NATO-főtitkár: Szükség esetén a NATO további harci egységeket telepíthet Kelet-Európába

2022. január 25. 07:21

A főtitkár emellett kijelentette, hogy a szervezet nem köt az alapelveivel ellentétes kompromisszumot.

2022. január 25. 07:21
null

A NATO nem köt az alapelveivel ellentétes kompromisszumot, ilyen alapelv, hogy minden nemzet szabadon dönthet a biztonságáról, illetve az, hogy a katonai szövetségnek képesnek kell lennie arra, hogy megóvja minden tagjának biztonságát – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn.

A NATO-főtitkár Pekka Haavisto finn, és Ann Linde svéd külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően hangsúlyozta: Finnországnak és Svédországnak független nemzetként joga van ahhoz, hogy minden befolyás nélkül szabadon döntsön biztonsági berendezkedéséről.

Az ukrán határ közelében tapasztalt orosz csapatösszevonás okozta feszültséggel kapcsolatban a főtitkár azt mondta, az európai biztonságot fenyegető fejlemények miatt a NATO, valamint Finnország és Svédország együttműködése fontosabb, mint valaha. A folytatódó orosz csapatmozgás valós veszélyt hordoz magában – szögezte le.

 – tette hozzá Stoltenberg.

A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a január elején tartott NATO-Oroszország Tanács ülését újabb megbeszélések követik a közös bizalom és átláthatóság növelése érdekében.

Elmondta továbbá, miután Oroszország folytatja katonai csapatmozgását Ukrajnával közös határának közelében, a NATO minden szükséges intézkedést megtesz szövetségeseinek védelmére, aminek része a szövetség keleti szárnyának megerősítése is. Hozzátette: szükség esetén a NATO további harci egységeket telepíthet Kelet-Európába.

A Krím 2014-es illegális orosz annektálása miatt a szövetség megerősítette jelenlétét a térségben,

egyebek között négy többnemzetiségű harccsoporttal Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban – emlékeztetett a NATO főtitkára.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter hangsúlyozta, országa támogatja a NATO és Oroszország közötti párbeszéd folytatását és a katonai tevékenységek átláthatóságát szorgalmazza. Finnország, noha nem tagja a NATO-nak, a katonai szövetség alapelveihez hasonlóan fontosnak tartja a biztonságot illető választás szabadságának fontosságát – tette hozzá.

Ann Linde svéd külügyminiszter kifejtette: országát „mélységesen aggasztja Moszkva agresszív retorikája”, és az orosz katonai műveletek folytatása az Ukrán határ közelében. Svédország a katonai szövetség országaival együtt támogatja Ukrajna önállóságát és területi egységét – közölte.

A svéd diplomácia irányítója leszögezte: nincs helye semmifajta fegyveres konfliktusnak Európában. Minden agresszív lépésnek Oroszország részéről súlyos következményei lesznek. Ann Linde egyúttal reményét fejezte ki, hogy Moszkva hajlandó elkötelezni magát a NATO szorgalmazta párbeszéd mellett.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Kapcsolódó cikkek

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2022. január 25. 12:47
Az USA stratégiai célja - mint az angolszász külpolitikai paradigma célja 250 éve -, hogy megakadályozza a kontinentális európai hatalmak és Oroszország gazdasági-politikai együttműködését. A Kínától Közép-Ázsián Oroszország európai részéig bezárólag kiépített villamos-, olaj-, gázvezetékek, az úthálózat megkerüli a világtengereket bőszen őrző USA-flottákat. Ha a NATO-USA tovább izmozik, a Csendes-óceáni színtéren Kína fokozni fogja a nyomást, kétfrontos konfliktusba kényszeritve az USA-szörnybirodalmat. Ukrajna előbb-utóbb csődbe megy, Zelenszkij elmenekül, és oroszbarát kormány lesz Kijevben. Ez az optimista forgatókönyv. A pesszimista: korlátozott harci cselekmények Luhan és Donbasz megyékben. Nekünk sürgősen meg kell tagadnunk, hogy ukrajnai harci cselekményekben részt vevő amerikai erőket engedjünk a területünkre, és fel kell függeszteni a NATO-ban a katonai részvételünket, ahogyan De Gaulle tette. Országunkat tönkre bombázta az USA és a brit légierő, elpusztította településeinket és népünk jó részét az orosz szárazföldi haderő, a II. világháborúban, egymással szövetségben. Ezt még egyszer megkockáztatni hazaárulás és a nemzettel szemben elkövetett bűn volna!
istvanpeter
2022. január 25. 11:29
Úgy látszik, hogy a háttérhatalom csak nem fér a bőrében, pedig be kellene már végre látniuk, hogy a totális világuralom megvalósíthatatlan.
Tót Ottó
2022. január 25. 11:05
Pl a német haditengerészet lemondatott parancsnokát hallva az amugy is sejthető a felszin alatt más van NATO ék...Hoznák a holland kéksisakosok boszniai formáját.De Putyin ugyse támad.Minek.
Feri70
2022. január 25. 08:43
Ezek a végén még háborút robbantanak ki. Vagy lehet pont az a cél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik