Az EU újabb 200 millió eurót szán az Ukrajnán belül menekülőkre

2022. május 05. 15:22

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezt csütörtökön Varsóban, a nemzetközi donorkonferencián jelentette be.

2022. május 05. 15:22
null

A Mateusz Morawiecki lengyel és Magdalena Andersson svéd kormányfő kezdeményezésére szervezett, Ukrajna humanitárius támogatását célzó adományozói konferencián az EB-elnök megerősítette: az EU egyebek mellett a Moszkvával szembeni gazdasági szankciókkal segíti Ukrajnát.

Úgy látta, a szerdán általa bejelentett hatodik szankciócsomag „nagyon mélyen felszántja Oroszország gazdaságát”.

A háború kezdete óta az Európai Unió 4 milliárd eurót szánt Ukrajna támogatására, ezen belül az Európába menekültek érdekében 3,5 milliárd eurót mozgósított,

az Ukrajnán belül áttelepülők megsegítésére pedig eddig 1,8 milliárd euró továbbítására kötelezte el magát – idézte fel von der Leyen.

Bejelentette: a varsói donor-konferencia keretében az EU újabb, 200 millió eurót érő támogatást ajánl fel az ukrajnai belső menekültek megsegítésére.

Von der Leyen: Utat törünk Ukrajnának az EU-ba

Ukrajna háború utáni felépítéséről az EB elnöke elmondta: 

Magdalena Andersson 23 milliárd dollárt érő támogatást jelentett be Svédország részéről.

Mateusz Morawiecki a konferenciát megnyitó beszédében rámutatott: Ukrajnának napi 12 tonna humanitárius segítségre van szüksége, a jelenlegi segélyszállítmányok ennek 25 százalékát fedezik. Nagyobb eszközök szükségesek az élelmiszer, a higiéniai termékek beszerzésére – emelte ki.

Egy háború utáni újjáépítést célzó alap létrehozását tervezik

A konferencián részt vett mások mellett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Denisz Smihal is. Az ukrán kormányfő megerősítette a háború utáni felépítést célzó alap létrehozásának tervét, melynek köszönhetően korszerű európai állammá fejlesztenék Ukrajnát.

Az online bejelentkező Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláhúzta országa uniós tagjelölti státusza gyors elfogadásának fontosságát.  Azzal érvelt: Európa nagyobb mértékű egyesítése jó válasz lesz arra, hogy Oroszország „az egységes Európa elleni ütésnek” szánta Ukrajna megtámadását.

(MTI)

Nyitóképen Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. május 06. 20:40
békét
bagira
2022. május 05. 23:48
Eu-Amerika gyarmatosít .
KBA98
2022. május 05. 18:46
minden nap újra és újra bebizonyosodik, hogy az EU egy óriási szemét(domb), melyet el kell hagyni minél előbb! Az agyatlanok gyülekezete, akik saját hazájukat teszik tönkre!
CirmoS
2022. május 05. 17:21
Milyen alapon??? Szólni kell, hogy a mi pénzünket ellopják, hogy az ukránoknak - ami nem is uniós ország - odaadják! Se helyreállítási pénz semmi..... tessék belengetni az unióból való kilépésünket! Ezt a gyilkos, náci kurvát, Leyent, meg fölrúgnám az égig!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!