Az oroszok szerint Washington hamis híreket terjeszt az orosz csapatösszevonásról

2021. november 22. 17:34

Hamisnak minősítette az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) hétfői közleményében azt az amerikai külügyminisztériumtól származó információt, amely szerint orosz csapatösszpontosítás zajlik az ukrán határon.

2021. november 22. 17:34
null

„Az utóbbi időben washingtoni tisztviselők azzal félemlítik meg aktívan a nemzetközi közösséget, hogy Oroszország állítólag Ukrajna elleni »agresszióra« készül. A beérkező jelentések szerint az amerikai külügyminisztérium diplomáciai csatornákon keresztül abszolút hamis információkat közöl szövetségeseivel és partnereivel arról, hogy országunk területén erőösszpontosítás zajlik Ukrajna katonai inváziója céljából” – közölte hétfőn az SZVR sajtóirodája.    

A szolgálat emellett azzal vádolta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy bátorítja a konfliktus kirobbantását Délkelet-Ukrajnában.    

„Aggódunk amiatt, hogy az ilyen agresszív propaganda arra ösztönzi a kijevi rezsimet, hogy megnövelje katonai csoportosulását a Donyec-medencében, és folytassa a polgári célpontok elleni tüzérségi támadásokat” – olvasható az SZVR anyagában. „Rendkívül aggasztó az Egyesült Államok és az Európai Unió provokatív politikája, amely szándékosan erősíti Kijevben azt az érzést, hogy bármit büntetlenül megtehet” – áll a közleményben.    

Oroszország dezinformációs kampány célpontjává vált

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország dezinformációs kampány célpontjává vált, amely szerint agresszív tervei vannak Ukrajnával szemben. A szóvivő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy mindez Kijev „agresszív álmainak”, vagyis annak a szándéknak az elleplezésére szolgál, hogy erővel oldja meg az ország délkeleti régiójában kialakult konfliktust.    

Moszkva aggályának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei fejlett fegyverekkel látják el Ukrajnát.

A szóvivő szerint jelentősen megnőtt a NATO-tól származó katonai eszközökkel végrehajtott ukrán „provokációk” száma. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn a libanoni hivatali partnerével közösen tartott moszkvai sajtótájékoztatóján azzal vádolta a kijevi vezetést, hogy harcias retorikához folyamodott, amely azt a szándékot tükrözi, hogy a Donyec-medencei konfliktust „forró szakaszba” léptesse. A tárcavezető így kommentálta azt a sajtóban megjelent értesülést, amely szerint az ukrán fegyveres erők első alkalommal vetettek be amerikai Javelin páncéltörő rakétarendszert.    

Donyec-medence különleges státust érdemel

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai rendezésről kötött minszki megállapodás értelmében egyértelműen tilos a Javelin páncéloselhárító eszköz és a Bayraktar harci drón alkalmazása, amelyek alkalmazásáról Kijev bejelentést tett.    

Lavrov kijelentette: Oroszországot nyugtalanítja, hogy Németország és Franciaország nem kívánja támogatni a minszki megállapodások végrehajtását. Úgy vélekedett, hogy

az Egyesült Államok Európánál jobban megérti az ukrán rendezésről kötött minszki megállapodások körül kialakult helyzetet. 

Emlékeztetett, hogy a genfi orosz-amerikai csúcson Joe Biden elnök megerősítette elkötelezettségét a minszki megállapodások mellett, és elismerte, hogy az egyezségnek azt a részét is végre kell hajtani, amely a Donyec-medence különleges státusáról szól. Erről szó esett Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár októberi moszkvai látogatása során is – mondta el Szergej Lavrov.

(MTI)

Fotó: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2021. november 23. 09:02
Az oroszoknak csak egy kávét kell rendelni és hátradőlni a fotelban, várva, hogy Ukrajna teljesen ellehetetlenüljön gazdaságilag. Senki nem óhajtja megmenteni. Amit lehetett, a spekulánsok már lerágtak róla. Az ipar a Donbasszal az oroszoké - mint ahogy orosz költségvetésből is épült ki, a lakossága is orosz. A Wilsoni elvek -Trianon, nemzeti önrendelkezés, kisebbségi jogok -, már nem érvényesek?
sorivo4
2021. november 22. 23:54
Mint mindig. Mindig ugyanaz a forgatókönyv. Nem tudom, miért lepődnek meg ezen mindig.
elfújta az ellenszél
2021. november 22. 19:55
Hamis hírekről annyit, hogy a képen ukrán katonák testesítik meg az ''orosz fenyegetést''
koronaszepe
2021. november 22. 19:52
Oroszország, megsértve a Budapesti Memorandumot területszerző háborút vív Ukrajnával. Az orosznak azt sem hisszük el, amit kérdez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!