Az Európai Parlament a kontinens „stratégiai önállóságát” hangsúlyozta Kína ügyében

2021. október 06. 21:03

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában az Európai Unió stratégiai önállóságát sürgette, valamint több egyeztetést vár az unió és az Egyesült Államok között Kína ügyében, hogy elkerülhetők legyenek a partnerek közötti feszültségek – tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

2021. október 06. 21:03
null

Az Európai Unió és Washington jövőbeli kapcsolatairól szóló, 550 szavazattal, 83 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a transzatlanti kapcsolatok mélyítése során az uniónak az Egyesült Államok mellett vezető szerepre kell törekednie.

A védelmi és gazdasági kapcsolatok terén az EU-nak ugyanakkor stratégiai autonómiáját kell kiépítenie,

azon keresztül érvényesítheti ugyanis saját diplomáciai, biztonsági és gazdasági érdekeit – írták. 

Amerika nem konzultál európai szövetségeseivel, ha érdekei úgy diktálják

A képviselők leszögezték: az EU-nak és Washingtonnak a viták elkerülése érdekében meg kell vizsgálnia, hogy Kínával kapcsolatosan mely területen tudnak összehangoltan fellépni. Emlékeztettek az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália között nemrégiben létrejött háromoldalú biztonságpolitikai megállapodás bejelentését követő feszültségre, azt ugyanis – mint írták – úgy kötötték meg, hogy nem konzultáltak az európai szövetségesekkel.   

Az EP szerint a Kínáról folytatott együttműködésnek elsősorban az emberi és a kisebbségi jogokra kellene koncentrálnia,

valamint arra, hogy a Dél- és a Kelet-kínai-tengeren, Hongkongban és a Tajvani Szorosban enyhüljön a feszültség. Az uniós parlament ugyanakkor üdvözölte az indiai- és a csendes-óceáni térségre vonatkozó uniós stratégia terén a közelmúltban elért eredményeket.    

Európa az afgán misszió átgondolását szorgalmazza

Állásfoglalásukban a képviselők elítélték az amerikai és európai erők kivonását kísérő tálib hatalomátvételt Afganisztánban, a stabilitás, a biztonság és a jó kormányzás világszintű előmozdítása érdekében az afgán misszió tanulságainak alapos átgondolását kérték. A transzatlanti partnereknek Afganisztán minden szomszédjával együtt kell működniük, és közben nem téveszthetik szem előtt azoknak az afgánoknak a sorsát, akik ott kerestek menedéket – szögezték le.    

Az állásfoglalás kitért a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség országaival való együttműködésre is

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták: az érintett országokkal fennálló stratégiai partnerség megújításában az EU-nak szorosabban együtt kellene működnie az Egyesült Államokkal. A Európai Parlament ehhez és más kül- és biztonságpolitikai kérdésekkel kapcsolatos rendszeres konzultációhoz egy úgynevezett Transzatlanti Politikai Tanács létrehozását javasolta, amelyet az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint az amerikai külügyminisztere vezetne a politikai vezetők közötti rendszeres kapcsolattartás mellett.

(MTI)

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik