A svéd kormányfő elutasítja a NATO-népszavazást

2022. április 28. 21:34

Magdalena Andersson újságírók előtt rossz ötletnek nevezte a referendumot, s leszögezte: mivel a NATO-csatlakozás kérdése több, bizalmas nemzetbiztonsági információt is érint, nem alkalmas arra, hogy népszavazás tárgya legyen.

2022. április 28. 21:34
null

A svéd kormány nem tervez népszavazást kiírni a NATO-csatlakozásról, amennyiben a parlament jóváhagyja a belépést – jelentette be a skandináv ország miniszterelnöke csütörtökön.

Magdalena Andersson újságírók előtt rossz ötletnek nevezte a referendumot, s leszögezte:

mivel a NATO-csatlakozás kérdése több, bizalmas nemzetbiztonsági információt is érint, nem alkalmas arra, hogy népszavazás tárgya legyen. 

Andersson szociáldemokrata pártja mind ez idáig hevesen ellenezte a NATO-csatlakozást, ám a párt áprilisban közleményben leszögezte: az ukrajnai háború fényében készek felülvizsgálni álláspontjukat.    

A népszavazás ötletét elvetette a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson is. A pártelnök az Aftonbladet című svéd napilapnak azt mondta, a szavazóknak nincsenek illúzióik Oroszországgal kapcsolatban, s egészen nyilvánvalóan megértették, mi történt február 24-én, a háború kezdetekor, „és levonták a következtetést”. Ezzel szemben Nooshi Dadgostar, a csatlakozást ellenző Baloldali Párt vezetője kiállt a népszavazás mellett, s leszögezte: egy ilyen horderejű döntéshez komoly demokratikus támogatás szükséges.    

Svédországban szeptemberben tartanak parlamenti választásokat. A Demoskop közvélemény-kutató intézet múlt héten végzett felmérése szerint a svédek 57 százaléka támogatja a NATO-tagságot, hat százalékkal több mint márciusban. A felmérésből emellett kiderült az is, hogy a Svéd Szociáldemokrata Párt szavazói között is nőtt a csatlakozást pártolók aránya.    

A svéd mellett a finn kormány is bejelentette, felülvizsgálja évtizedek óta tartó katonai semlegességét. Bár a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta a két észak-európai ország egyre szorosabb együttműködésre törekedett a NATO-val, korábban Stockholm és Helsinki ellenezte a csatlakozást, amelyet a közvélemény sem támogatott az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindulása előtt.    

Míg Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, Finnországot és a Svédországot a NATO tárt karokkal fogadja, Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn arról beszélt, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása esetén Oroszország kénytelen lenne megerősíteni katonai, különösen nukleáris képességeit a Balti-tenger és Skandinávia térségében.

(MTI)

Fotó: Fredrik PERSSON / TT News Agency / AFP

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. április 29. 15:21
ilyen az igazi nyugati "DEMOKRACIA" , szavazas nelkul, nepakarat nelkul vezetni !
CsakIstenSzabad
2022. április 29. 13:26
Kellenek a NATO erők a lázadó bevándorlók megfékezésére?
MartyMcFly1985
2022. április 29. 12:05
Mint NATO tagállam nem járulhatunk hozzá egy olyan ország NATO tagságához, melynek lakosságát nem kérdezik meg erről. Egy olyan szövetséges, ahol a lakosság többsége nem támogatja a tagságot, nem fog segítséget nyújtani háborús helyzetben, ezért nekünk sem szabad erre kötelezettséget vállalni azzal, hogy tagok közé fogadjuk. Más kérdés, hogy Magyarországot is inkább bekényszerítették, hiszen a lakosság többségének támogatásáról szó sem volt az érvényességi küszöb leszállítása, és 3,3 millió támogató szavazat miatt. Választásra jogosultaknak csak 41%-ka támogatta. A nem választás ilyen esetekben bele kellene számolni, mert háborúban senki nem lesz semleges, mindenki hadkötelezett. Aki nem tud dönteni ebben a kérdésben, az nem akar dönteni, tehát háborúban sem akarna a frontra menni. Magyarország nem szabad, nem szuverén szuverén ország. A '89 utáni első választás sem volt demokratikus, sem jogállami. Irányított hatalom átmentés, és kirakat demokráciát hoztak létre, melyben azok a pártok léphettek porondra, akiket jóváhagytak, már előre készülhettek erre, akik sajtónyilvánossághoz jutottak, akiket nem járattak le, és csináltak ki. Ezért hordhatták szét azt a vagyont, know-how-t, ami felhalmozhatott a szovjet megszállás alatt.
Dezsőke
2022. április 29. 11:39
Ki hallott még ilyet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!