Nagy-Britannia és az EU is szigorítja a beutazási szabályokat az új dél-afrikai variáns miatt

2021. november 26. 21:16

Nagy-Britannia pénteken bejelentette, hogy szigorítja a beutazási szabályokat a Dél-afrikai Köztársasággal és a vele szomszédos országokkal szemben, és az Európai Unió (EU) hasonló lépéseket tervez a koronavírus új, az eddigieknél fertőzőképesebb dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

2021. november 26. 21:16
null

Egy dél-afrikai tudós London beutazási tilalmát a „vakcina apartheid” tünetének nevezte. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteki nyilatkozatában javasolta az EU-ba irányuló légi közlekedés teljes leállítását a dél-afrikai térségből, valamint más, érintett országokból, köztük Indiából, Japánból és Izraelből is az új vírusváltozat terjedésének korlátozása érdekében. A bizottsági elnök arra biztatta az európai állampolgárokat, hogy vegyék fel a védőoltást és az emlékeztető oltást.    

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi központja óvatosságra intett az elhamarkodott beutazási tilalmakkal szemben.

Christian Lindmeier, a WHO szóvivője szerint hetekbe telhet, amíg kiderül, mennyire hatékonyak a vakcinák az új variánssal szemben, amelyet csak ezen a héten azonosítottak B.1.1.529-es kódjellel. Az ENSZ turisztikai világszervezete (UNWTO) ugyanakkor gyors döntéshozatalra szólított fel, „mielőtt túl késő lenne”.   

Amerika még nem döntött a beutazási korlátozásokról

Washingtonban Anthony Fauci, a fertőző betegségek nemzeti intézetének (NIAID) főigazgatója a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy még nem született döntés a lehetséges amerikai beutazási korlátozásokról.

Egyelőre nem találták jelét annak, hogy a dél-afrikai variáns megjelent volna az Egyesült Államokban,

és az sem világos, hogy az új vírusváltozat ellenálló-e a jelenlegi védőoltásokkal szemben. A Dél-afrikai Köztársaságban a pénteki utazási korlátozások bejelentését követően törölték a nagyobb sportesemények egy részét, miután a nemzetközi rögbicsapatok és golfjátékosok bejelentették visszalépési és elutazási szándékukat.    

Izrael szinte egész Afrikára kiterjesztette a beutazási tilalmat

 „Jelenleg a rendkívüli állapot kihirdetését fontolgatjuk, mivel az a célunk, hogy gyorsan, határozottan és idejekorán cselekedjünk” – áll Naftali Bennett izraeli miniszterelnök közleményében. Olaszország beutazási korlátozást léptetett életbe mindazokkal szemben, akik az elmúlt 14 napban dél-afrikai térségbeli országokban jártak, míg Franciaország felfüggesztette a Dél-afrikai Köztársaságból és Bahreinből érkező repülőjáratok belépését.    

Belgiumban is kimutatták a vírus dél-afrikai variánsát, Brüsszel ezért a térségből érkező utazókra vonatkozó korlátozásokra készül a napokban. A svájci kormány egyelőre csak a beutazási szabályok szigorítását rendelte el a dél-afrikai térségből, és azokból az országokból, ahol már megjelent az új vírusváltozat.

(MTI)

Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2021. november 27. 04:47
Úgy tűnik a vírus gyógyíthatatlan kiirthatatlan ? akik kikísérletezték tudták mit csinálnak , sokszor hallottuk a túlnépesedést. Vírussal kapcsolatosa a felelősöket senki se keresi. Azt jelenti az ember értéktelenné vált ebben kapzsi haszonelvű világban .
bagira
2021. november 27. 04:39
Brüsszel édes feka - ázsiai cigányokról betolakodók élősködő vírushordozókról hallgat a független objektív sajtó firkászok Brüsszel fizetett bérencei . Mi van a lágerekben hol kezelik vírusba hányan pusztulnak bele . Betolakodók nem mások mit Európa rákos daganata. Nincs egy videó róluk hol dolgoznak , milyen orvosi ellátásba részesülnek , tudni kellene róluk hisz a mi pénzünkön élősködnek . mi ez a nagy titkolózás . Nem lehetetlen képzik őket a fehér eus emberek ellen ? Brüsszeliták vadcsapatokat exportálnak akik csak a gyilkoláshoz értenek . Eddig több mint 500 ártatlan eus-t legyilkoltak . Hírzárlat van róluk abban a nyugati szólás szabadságban emberi jogokba szabad világban amit a keleti blokk kóstolgat a gyomra fordul fel tőlük.
Laudaricus
2021. november 26. 23:53
Kezdődik ez az egész elölről... Félő, hogy ugyanott leszünk, ahol voltunk a világjárvány kitörésekor...
VeJoLa
2021. november 26. 22:17
"Izrael szinte egész Afrikára kiterjesztette a beutazási tilalmat" Ha ennyit ér a Pfizer mintaország még meg is búszterolt védettsége, bezzegEUnak felül kéne vizsgálnia, hogy az oltás kötelezővé tételét erőlteti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!