Engedélyezték az Egyesült Államokban a Pfizer tablettáját

2021. december 23. 07:02

A kísérletek szerint a Paxlovid 90 százalékban volt hatásos a halálozás megelőzésében azoknál, akiknél fennállt a súlyos betegség kockázata.

2021. december 23. 07:02
null

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerdán sürgősséggel engedélyezte otthoni kezelésre a Pfizer amerikai gyógyszergyár Covid-19 elleni, szájon át bevehető gyógyszerét a 12 év feletti korosztály részére.

Ez az első otthon alkalmazható koronavírus elleni kezelés, amely fontos eszköze lehet a gyorsan terjedő omikron variáns elleni harcnak.

A kezelésben részesült betegek közül senki sem hunyt el

A Pfizer klinikai kísérleteinek adatai szerint – amelyben 2200 ember vett részt –, a Paxlovid nevű vírusellenes szer 90 százalékban volt hatásos a kórházi ápolás, illetve a halálozás megelőzésében azoknál a pácienseknél, akiknél fennállt a betegség súlyos formáinak kockázata. A legfrissebb laboratóriumi adatok szerint

a tabletta a SARS-CoV-2 nevű vírus omikron variánsa ellen is hatásos.

A kísérletek során a kezelésben részesült betegek közül senki sem hunyt el. „Ez az engedély új eszközt biztosít a Covid-19 elleni harcban a világjárvány olyan kulcsfontosságú időszakában, amikor új vírusvariánsok jelennek meg” – közölte Patrizia Cavazzoni, az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) gyógyszerkutató központjának igazgatója.

A Pfizer közölte, hogy azonnal kész a gyógyszer szállítására az Egyesült Államokban, és 2022-re a jelenlegi 80 millióról 120 millió kezeléshez elegendő szerre növeli a szállítást, egyebek mellett a Nagy-Britanniával és az Ausztráliával kötött szerződések alapján.

(MTI)

Nyitókép: Frank Hoermann / SVEN SIMON / AFP

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Deansdale
2021. december 23. 10:01
Az érdekes kérdés ezután az, hogy miért kötelező az oltás, ha van ugyanolyan hatású gyógyszer?
Deansdale
2021. december 23. 10:01
"a Paxlovid 90 százalékban volt hatásos a halálozás megelőzésében" + "A kezelésben részesült betegek közül senki sem hunyt el" Az újságírás minősége, hölgyeim és uraim...
Párhuzamos különvélemény
2021. december 23. 09:38
És akkor ez a tablettázás vajon hogyan lesz? Egy orvosi bizottság színe előtt kell bevenni és lenyelni a tablettát, akik majd igazolják, hogy jogosult vagyok a védettségi igazolványra? Vagy ez mostantól egy határozott ellépés az igazolványok használatától? Vagy ez egyáltalán nem érinti az igazolványokat, továbbra is kell oltakozni is, meg lehet szedni tablettát is? Gondolom, még senki nem tudja erre a választ...
Járványfigyelő
2021. december 23. 08:22
"az ivermectin ugyanazt az enzimet bénítja " A legkevésbé sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!