Joe Biden Ferenc pápának: Ha nincs önnél ez az érem legközelebb, ön fizeti az italokat

2021. október 29. 19:11

A hosszúra nyúlt találkozó egyik furcsa pillanata az volt, amikor Joe Biden elhunyt fia katonasági medálját átadva közölte: „ha legközelebb találkozunk, és nincs nálad, neked kell fizetni az italokat".

2021. október 29. 19:11
null

Az amerikai elnök látogatását a vatikáni tudósítók tiltakozása kísérte, mivel a korábbi szokással ellentétben nem engedélyezték részvételüket a pápai audiencia elején és végén. Kizárólag az elnököt kísérő néhány amerikai újságíró lehetett jelen az ajándékcserén: a CNN beszámolója szerint Joe Biden a „béke legnagyobb harcosának” nevezte a pápát. Amikor belépett az audienciára, csak annyit mondott: „Jill férje vagyok” utalva feleségére, aki olasz nyelven beszélgetett Ferenc pápával. 

A CNN ezen felül kiemelte: Biden egy érmét adott Ferenc pápának, melyet a Delaware-i Hadsereg Nemzeti Gárdája 261. Jelződandár egységének a jelvénye volt, amely egységben az elnök elhunyt fia, Beau Biden kapitányként szolgált.

„Az engedélyével szeretnék adni önnek egy érmet. Amerikai címer van a színén, de ami a különbséget jelenti ennél az éremnél az, hogy tudom, hogy a fiam szeretné, ha odaadnám önnek, mert a hátoldalán Delaware állam és a 261. egység jele van, amelyben a fiam is szolgált” – mondta Biden, és átadta a pápának a medált. Beau Biden halála idejében, 2015-ben még alelnökként találkozott korábban Ferenc pápa és Joe Biden.

„A hagyomány az – csak viccelek amúgy –, hogy ha legközelebb találkozunk és nincs nálad, neked kell fizetni az italokat. Én vagyok amúgy az egyetlen ír, akivel valaha találkoztál, és soha nem ivott” – mondta Biden a pápának, aki erre nevetett, majd azt suttogta: „az írek szeretik a whiskeyt”.

Biden egy történetet is megosztott az egyházfővel Satchel Paige baseball játékosról, aki karrierje nagy részét kénytelen volt szegregált ligákban játszani, ám kivételes tehetsége révén, 45 évesen esélyt kapott arra, hogy a fő táblán játszhasson. A 78 éves Biden egyébként a 84 éves Ferenc életkorával is viccelődött. Az afroamerikai baseball játékosról, Satchel Paige-ről szóló történet végén ugyanis Biden így írta le az öregedéshez való hozzáállását: „Hány éves lennél, ha nem tudnád hány éves voltál? Én 65 éves vagyok” – mondta az elnök. „60 éves vagyok. Isten szeret téged” – felelte Ferenc pápa.

 

 

Az olasz sajtó vatikáni tudósítói precedens nélkülinek nevezték, hogy a hosszúra nyúlt vatikáni látogatás miatt Joe Biden egyórás késéssel ment tovább az elnöki palotába Sergio Mattarella olasz államfőhöz. Azt követően Mario Draghi miniszterelnökkel tárgyalt.

Az amerikai elnök a világ tizenkilenc, gazdaságilag legfejlettebb országa és az Európai Unió vezetői szombaton kezdődő kétnapos csúcstalálkozójára érkezett Rómába. Biden többek között Emmanuel Macron francia elnökkel, Boris Johnson brit kormányfővel és Angela Merkel leköszönő német kancellárral tart kétoldalú találkozót. A csúcsra Rómába érkezett Jair Bolsonaro brazíliai elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök is.

Ferenc pápa csütörtök kora délelőtt a dél-koreai elnököt, Mun Dzse Int fogadta. Róma városában a legmagasabb biztonsági készültség lépett életbe, több metróállomást is lezártak. A találkozóra nyolcszáz újságíró akkreditáltatta magát. A csúcsot kísérő utcai megmozdulásokat csütörtökön a római diákok indították el, akik „rájuk figyelő és jövőjüket védő” politikát sürgettek a világ vezetőitől.

Ferenc pápa csütörtök kora délelőtt a dél-koreai elnököt, Mun Dzse Int fogadta. Róma városában a legmagasabb biztonsági készültség lépett életbe, több metróállomást is lezártak. A találkozóra nyolcszáz újságíró akkreditáltatta magát. A csúcsot kísérő utcai megmozdulásokat csütörtökön a római diákok indították el, akik „rájuk figyelő és jövőjüket védő” politikát sürgettek a világ vezetőitől.

(MTI, Twitter, CNN)

Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2021. október 31. 14:31
Hát azért engem mellbe vágott az a stílus, amit a világ pillanatnyilag vezető hatalmának az elnöke megengedett magának a világ egyik vezető vallásának fejével szemben. Lehet, hogy dél Csajága Röcsögén Józsi ezt előadhatja néhány feles után, de azért Bidenre nem vonatkozik a protokoll, vagy tényleg ennyire primitív ? Sajnos Ferenc pápa sokat tett a saját és a katolikus egyház tekintélyének a rombolása érdekében.
Istók3
2021. október 30. 12:11
"Én vagyok amúgy az egyetlen ír, akivel valaha találkoztál, és soha nem ivott" Ügyesen megalázta az íreket is.
zakar zoltán béla
2021. október 30. 10:09
szégyen
luzitanxaver
2021. október 30. 08:04
,,Beau Biden kapitányként szolgált.,, Kapitányként, az. A többi meg még ennyi szóra sem érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!