Joe Biden: Azt hittem, Franciaországot jóval korábban tájékoztatták arról, hogy nem lesz megállapodás

2021. október 29. 20:03

Kész megerősíteni az Európai Unió (EU) és a NATO közötti szövetséget Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök – ezt a két államfő jelentette be pénteken Rómában, ahol megbeszélést tartottak a szombaton kezdődő G20-csúcs előtt.

2021. október 29. 20:03
null

Biden és Macron első alkalommal találkozott a szeptemberben kialakult diplomáciai feszültség óta. Ezt az okozta, hogy Ausztrália az akkor létrehozott brit-amerikai-ausztrál védelmi és biztonsági partnerség (AUKUS) nyomán felmondott egy szerződést francia tengeralattjárók vásárlásáról, helyette pedig nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárók beszerzéséről állapodott meg az Egyesült Államokkal.   

Próbálják feloldani a tengeralattjáró-válság okozta feszültségeket

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a két elnök a megbeszélésük előtti sajtótájékoztatón mosolyogva jelent meg, szívélyes hangulatban volt.

– mondta Macron, aki egyúttal kifejezte abbéli szándékát is, hogy együttműködjenek az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságának szavatolásában, abban a térségben, ahonnan Franciaország érzése szerint „kiszorították a tengeralattjáró-válságot követően”. Hangsúlyozta: Párizs és Washington a bizalom helyreállításán dolgozik, ez pedig magában foglalja a megerősített együttműködést.    

Franciaország a legrégibb és legértékesebb szövetségese Amerikának

Biden az Egyesült Államok „legrégebbi és leghűségesebb, rendkívül értékes szövetségesének” nevezte Franciaországot, egyúttal elismerte, hogy az Egyesült Államok „ügyetlen módon” intézte a nukleáris meghajtású tengeralattjárók beszerzéséről szóló megállapodást.

– mondta Biden. Macron a kérdésre, hogy a kapcsolatok helyreálltak-e, úgy felelt: „Együtt tisztáztuk azt, amit tisztáznunk kellett”.  A francia és az amerikai elnök közötti találkozó több mint egyórás késéssel vehette kezdetét, mivel Bident a nap folyamán fogadta Ferenc pápa, és találkozójuk a tervezettnél jóval tovább tartott. Rómában szombaton kezdődik meg a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport kétnapos csúcstalálkozója.

(MTI)

Fotó: Ludovic MARIN / AFP

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tapeino
2021. október 30. 13:54
Ez a szenilis vén hülye azt se tudja, hogy mi az a Franciaország...
röviden
2021. október 30. 13:49
Én visszakérném a Szabadság -szobrot. Úgyse elég inkluzív.
Sulammit
2021. október 30. 13:31
Hogy áll már Budenen ez a zakó! Mindjárt lepattan róla a gomb és kilövi Makaróni szemét.
fatman
2021. október 30. 12:24
szánalmas...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!