Barbados leváltotta a brit királynőt

2021. november 30. 08:14

A szigetország elszakadt a brit koronától és köztársasággá vált.

2021. november 30. 08:14
null

A karib-tengeri Barbados helyi idő szerint hétfőn éjfélkor elszakadt a brit koronától és köztársasággá vált. A fővárosban, Bridgetownban ünnepélyes ceremónia keretében feleskették az új köztársaság első elnökét, a 72 éves Dame Sandra Masont, aki 2018 óta az ország főkormányzója, vagyis a korábbi államfő, az angol királynő képviselője volt az országban. A köztársasági elnököt a parlament választotta meg. November 30-i eskütétele egybeesik az ország függetlené válásának 55. évfordulójával.

II. Erzsébet királynő képviselőjeként Károly trónörökös vett részt az átadási rendezvényen, amelyen katonai tiszteletadás mellett levonták a királyi lobogót és átadták a brit királyi háznak.

A karibi szigetország azonban továbbra is a brit nemzetközösség része marad.

A 285 ezer lakosú Barbados a Karib-tenger egyik legnépesebb és leggazdagabb országa. Valamikor nagyon függött a cukorexportjától, de azóta az idegenforgalom és a bankszektor is fontos bevételi forrása lett. A királynő államfői szerepe az egykori gyarmaton jórészt szimbolikus volt, ugyanakkor a szigetország számos lakója számára a brit korona az idegen hatalmat és a rabszolgatartás korát idézte fel.

Elérkezett az idő, hogy magunk mögött hagyjuk a gyarmati múltunkat. A barbadosiak barbadosi államfőt akarnak”

– jelentette ki Mia Mottley miniszterelnök 2020 szeptemberében tartott beszédében, amikor bejelentette a szigetország köztársasággá válásának szándékát. Mottley az államforma váltással továbbra is kormányfő marad.

De nem Barbados az első karibi ország a volt brit gyarmatbirodalmon belül, amely köztársasággá válik: Guyana már 1970-ben az lett – csupán négy évvel a függetlenné válás után –, és köztársaság lett még Trinidad és Tobago 1976-ban, valamint a Dominikai Közösség is 1978-ban.

(MTI)

Nyitókép: Nyitóképünk illusztráció.
Forrás: pixabay

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Káj-Ármin
2021. november 30. 16:25
Who's next?
Akitlosz
2021. november 30. 13:50
A köztársaság államformának ár a neve is hazugság. Magyarul legalábbis.
Akitlosz
2021. november 30. 13:49
"A királynő államfői szerepe az egykori gyarmaton jórészt szimbolikus volt" Na és az új köztársasági elnöké milyen? Mekkora hatalma van? Magyarországon az elnök szerepe teljesen szimbolikus, messze nincsen akkora hatalma, mint amekkora a királynak volt. Semekkora hatalma sincsen. Pár hétvége közül kiválaszthat egyet, hogy mikor legyen szavazás. Ennyi az összes hatalma, amelyben önállóan dönthet.
Rodolfo
2021. november 30. 12:43
Érdekes, a Malvidas (Falkland szk.) maradhat brit fennhatóság alatt? Ez a sziget a 300000 emberkével meg nem? Pedig Barbados sokkal melegebb hely.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!