A pakisztáni miniszter szélsőségesnek nevezte a tálibok egyik, nőkre vonatkozó rendelkezését

2021. december 28. 13:23

Azt kritizálta, hogy a kabuli nők immáron csakis valamelyik férfirokonuk kíséretében tehetnek 72 kilométernél hosszabb utazásokat.

2021. december 28. 13:23
null

Szélsőségesnek nevezte hétfőn a pakisztáni tájékoztatási miniszter az afganisztáni tálibok egyik, a nők utazását korlátozó rendeletét, és arra figyelmeztetett, hogy az ilyen gondolatok átterjedhetnek más országokba, köztük Pakisztánba is.

A fundamentalizmus Afganisztánban veszélyt jelent Pakisztánra nézve is”

– jelentette ki Favád Csódri a pakisztáni államalapító, Mohammed Ali Dzsinnah életéről készült fotókiállítás megnyitóján Iszlámábádban. Csódri nyilatkozata Iszlámábád első nyílt bírálata Kabulnak,  amióta a tálibok hatalomra kerültek.

A tálib radikálisok augusztus közepén foglalták el az afgán fővárost. Kormányalakításuk óta a pakisztáni vezetők – köztük Imran Hán miniszterelnök – többször méltatták a nemzetközi elismerésre törekvő tálibokat, és mind ez idáig nem minősítették egyetlen, a nemzetközi közösség által vitatott rendelkezésüket sem.

A tálib hatóságok vasárnap jelentették be, hogy

a nők csakis valamelyik férfirokonuk kíséretében tehetnek 72 kilométernél hosszabb utazásokat, valamint felszólították a sofőröket, hogy csakis a kendőt viselő nőket vegyék fel.

A múlt héten az afgán kormány elrendelte a nőket ábrázoló kabuli reklámplakátok eltávolítását is, és arra figyelmeztette az üzlettulajdonosokat, hogy plakátok és egyéb hirdetések esetében tartsák szem előtt az iszlám törvénykezés, a saría diktálta „erkölcsi értékeket”.

Hatalomra kerülésük óta a tálibok jelentősen megnyirbálták a nők jogait, akik sok esetben például nem térhettek vissza korábbi foglalkozásukhoz, illetve tanulmányaikhoz.

(MTI)

Nyitókép: Kabul, 2021. október 27.
A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója szerint a 39 milliós Afganisztán lakosságának több mint felét, 22,8 millió embert fenyegeti az éhínség.
MTI/EPA

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2021. december 28. 20:41
elhatárolódom a pakisztáni miniszter kijelentésétől. Ez a tálibok belügyeibe való beavatkozás. A tálibok megígérték, be fogják tartani, Brandon elintézte. Let's go Brandon!
Highlander07
2021. december 28. 18:53
Én csak annyit mondok, hogy egy olyan országban, ahol ilyen könnyen lehet fegyvert - tehát géppuskát vagy akár RPG-t szerezni - nem aggódnék sokat, mint nő. Csak beszereznék párat saját felhasználásra. Aztán tiltson meg a férfi nekem valamit, vagy parancsoljon. Ha mer.
Akitlosz
2021. december 28. 17:48
Szerintem a pakisztáni nőket nem kell félteni, meg tudják ők védeni magukat, sőt az országukat is. https://www.youtube.com/watch?v=YtydACwwB7k Pakisztáni nőnap: https://www.youtube.com/watch?v=iZhLOpsFG8k
kovsa
2021. december 28. 17:42
Végre, valaki németül is kimondta, hogy az integrációhoz nem elég a befogadókészség, alkalmazkodni akarás a bevándorlóktól is szükséges hozzá. És a befogadó oldal önfeladása nem segíti az integrációt, pont ellenkezőleg, akadályozza. https://www.youtube.com/watch?v=sqdJbim_8p4&t=274s&ab_channel=TV-JournalistImadKarim Mivel a You Tube videót időközben törölték (érdemes ránézni miért) a Vimeo-n nézhető már csak meg. https://vimeo.com/659425464 És itt van még több érdekes videó https://imad-karim.de/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!