Merkel Jeruzsálemben állt ki az önálló palesztin állam mellett

2021. október 11. 14:15

Izrael új miniszterelnöke azonban kizárta a béketárgyalások lehetőségét a palesztinokkal.

2021. október 11. 14:15
null

Búcsúlátogatásának utolsó, második napján Angela Merkel leköszönő német kancellár felszólalt az iráni nukleáris fegyverekkel szemben, és a palesztinok jövendő állama mellett az Izraeli Nemzetbiztonsági Kutatóintézetben (INSS).

Angela Merkel kifejtette, hogy Európának világosabban kell meghatároznia saját biztonsági érdekeit az Egyesült Államok Afganisztánból történt kivonulása után, és hangsúlyozta az Európai Unió és Izrael közös biztonsági érdekeit.

A palesztin állam létrehozása egyre inkább lekerül a napirendről

Merkel az izraeli agytrösztben elhangzott beszédében üdvözölte a tavalyi  normalizálási megállapodásokat Izrael és négy arab ország között, de szerinte az Ábrahám-egyezmények nem szüntették meg a palesztinokkal kötendő békemegállapodás szükségességét. Merkel sajnálatát fejezte ki, amiért az önálló palesztin állam létrehozása egyre inkább lekerül a napirendről, és

arra kérte Izraelt, hogy ne tévessze szem elől a palesztinok jogait,

noha a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések miatt ez egyre nehezebbé válik.

Naftali Bennett kizárta a béketárgyalások lehetőségét 

Izrael új miniszterelnöke, Naftali Bennett ellenzi az önálló palesztin állam létrehozását az 1967-ben Jordániától, illetve Egyiptomtól elfoglalt területeken, és kizárta a béketárgyalások lehetőségét a palesztinokkal, viszont

nyitott a palesztinok életkörülményeinek javítására a feszültség csökkentése érdekében.

Merkel üdvözölte, de elégtelennek vélte Bennett e szándékát. Az INSS vezetője, Manuel Trajtenberg professzor méltatta Angela Merkelt Izrael támogatásáért, s arra kérte, hogy hivatali idejének lejártát követően is „segítsen nekik segíteni önmagukon”.

(MTI)

Kép forrása: MTI / EPA / DDP Images pool / Andreas Gora

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. október 11. 14:48
Jó lenne a palesztinoknak is segíteni, hogy segitsenek önmagukon, konstruktív módon. Csak arrafele divat "menekülteket" (múszlim arab testvéreket) 70 év óta (!) menekült táborokban szaporítani, nemzetközi finanszírozással... Mintha Izraelt nagy mérete predesztinálná mégegy arab állam lekanyarítására, a sok ottani arab szomszéd-országon túl... Miközben a gazdag arab olajországok még egyetlen múszlim arab (palesztin) testvérük befogadására se hajlandók. Jordánia, ahol a lakosság többsége palesztin eredetü, már hallani sem akar, ezekröl a palesztinokról, a Fekete Szeptember óta...
voltospultos
2021. október 11. 14:43
Még jó, hogy nem Dimonában tüntetett az atomfegyverek betiltásáért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!