Botrányt kavart Németországban a zsidó szó szótári meghatározásának megváltoztatása

2022. február 17. 16:59

Egy izraeli lap szerint ez hűen tükrözi a máig ható jelentős érzékenységet ebben a kérdésben közel nyolc évtizeddel a holokauszt után is.

2022. február 17. 16:59
null

Botrányt okozott a zsidó szó szótári meghatározásának megváltoztatása Németországban – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál. A német nyelv vezető szótára, a Duden megváltoztatta a zsidó, németül Jude szó definícióját, miután egy frissítése komoly felzúdulást okozott a német zsidó közösségben – 

s ez hűen tükrözi a máig ható jelentős érzékenységet ebben a kérdésben közel nyolc évtizeddel a holokauszt után is.

A Duden szótár a közelmúltban azzal a magyarázattal egészítette ki online kiadását, miszerint „a zsidó kifejezést alkalmanként diszkriminatívnak tekintik a nemzetiszocialista nyelvhasználat emléke miatt. Ilyenkor általában olyan megfogalmazásokat használnak helyette, mint a zsidó nép, a zsidó polgártársak vagy a zsidó vallásúak.”

Ezek a mondatok vezető zsidó csoportok és személyek felháborodását váltották ki. Hangsúlyozták, hogy önmaguk azonosítása a fogalommal vagy zsidóként történő megnevezésük nem diszkriminatív, noha a Duden definíciója ezt sugallta. A szótár kiadója a szócikk újabb frissítésével válaszolt a bírálatra a zsidó közösség tiltakozásának megfelelő módon.

Évtizedek óta vitatják a zsidó szó használatát a történelemben és jelenleg is, de különösen a náci korszakban használt antiszemita alkalmazása miatt”

– írja jelenleg honlapján a szótár.

„Ugyanakkor sokan széles körben használják magától értetődően, és nem tekintik problematikusnak. A németországi Zsidók Központi Tanácsa, amelynek nevében is szerepel ez a kifejezés, támogatja a használatát” a szótári szócikk legfrissebb változata szerint.

(MTI)

Nyitókép: Berlin, 2021. május 16.Virrasztást tartanak az antiszemitizmus ellen és a zsidó közösségek védelmében egy zsinagóga előtt Berlin Kreuzberg negyedében 2021. május 16-án. Németországban a hét eleje óta több mint tíz antiszemita és Izrael-ellenes incidenst regisztráltak. Több városban megdobálták kővel a helyi zsinagógát, máshol izraeli zászlót égettek el, miután az izraeli-palesztin konfliktus felerősödésével emelkedésnek indult az antiszemita incidensek száma. A legnagyobb szabású eset szombat este történt Berlinben, ahol az Izrael állam 1948-as megalapításának évfordulója alkalmából a palesztinok mellett tartott tüntetések egyikén több száz demonstráló összecsapott a megmozdulás biztosítására kivezényelt mintegy hatszáz rendőrrel.
MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2022. február 18. 19:10
Megjelentek a nemzetiszocialisták, antiszemiták, itt a két nyilasocska @MayorAnna és @annamanna. Hol a harmadik @Palika1955
Ernie Pantuso
2022. február 18. 11:22
= parazita
VeJoLa
2022. február 18. 10:18
A németeknek végük !!! Az újnémetek meg se tanulnak németül, a cisznémetek meg lassan meg se mernek szólalni, nehogy kiderüljön, hogy nem sikerült még áttanulniuk az anyjuktól tanult ónémetről az újbeszélre! Nagy múltú mindenféléket neveznek át, mert sértőnek gondolják, hogy pl. a mór, a néger, a cigány szó szerepel benne. Most sértődjünk meg, hogy a cigányszószt magyarszószra keresztelték, folytatva az adolfi hagyományokat, aki meg a magyarokat cigánybandának tartotta?
Vakfolt
2022. február 18. 08:19
Betagozódik a zsidó a cigány szó mellé? És akkor mit kell majd mondani a roma mintájára? Héber? Bár az a nyelvnek a neve. Úgy lehet a zsidó szó használatakor jelezni a legjobban, hogy nem a nemzetszocialista értelemről van szó, ha mellé tesszük epitheton ornansként a mocskos jelzőt, és akkor nem lesz ilyen baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!