Joe Biden közvetlen munkatársai is „elszörnyedtek” az afganisztáni kudarcon

2021. szeptember 02. 08:02

A Morning Consult/Politico szerdán közzétett közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy 10 regisztrált szavazóból csak három helyesli azt, ahogyan Biden kezelte az afganisztáni kivonulást, míg a 61 százalék elutasítja a háború befejezésének végrehajtását.

2021. szeptember 02. 08:02
null

A kivonulás után legalább 100 amerikai rekedt Afganisztánban és 13 amerikai katona halálát okozta egy öngyilkos merénylet a kabuli repülőtérnél a múlt héten. „Teljesen elszörnyedtem azon, ahogyan otthagytuk az amerikaiakat” – mondta egy tisztviselő kedden a Politicónak. „Több ezer amerikai túszul ejtésével végződött a kitelepítési hadművelet, és ebben a küldetésben mindannyian kudarcot vallottunk.”

A Fehér Ház egy másik tisztviselője a Politicónak azt mondta, hogy

a küldetést nem lehet befejezettnek minősíteni, amíg amerikaiak vannak Afganisztánban.

A Biden-adminisztrációban tapasztalható belső feszültségről árulkodik az is, hogy a republikánusok tudtak Biden és Gáni volt afganisztáni elnök beszélgetéséről, amely alapján előre lehetett tudni, hogy a helyi hadsereg össze fog omolni – írja a lap. A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy az elnök úgynevezett elfogadottsági mutatója (approval rating) zuhan.

Még mindig vannak amerikai állampolgárok, akik megpróbálnak kijutni Kabulból, és afgán szövetségesek ezrei maradtak le a járatokról, többek között az a férfi is aki személyesen mentette meg a jelenlegi elnök életét. A tálibok nyíltan fotózkodnak az Egyesült Államok által hátrahagyott fegyverekkel és hadieszközökkel, amelyek pontos számát és értékét a Biden-vezetés titkosította. 

Kedd este az elnök „rendkívüli sikernek” nyilvánította a teljes csapatkivonást Afganisztánból, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapban széles körben kritizálták a helyzet kezelését.

„Úgy gondolom, hogy ez a helyes döntés, a bölcs döntés és a legjobb döntés Amerika számára” – mondta Biden kedden, miután az utolsó amerikai katona is elhagyta Kabult hétfőn délután.

Ezeket az állításokat annak ellenére tette, hogy 13 amerikai meghalt csütörtökön, miután az Iszlám Állam öngyilkos merénylője felrobbantotta magát a kabuli repülőtér előtt.

Ezzel együtt az elnök kijelentette, hogy az afganisztáni hadműveletet „nem lehetett volna rendezettebben befejezni.” Kifejezetten tagadta azokat a kritikákat, melyek azt állították, hogy hamarabb kellett volna megkezdeni az evakuálást, mondván, hogy „nem ért egyet velük.”

Ugyanakkor a republikánusok és a demokraták egyaránt tiltakoznak az ellen, ahogy Biden kezelte a csapatkivonást, különösen azt követően, hogy legalább 100 amerikai állampolgár maradt le a járatokról azért, hogy az elnök betartsa a táliboknak tett ígéretét az augusztus végi kivonulásra. 

A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy az amerikai szavazók is az elnök ellen fordultak, mivel elfogadottsága minden idők legalacsonyabb szintjére, 47 százalékra csökkent az elmúlt héten.

Az újságírók kérdéseire a keddi sajtótájékoztató után sem válaszolt Biden.

„Az elnök alapvető kötelessége megvédeni Amerikát, nem a 2001-es, hanem a 2021-es, valamint a holnapot érő fenyegetésektől. Nem hiszem, hogy Amerika biztonságát fokozná, ha továbbra is több ezer amerikai katonát telepítenek Afganisztánba” – mondta Biden. 

A mintegy száz amerikai kapcsán, akiket nem evakuáltak, Biden azt mondta, hogy „többször figyelmeztették őket, és felajánlották, hogy segítenek nekik elhagyni Afganisztánt egészen márciusig”. Elmondta, hogy legalább 19 figyelmeztetést kaptak a hátramaradók, akiknek a nagy része egyébként kettős állampolgár.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus kisebbségének vezetője szerdán közölte, hogy a House Freedom Caucus nevű képviselői csoport számos tagja követelte a Joe Biden elleni vádemelést az Egyesült Államok kaotikus afganisztáni kivonulása miatt. McConnell egyébként azon republikánusok közé tartozik, akik támogatták a Donald Trump elleni hasonló eljárást a Capitolium ostromát követően.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2021. szeptember 02. 10:17
Annak idején az angolok dunkerque-i kivonulása jobban sikerült.
luzitanxaver
2021. szeptember 02. 10:03
"10 regisztrált szavazóból csak három helyesli azt, ahogyan Biden kezelte az afganisztáni kivonulást" Ezek szerint tíz regisztrált szavazóból három elmebeteg. Ez azért elég magas arány...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!