Jelentősen szűkült az abortusz lehetősége Nyugat-Virginiában

2022. március 22. 14:57

A Down-szindróma világnapján hirdették ki azt a törvénymódosítást, amely tiltja az abortusz elvégzését abban az esetben, ha az egyébként életképes magzat feltételezhetően fogyatékossággal születhet.

2022. március 22. 14:57
null

Aláírta Jim Justice, Nyugat-Virginia kormányzója azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja az abortuszt azok számára, akik születendő gyermekük feltételezhető rokkantságára hivatkozva kérik a terhesség megszakítását. 

A törvény teljes címe arra enged következtetni, hogy a jogszabály a magzati élet védelméről és az ehhez fűződő tájékoztatásról szól (Unborn Child with a Disability Protection and Education Act). A jogszabály nem jelenti az abortusz általános tilalmát: az egészségügyi vészhelyzet és a magzat életképtelensége továbbra is kivételt jelent. A módosítást megelőző szabályozás értelmében az abortuszt csak a várandósság huszadik hetéig lehetett elvégezni.

A módosítás szerint az az orvos, aki megsérti a törvényt, praxisának felfüggesztésével, de akár megszüntetésével is számolhat. 

Arra kötelezi továbbá az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a páciensek nevét nem említő jelentést tegyenek minden egyes elvégzett abortuszról. A jelentésben az orvosoknak be kell számolniuk a fogyatékosságot igazoló, vagy az azt feltételező körülményről. Az jelentésnek tartalmaznia kell az abortusz időpontját, az alkalmazott módszert, mint ahogy azt is igazolni kell, hogy az orvos felajánlotta a páciensnek a fogyatékosságra tekintettel elvégezhető abortusz lehetőségét. Ezeket a jelentéseket a beavatkozás elvégzését követő 15 napon belül el kell készíteni.

Justice kormányzó a jogszabályt Twitter-bejegyzésében is hirdette. A Down-szindróma világnapján, március 21-én kelt posztjában azt írta, hogy

a jogszabály a kórral küzdők megérdemelt megbecsülését garantálja. 

A törvény mellett kiállók úgy vélik, hogy a módosítás a fogyatékkal élők jogvédelmét mozdítja elő, az azt ellenzők pedig csak az abortusz egy újabb szigorítását látják abban. 

A törvényjavaslat 90 perces vitája alkalmával a demokrata párt képviselője, Evan Hansen úgy fogalmazott, hogy a módosítást a fogyatékkal élők nem kérték, azzal az állam „a fogyatékkal élő embereket az abortuszpárti agenda előremozdítására használja fel”, s hogy a törvény útján a kormányzat hatáskörén túlterjeszkedve, a családon belüli egészségügyi döntésekbe avatkozik be.

Hasonló szabályozás látott napvilágot az Amerikai Egyesült Államok több tagállamában is a tavalyi év során.

Egyike ezeknek az az arizonai módosítás, amelyet az USA Legfelsőbb Bírósága előtt támadtak meg. Hasonló sorsra jutott az ohiói és a missouri próbálkozás is. A vitatott jogszabályok esetében közös mozzanat, hogy mindegyikük a Down-szindrómára tekintettel kért abortusz elvégzését tiltja.

Kép: Életpárti, abortuszellenes tüntetés az Amerikai Egyesült Államok fővárosában, Washington D.C.-ben. Aurora Samperio / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. március 31. 21:08
Egy lépés jó irányba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!