Biden rendkívül sikeresnek nevezte az afganisztáni mentőmissziót

2021. szeptember 01. 07:12

Az Egyesült Államok hétfő este véget vetett a húsz éve tartó afganisztáni háborúnak, ezzel befejeződött az amerikai történelem leghosszabb háborúja – jelentette be Joe Biden amerikai elnök.

2021. szeptember 01. 07:12
null

„Végrehajtottuk a történelem egyik legnagyobb, légihídon történő evakuációját, több mint 120 ezer embert mentettünk ki és helyeztünk biztonságba. Ez a szám több mint kétszerese annak, amelyet a legtöbb szakértő lehetségesnek gondolt” – mondta az elnök. Egyetlen nemzet sem csinált még hasonlót a történelem során. Csak az Egyesült Államoknak volt erre kapacitása, akarata és képessége – tette hozzá.

Az elnök sikeresnek értékelte a mentőakciót

Biden „rendkívül sikeresnek” nevezte a mentőmissziót, amely szerinte az amerikai katonák, diplomaták és hírszerzési szakemberek „hihetetlen képességeinek és önzetlen bátorságának” köszönhető. Biden hangsúlyozta:

nem ért egyet azokkal, akik bírálják az amerikai erők Afganisztánból való kivonulását, és azokkal sem,

akik szerint az evakuálást korábban kellett volna megkezdeni. „Felelősséget vállalok a döntésért. Most egyesek azt mondják: hamarabb kellett volna megkezdenünk a tömeges evakuálást, vagy azt kérdezik: nem lehetett volna ezt precízebben végrehajtani? Tisztelettel, nem értek egyet” – mondta az elnök.

Több tábornok szerint katasztrófális volt a kivonulás

Biden kitért a személyi veszteségekre is, amelyeket az amerikaiak elszenvedtek az Afganisztánban eltöltött 20 év alatt. „800 ezer amerikai szolgált Afganisztánban, 20 744 amerikai katona sebesült meg, és az amerikai haderő 2461 tagja vesztette életét, 13-an ezen a héten. Nem vagyok hajlandó egy újabb évtizednyi hadviselést elkezdeni Afganisztánban” – mondta az elnök. Sajtójelentés szerint több tucat nyugalmazott tábornok és admirális

lemondásra szólította fel Lloyd Austin védelmi minisztert és Mark Milley tábornokot,

az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét gondatlansággal vádolva őket az Egyesült Államok katasztrofális afganisztáni katonai kivonulásával kapcsolatban.

(MTI)

Kép forrása: Mandel Ngan / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2021. szeptember 01. 11:47
Hát igen a liberális szotár szerint a menekülés az siker. Bravo. Legközelebb be kell vezetni az olimpián is. Az kapja az aranyat aki oda sem megy..
cutcopy
2021. szeptember 01. 11:43
Tiszta Gyurcsány, sikert vizionál a bukásba..
olajfa1
2021. szeptember 01. 10:25
HÚ BAMMEG! HA EZ A "SIKER" OTT... akkor durva nagy bajban vannak arrafelé!...
bogyo1
2021. szeptember 01. 10:19
Ja, sikeres vót az no .... Ütöttek jobbal, védtem az orrommal... Ütöttek ballal, védtem a gyomrommal..., majd ájulást színleltem..:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!