Dél-afrikai külügyminisztérium: büntetnek minket, amiért felismertük az Omikron törzset

2021. november 28. 09:25

A Dél-afrikai Köztársaságot most szidják és büntetik, ahelyett, hogy ünnepelnék, amiért elsőként fedezte fel az új koronavírus-törzset, az Omikront – írta vasárnapi közleményében az ország külügyminisztériuma.

2021. november 28. 09:25
null

Az egészségügyi miniszter elfogadhatatlan kettős mércéről beszélt az Euronewsnak adott interjújában.

„Ahogy a legtöbb állam bevezette ellenünk az utazási korlátozásokat és más szabályozásokat, teljesen szembemegy az Egészségügyi Világszervezet sztenderdjeivel. Ne felejtsük el, hogy többségük most is küzd a járvány negyedik hullámával és nagyon magasak a fertőzési számok” – mondta az Euronewsnak Joe Phaahla dél-afrikai egészségügyi miniszter.

Hírül adtuk pénteken, hogy Nagy-Britannia bejelentette, hogy szigorítja a beutazási szabályokat a Dél-afrikai Köztársasággal és a vele szomszédos országokkal szemben, és az Európai Unió (EU) hasonló lépéseket vezetett be a koronavírus új, az eddigieknél fertőzőképesebb dél-afrikai változatának megjelenése miatt. Izrael teljesen megtiltotta a beutazást a külföldieknek. 

Egy dél-afrikai tudós London beutazási tilalmát a „vakcina apartheid” tünetének nevezte. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteki nyilatkozatában javasolta az EU-ba irányuló légi közlekedés teljes leállítását a dél-afrikai térségből, valamint más, érintett országokból, köztük Indiából, Japánból és Izraelből is az új vírusváltozat terjedésének korlátozása érdekében. A bizottsági elnök arra biztatta az európai állampolgárokat, hogy vegyék fel a védőoltást és az emlékeztető oltást.    

Azóta több százan rekedtek a fokvárosi és johannesburgi reptereken és fogalmuk sincsen, hogy mikor térhetnek haza.

Az új vírustörzset már az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Cseh- Német- és Olaszországban is azonosították a hét folyamán,  Szombaton a KLM két dél-afrikai járatán mindenkit leteszteltek és kiderült, hogy 61-en érkeztek Hollandiába koronavírusosan. Őket az amszterdami repülőtéren kötelezték karanténra – számolt be az Euronews.

***

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2021. november 28. 18:44
Várjál, most azért nyígnak, mert nem terjeszthetik szabadon a vírust?
Mirákulóziai Mikmuk
2021. november 28. 17:27
Beindult a hülyítése az embereknek,hogy felvegyék a 4. vakcinát is. Ti csak szurkáljátok egymást. Rettegjetek a vírustól.
tetx
2021. november 28. 13:39
Ostoba, ez nem büntetés, hanem védekezés.
Zsoel
2021. november 28. 13:35
Ez a tag még nem jutott el a BLM-izmus kellően magas fokára. Ha úgy lenne, azt mondta volna: büntetnek minket, amiért feketék vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!