Elérte célállomását a James Webb űrteleszkóp

2022. január 24. 22:33

Nap körüli pályára állt, ahol korábban elérhetetlennek gondolt felvételeket fog készíteni.

2022. január 24. 22:33
null

Elérte célállomását a James Webb űrteleszkóp hétfőn közép-európai idő szerint 21 óra körül. A Földtől mintegy másfél millió kilométerre öt percen át működtette hajtóműveit, hogy Nap körüli pályára álljon. A NASA közlése szerint a művelet a terveknek megfelelően haladt.

A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból. Innen vizsgálja a Naprendszer objektumait, és

öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

A 7 tonnás James Webb űrteleszkóp teljesítménye százszor nagyobb, mint elődjéé, a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el, a remények szerint információkkal szolgál az első csillagok és galaxisok kialakulásáról. A James Webb a világegyetem legkorábbi, 13 milliárd évvel ezelőtti - néhány százmillió évvel az ősrobbanás utáni – korszakát fogja feltárni.

A James Webb 6,5 méter átmérőjű főtükörrel és különösen terjedelmes – 21-szer 14 méteres – hővédő pajzzsal rendelkezik.

(MTI)

Nyitókép: AFP Photo/NASA/Chris Gunn

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TRUMP2020
2022. január 25. 12:12
Kis kiigazítás: 1. Elsődleges küldetése az exobolygók légkörének kutatása élet jelei után. Ha van légköre, azt is ki lehet majd elemezni, milyen összetételű. Valóban készül nagy expozíció idejű felvétel is az "őskor" megismerésére. Illetve ezzel a távcsővel olyan éles és közeli képeket is készítenek a Marsról Jupiterről Plutóról, mintha ott állnánk. 2. Az L2 Lagrange NEM a Föld és Nap között van, pont ez a lényeg. A Föld "mögött", minél távolabb a Naptól, így a Föld gravitációja kiegyenlíti a Napét és nem mellesleg takarásával csökkenti a távcsőre érkező napszelet és hőmennyiséget. 3. Azért csak 10 év a tervezett működési ideje, mert az energiatermeléshez szükséges üzemanyag akkor fogy ki. A távolság miatt nem lesz emberi karbantartás, viszont a NASA már gőzerővel dolgozik egy roboton, melyet odaküldve feltöltheti majd a távcső energiaellátásáért felelős reaktort.
Teringettét
2022. január 25. 10:43
Elképesztő mérnöki bravúr. Kisebb-nagyobb túlzással az emberiség intelligenciájának, végtelen képzelőerejének és mérhetetlen kíváncsiságának a mellszobra ez az eszköz. Sok-sok termékeny és aktív évet, JWST!
tailor
2022. január 25. 10:27
valamiért csend van odakint ....
airmax
2022. január 25. 08:20
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!