hatáskörrel történt visszaélésre és alapvető jogainak megsértésére” hivatkozott.

A bíróság mindezen érveket elutasította, és megállapította, hogy „a bizonyítékok konkrét, pontos és egybehangzó adatokat tartalmaznak, továbbá igazolják Prigozsin szoros kapcsolatát a Wagner Csoporttal”. Prigozsin cáfolja, hogy köze lenne a szervezethez.

Az Európai Unió szerint a Wagner Csoportot felelősség terheli Kelet-Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Mozambikban elkövetett súlyos emberi jogi visszaélésekért, többek között kínzásért és bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzésekért és emberölésekért.

Állítólag háromszor akarták meggyilkolni az ukrán elnököt egy hét alatt 
Egyszer a csecsenek, kétszer a Wagner-zsoldosok. Bővebben...

Egyszer a csecsenek, kétszer a Wagner-zsoldosok.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció / Alexander NEMENOV / AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2022. június 02. 07:43
Hogy mert beleavatkozni Líbia destabilizálásába ?! Észak-Afrika és a Közel-Kelet szétkúrása EU+USA monopólium !
Dezsőke
2022. június 02. 07:40
Henry Kissinger figyelmeztette a nyugati vezetőket arra, hogy az ukrán-orosz háborúban ne törekedjenek Oroszország legyőzésére, tárgyaljanak az oroszokkal és fogadják el területi igényeik egy részét.
Bell & Sebastian
2022. június 01. 22:59
Bár nem ismerem személyesen Wagner urat, feltételezem, nem tartotta jó ötletnek Líbia destabilizálását az amerikaiak által, ami utólag be is bizonyosodott. Furcsa módja a hálálkodásnak, hogy egyszerűen einstandolják a vagyonát. Politikai okokból. Ugyanez, csak zsidóban már volt egyszer, annak se lett jó vége.
cirmoscirmi
2022. június 01. 22:59
Zelenszkijt az amerikaiak fogják eltüntetni, ha nem lesz rá szükségük. (Majd ráfogják az oroszokra.) Putyinnak nem érdeke likvidálni a táncos komikust, mert sokat tud és szüksége van rá, mint tanúra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!