Varga Judit: A jogállamisági jelentésnek nincs jogalapja

2021. november 11. 15:59

Az igazságügyi miniszter hozzátette, Magyarország diplomáciai és jogi párbeszédben mindig is partnere lesz az Európai Bizottságnak.

2021. november 11. 15:59
null

A magyar kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének nincs jogalapja – jelentette ki az igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal csütörtökön Budapesten. Varga Judit újságíróknak beszámolt arról, hogy a találkozón a magyar álláspont kifejtése mellett elmondta a biztosnak:

Magyarország diplomáciai és jogi párbeszédben mindig is partnere lesz az Európai Bizottságnak.

Emlékeztetett arra, hogy a lengyel és a magyar kormány az Általános Ügyek Tanácsában már a jogállamisági jelentések készítéséről szóló döntés megszületésekor vétózott. Ugyanis ilyen eljárásnak az uniós szerződésekben nincs jogalapja – mondta a miniszter. Hozzátette: a jogalap hiánya miatt pedig intézkedés sem fakadhat a jelentésekből.

A továbbiakban hangsúlyozta: elmondta a biztosnak, hogy a jelentések Magyarország esetében kormánykritikus, elfogult civil szervezetek véleményére épülnek és a kettős mérce legdrasztikusabb példái. Az Európai Unióban, amelyet különböző alkotmányos fejlődésű államok alkotnak,

nincs egy az egyben összehasonlítható modell, csak egymást kölcsönösen tisztelő nemzetek alkotmányos párbeszédéről lehet szó

– szögezte le.

A gyermekvédelmi törvényről és a migrációról

A találkozón – folytatta a miniszter – érintették a gyermekvédelmi törvényt is. Ezzel kapcsolatban közölte a biztossal, hogy

Magyarországon a magyar szülők fogják megszabni gyermekük nevelésének irányát,

továbbá az ezzel kapcsolatos jogalkotás tagállami hatáskör.

Szó esett a migrációról is; ezzel kapcsolatban Varga Judit úgy vélekedett, hogy a magyar kormány 2015 óta következetesen képviselt álláspontját ma már egyre többen osztják a kontinensen. Kifejezte azt az igényt, hogy a magyar határkerítés költségeit az uniónak kötelessége lett volna finanszírozni és az azzal kapcsolatos kiadásokat megtéríteni. Továbbá illene lezárni a Magyarországgal szemben a migráció kezelése miatt indított kötelezettségszegési eljárásokat, hiszen olyan intézkedések miatt indították azokat, amelyekkel nemcsak Magyarország, hanem egész Európa határait védik az illegális bevándorlástól – hangsúlyozta Varga Judit.

Eközben látszik, hogy az egyetlen hatékony módja a határvédelemnek a kerítés – fűzte hozzá.

Végül közölte: a találkozón kifejtette azon véleményét is, hogy a jogállamisági jelentésekből „üvöltő kettős mérce” megtöri azt a kölcsönös, érzékeny bizalmat, ami összetartja az Európai Uniót és további együttműködésre sarkallja a tagállamokat.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2021. november 11. 19:42
"A jogállamisági jelentésnek nincs jogalapja" Teszem hozzá - Tisztelt Miniszterasszony, hogy a jogcím is hiányzik. Vagyis az a jogi eljárás, amelynek a jogi alapja és a jogcíme is hiányzik, nem értelmezhető, tehát NEM LÉTEZIK. Például, egy emberölés jogi alapja a társadalomra veszélyes magatartások visszaszorítása, (generális és speciális prevenció), a társadalom védelme lesz. A cselekmény ellen induló eljárás jogcíme pedig a büntetőtörvény különös törvényi tényállásában körülírt bűnös magatartás tényállásszerűségének megállapítása és a törvényben leírt szankció (jogkövetkezmény) kiszabása. Az EU által indított jogállamisági eljárás jogi alapja hiányzik, mert nincs általános és objektív mérce amelyhez mérhető lenne a jogállamiság (és főként nincs olyan entitás, aki jogszerűen mérhetné) mértéke egy tagállamban. Erre a tagállami alkotmánybíróságok hivatottak. A jogcím is hiányzik, hiszen sem az EUMsz, sem az EUsz világos és konkrét lehetőséget nem ad "jogállamisági" eljárás lefolytatására egy tagállam esetében. A Bizottság a Tanács, vagy a Parlament (fórum), nem is szólva az Európai Unió Bíróságáról nincs abban a jogi helyzetben, hogy jogállamisági eljárást folytasson, hiszen a jogállamiság olyan szuverenitási kérdés, amely szuverenitása nincs az Európai Uniónak. Ebből kiindulva egy állam jogállamisági szempontú átvilágítása, mérése és vizsgálata a szuverén tagállam olyan belsőmagját érinti, amelynek "eléréséhez" kizárólag az adott állam legfőbb hatalmi forrása által adott felhatalmazás kell. Ha ez nincs meg, akkor egy erre irányuló eljárás nem más, mint szimpla provokáció. A hatalom legfőbb forrása a magyar állam területén élő nép, amely egy jogállamisági eljáráshoz sem adta meg erre a felhatalmazását az Európai Unió egyetlen szervének sem. Az Európai Unió egyes aktivista intéznyvezetői tehát az integráció elmélyítésének örve alatt inkább csak provokálják a tagállamokat.
gyaloggos
2021. november 11. 18:45
NINCS hát! " A jogállamisági jelentésnek nincs jogalapja" MI is tudjuk, ŐK is tudják!
furunkulus13
2021. november 11. 18:26
Az Európai Parlament, meg egyes EU biztosok ugatnak, közben meg a karaván, a spanyol, olasz, francia közvélemény rohamosan csúszik jobbra. Orbán csillaga emelkedőben, a migráció után a családvédelem ügyében is ő lesz a fősodor!!
jánosbácsi
2021. november 11. 17:55
Jucus ad fel mert te ehhez nem értesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!