Kulturális örökséggé nyilvánították Ukrajnában a Moszkva nevű, elsüllyesztett hadihajót

2022. április 22. 17:13

A hadihajó megsemmisítése nagy csapást jelentett az oroszok számára.

2022. április 22. 17:13
null

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Moszkva elnevezésű hadihajó elsüllyesztése az ukrajnai háború egyik meghatározó eseménye volt. 

Az orosz Fekete-tengeri flotta zászlóshajójának elsüllyesztése – amely egy több mint 500 fős legénységgel rendelkező rakétacirkáló volt – azért is volt meglepő, mert az ukrán haditengerészet messze elmarad az orosz flotta adottságaitól – hívta fel a figyelmet a 168 óra pénteki cikkében. 

Mint ismert, a hadihajó roncsait azóta elnyelte a víz, arról azonban nem lehet pontos számokat tudni, hogy hány halálos áldozata volt az esetnek.

Az ukrán víz alatti kulturális örökség részévé nyilvánították a Moszkva roncsait

A Moszkva elsüllyesztése után alig több mint egy héttel az ukrán kormány bejelentette,

az orosz hadiflotta büszkeségének roncsait az ukrán víz alatti kulturális örökség részévé nyilvánították 

– számolt be a portál a BBC értesüléseire hivatkozva. A 2064-es számmal jelölt roncsot a ritka tudományos vagy műszaki berendezések kategóriájába sorolták.

A védelmi minisztérium a hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta:

alig 130 kilométerre Odesszától a híres cirkáló és a Fekete-tenger fenekének legnagyobb elsüllyedt objektuma komolyabb búvárkodás nélkül is „megcsodálható”.

 Az ukrán katonai televízió híradása szerint a roncs körülbelül 45-50 méteres mélységben van, az utolsó ismert helyét a britek fedezték fel.

Emlékbélyeg-sorozatot is kiadtak a hadihajó elsüllyesztésének alkalmából

A Moszkva elsüllyesztése nemcsak katonai, hanem erkölcsi sikerként is értékelhető az ukránok számára, ugyanis ez volt az a hajó, amelyet a háború kezdetén a Kígyó-szigeteki néhány határőr úgy szólított távozásra, hogy: „Orosz hadihajó, menj a picsába.” 

Az esemény megünneplésére még egy különleges emlékbélyeg-sorozatot is készítettek, amelyekért az emberek órákig álltak sorba, hogy hozzájussanak – emlékeztet a 168 óra.

Nyitóképen a Moszkva nevű hadihajó. Fotó: Képernyőfotó

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2023. november 10. 15:41
"... azért is volt meglepő, mert az ukrán haditengerészet messze elmarad az orosz flotta adottságaitól – hívta fel a figyelmet a 168 óra pénteki cikkében. " Muhahah.é.. 168 óra. Annál még a Móricka is hitelesebb :D Amúgy pedig amerikai drón, amerikai műholdról, amerikai tervezéssel és szervezéssel. Szerintem még az ukrán katonát is két amerikai tengerészgyalogos támogatta, hogy megnyomja a a gombot.
Ólat a trolloknak
2022. április 23. 12:57
Ezzel a kétszeresére növekedett az egy lapból álló Ukrán kultúra c. könyv.
Gèbi
2022. április 23. 11:32
Az oroszok meg a Krímet, Donbaszt, Luhanszkot és Mariupolt nyilvánítják kulturális örökségnek. Vajon ki járt jobban? Az ukrán idiotizmusnak nincs határa.
néhai Ch.Pilot
2022. április 23. 11:00
Kulturális örökség... a háború kultúrájának, a halál kultúrájának öröksége. Kulturális örökség... valamit sikerült elpusztítani. Oké, én megértem, hogy egy háborúban, főleg védekező félként "öröm" elpusztítani egy ellenséges eszközt (akár élő erőt is), de ezt a KULTURÁLIS örökségbe sorolni szerintem lélekmérgező dolog. A saját felnövekvő nemzedékeik számára a leginkább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!