A mezőgazdasági világválság elérte Közép-Ázsiát

2022. június 01. 19:58

Kirgizisztán szerdán megtiltotta a cukor exportját a következő hat hónapra, követve Kazahsztán példáját. A két közép-ázsiai ország a mezőgazdasági világválság miatt hiánytól és az árak elszabadulásától tart.

2022. június 01. 19:58
null

Az Ukrajna elleni háború február végi kezdete óta jelentősen megemelkedett a két volt szovjet köztársaságban a cukor ára, főleg azóta, amióta a nagy exportőr Oroszország leállította a szállításokat. Az árak végül stabilizálódtak, de

Kazahsztán a múlt hónapban fél évre betiltotta a cukorexportot, miután több térségből hiányt jelentettek.

Szerdán Kirgizisztán hasonló intézkedést hozott, hogy „korlátozza a tömeges cukorexport lehetőségét”, és így „szavatolja az élelmiszerbiztonságot és visszaszorítsa az árakat” – áll a kormány közleményében.

Kirgiz médiajelentések szerint Kazahsztánban az elmúlt napokban jelentősen megnőttek a cukoreladások. A két szomszédos ország nettó cukorimportőr, hagyományosan Oroszországból és más országokból fedezik a szükségleteiket.

Élelmiszerválság a háború miatt

Az ukrajnai háború okozta zavarok súlyosan kihatottak az élelmiszeripari világpiacra, a háború egyebek mellett az üzemanyag- és szállítmányozás árának emelkedését is kiváltotta. Számos ország döntött az áruexport korlátozása, illetve a hazai piaci árak rögzítése mellett – jelentette az AFP francia hírügynökség.

India, a világ második legnagyobb cukortermelő országa a múlt héten jelentette be, hogy korlátozza az exportot a készletek védelme érdekében.

(MTI)

Nyitókép: ALEXANDR KRYAZHEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Turius
2022. június 02. 07:46
Üdv újra, merkantilizmus.
fatman
2022. június 01. 21:31
Lesz itt dolce vita
Akitlosz
2022. június 01. 21:21
Már Magyarország sem exportál cukrot. Az EU megtiltotta neki még 2006-ban, az akkori kormány lelkes asszisztálásával. Azóta Magyarország importálja a cukrot, ahelyett, hogy maga állítaná elő, és még exportálná is.
Kalo861
2022. június 01. 20:55
Cukor, és élelmiszerbiztonság? Mi lenne velünk cukor nélkül....? Csak tulelnenk valahogy! Masnem szopogatnank a levéltetvek seggerol a mezharmatot. Most komolyan, mi lenne velünk cukor nélkül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!