Egy XIV. századi itáliai szerzetes írt először Amerikáról

2021. október 03. 14:58

A Cronica Universalis , amelyet egy Galvaneus Flamma nevű milánói testvér írt, elképesztő utalást tartalmaz a Grönlandtól nyugatra fekvő „Marckalada terra que dicitur”-ra, azaz Amerikára.

2021. október 03. 14:58
null

Köztudott, hogy a vikingek jóval azelőtt átkeltek az Atlanti-óceánon, hogy Kolumbusz Kristóf partra szállt volna a mai Dominikai Köztársaság partjainál. A viking sagák a mai Kanada partjaira irányuló expedíciókról mesélnek, például arról, miként jutottak el Hellulandba, amelyet a tudósok a mai Baffin-szigettel, illetve Labradorral azonosítanak. A viking települések, Markland (a mai Labrador vagy Új-Fundland területén feküdhetett) és Vinland (Új-Fundland vagy egy ettől délebbre eső területen helyezkedhetett el) nyomait 1960-ban meg is találták a régészek, akik skandináv épületek maradványaira bukkantak Új-Fundlandon.

Ennek ellenére nem volt bizonyíték arra, hogy Észak-Európán kívül bárki is hallott volna Amerikáról egészen Kolumbusz 1492-es útjáig.

Paolo Chiesa, a Milánói Egyetem középkori latin irodalmának professzora, a Terrae Incognitae című tudományos folyóiratban megjelent dolgozatából azonban kiderül, hogy egy olasz szerzetes, Galvaneus a 14. század elején írt könyvében már utalt a kontinensre. 

Ezt a földet Marckaladaként/Markland említi a milánói szerzetes, amelyről szerinte egyes izlandi források beszélnek. A tudósok ma Észak-Amerika Atlanti-óceáni partvidékének egy részeként azonosítják ezt a területet. Galvaneus hivatkozása, amely valószínűleg Genovában hallott, korabeli szóbeli forrásokból származik, az első írásos említés az amerikai kontinensről a Földközi-tenger térségében, és tanúsítja a Grönlandon túli területekről szóló viking történetek ismeretét 150 évvel Kolumbusz előtt. 

Fotó: Leemage via AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2021. október 04. 11:49
Jézus Krisztus megfordult ott az első században - A Mormon könyvének beszámolója szerint: 8 És lőn, hogy amikor megértették, szemüket ismét az égre vetették; és íme, egy aEmbert láttak az égből alászállni; és fehér köntöst viselt; és lejött és megállt közöttük; és a sokaságban minden szem felé fordult, és nem merték szólásra nyitni a szájukat, még egymáshoz sem mertek szólni, és nem tudták, mit jelent ez, mert azt gondolták, hogy egy angyal jelent meg nekik. 9 És lőn, hogy ő kinyújtotta kezét, és beszélt a néphez, mondván: 10 Íme, én Jézus Krisztus vagyok, az, akiről a próféták bizonyságot tettek, hogy el fog jönni a világra. 3 Nef 11 https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/bofm/3-ne/11?lang=hun
Papamaci1957
2021. október 04. 08:56
Akkor a niggerek most már jogosan döntik le Kolombusz szobrát.
gin74tonic
2021. október 04. 06:01
1 aki epit egy piramist 2.3millio kobol husz ev alatt, betajolva PONTOSSAN a magneses eszak fele, az nem tudott elmenni ahova a akart a vilagon? 2 "a majak a part melett hajoztak" az oreganyad terde mellett hajoztak, bejartak az osszes melanez, polinez szigeteket, ketlem hogy ne tudtak volna elmenni ok is barhova 3 kinaiak Afrikabol vittek haza elefantot amit be akartak vonni a foldmuvelesbe de nem sikerult, vittek zebrakat is azok a csaszari kertben leltek uj otthonra, szerintem aki Sanghaibol elmegy a mai Del Afrikaba az tovabb is hajozhatott CSAK az europai leirasokbol ismerjuk a vilagot, igy torvenyszeru hogy nem tudhatunk sokmindent, de lenezni csak azert egy civilizaciot mert elmult az nagy hiba. Megjegyzem: a mi civilizacionk nem mulott el? hm... ulok a doglott lovon regota.
TúlkébzettParaszt
2021. október 03. 23:51
Nagyon jó az eredeti cikk! Ajánlom végigolbasni, benne van a krónika kérdéses része, meglehetősen bőre hagyott kontextusban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!