A világ élelmiszerárai második egymást követő hónapban emelkedtek szeptemberben, és elérték a 10 éves csúcsot, amit a gabonafélék és a növényi olajok drágulása okoz – közölte az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO. A római székhelyű szervezet 2021-ben is rekordszintű globális gabonatermést prognosztizált, de azt is közölték, hogy ezt az előrejelzett mennyiséget a fogyasztás meghaladja, írja az agroforum.hu.
A FAO élelmiszerár-indexe a legtöbb globálisan forgalmazott élelmiszer nemzetközi árait követi, a mutató múlt hónapban átlagosan 130,0 pontot ért el, ami 2011 szeptembere óta a legmagasabb érték az ügynökség adatai szerint. Ez az érték az augusztusi felülvizsgáltnál 128,5, augusztusban pedig 127,4 volt.
Év/év alapon az árak szeptemberben 32,8%-kal emelkedtek.
A mezőgazdasági nyersanyagárak meredeken emelkedtek az elmúlt évben, amit a termés visszaesése és a kínai kereslet táplál. A FAO gabona árindex 2,0%-kal emelkedett szeptemberben az előző hónaphoz képest. Ennek oka a búzaárak csaknem 4%-os emelkedése volt, az erős kereslet közepette az export elérhetőségének szűkülése jelentette az okot.
„A fő gabonafélék közül a búza lesz a középpontban az elkövetkező hetekben, mivel a keresletet a gyorsan emelkedő árakhoz kell viszonyítani” – mondta Abdolreza Abbassian, a FAO vezető közgazdásza.