Tízéves csúcson a globális élelmiszerárak

2021. október 10. 07:17

A mezőgazdasági nyersanyagárak meredeken emelkedtek az elmúlt évben, amit a termés visszaesése és a kínai kereslet táplál.

2021. október 10. 07:17
null

A világ élelmiszerárai második egymást követő hónapban emelkedtek szeptemberben, és elérték a 10 éves csúcsot, amit a gabonafélék és a növényi olajok drágulása okoz – közölte az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO. A római székhelyű szervezet 2021-ben is rekordszintű globális gabonatermést prognosztizált, de azt is közölték, hogy ezt az előrejelzett mennyiséget a fogyasztás meghaladja, írja az agroforum.hu.

A FAO élelmiszerár-indexe a legtöbb globálisan forgalmazott élelmiszer nemzetközi árait követi, a mutató múlt hónapban átlagosan 130,0 pontot ért el, ami 2011 szeptembere óta a legmagasabb érték az ügynökség adatai szerint. Ez az érték az augusztusi felülvizsgáltnál 128,5, augusztusban pedig 127,4 volt.

Év/év alapon az árak szeptemberben 32,8%-kal emelkedtek.

A mezőgazdasági nyersanyagárak meredeken emelkedtek az elmúlt évben, amit a termés visszaesése és a kínai kereslet táplál. A FAO gabona árindex 2,0%-kal emelkedett szeptemberben az előző hónaphoz képest. Ennek oka a búzaárak csaknem 4%-os emelkedése volt, az erős kereslet közepette az export elérhetőségének szűkülése jelentette az okot.

„A fő gabonafélék közül a búza lesz a középpontban az elkövetkező hetekben, mivel a keresletet a gyorsan emelkedő árakhoz kell viszonyítani” – mondta Abdolreza Abbassian, a FAO vezető közgazdásza.

A FAO adatai szerint a növényi olajok világpiaci ára 1,7%-kal nőtt az elmúlt hónapban, és éves szinten mintegy 60%-os az emelkedés, mivel a pálmaolaj ára az erős importkereslet és a malajziai munkaerőhiány miatti drámaian emelkedett. A pálmaolaj határidős árai október elején tovább emelkedtek, és rekordot értek el, mivel a nyersolajpiacok felfutása további támogatást nyújtott a biodízelben használt növényi olajoknak.

A FAO szerint a globális cukorárak 0,5%-kal emelkedtek szeptemberben, aggodalomra ad okot a kedvezőtlen termésviszonyok miatt a legnagyobb exportőr Brazíliában kialakult helyzet. A gabonatermelés tekintetében a FAO 2021-ben 2,800 milliárd tonnás rekordtermést prognosztizált a világon, ami kismértékű növekedést jelent az egy hónappal ezelőtti 2,788 milliárdhoz képest. A globális gabonaállomány várhatóan csökkenni fog 2021/22-ben – tette hozzá a FAO.

Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. október 10. 15:46
Milyen okos volt Orbán, hogy tolta bele a pénzt a mezőgazdaságba. Nem úgy mint az idióta libernyák, aki szerint úgyis mindenki városokban fog élni, minek támogatni a mezőgazdaságot.
silenceCZ
2021. október 10. 08:10
az egyik ok a növényi olajok drágulása. Viszont továbbra is vidáman belekeverjük az üzemanyagba, legyen még drágább az élelmiszer ... ezek a nyomorék bolsevik zöldek megvédik a környezetet, ha belepusztulunk is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!