Joe Biden: Határozottan kiállok a döntésem mellett

2021. augusztus 16. 22:24

Joe Biden nem szeretett volna az ötödik elnök lenni, aki miatt amerikai nők és férfiak szolgálat közben az életüket kockáztatják Afganisztánban.

2021. augusztus 16. 22:24
null

Joe Biden nem válaszolt a sajtó kérdéseire, miután megtartotta rövid sajtótájékoztatóját, melyben Donald Trump elnök politikáját hibáztatta a kabuli katasztrófáért. 

Elsősorban Donald Trumpot és Afganisztán vezetőit okolta a történtekért, akik „feladták”, és azokat a katonákat, akik nem voltak hajlandók harcolni a gyors tálib hatalomátvétellel szemben Kabulért és a kabuli repülőtéren. Joe Biden elnök a rövid sajtótájékoztató kedvéért lerövidítette Camp David-i nyaralását, és visszatért a Fehér Házba, hogy Afganisztánról nyilatkozzon. 

Eredetileg Biden szerdáig Camp Davidben maradt volna, de sokan kritizálták azért, mert nem volt látható, miközben Afganisztán káoszba zuhant. Hétfőn egy vezető tanácsadó csak annyit mondhatott, hogy az elnök „hamarosan megszólítja a nemzetet”. 

Joe Biden elnök megvédte Afganisztán elhagyását hétfőn a Fehér Házban.   

Határozottan állok a döntésem mellett” – mondta Biden. „Húsz év után megtanultam ezt a nehéz utat. Hogy soha nem volt jó alkalom az amerikai erők visszavonására.” 

Az elnök azt mondta, hogy „egyenes szeretne lenni” az amerikai nyilvánossággal „Az igazság az, hogy ez gyorsabban történt, mint amire számítottunk” – mondta az elnök. 

Biden ezután Donald Trump volt elnöknek a tálibokkal kötött megállapodására utalt, mely alapján 2021. május 1-ig kellett kivonni az amerikai csapatokat. Biden azonban az afganisztáni politikai vezetőket és katonai erőket is hibáztatta, amiért nem voltak hajlandóak diplomáciai választ keresni, illetve tárgyalóasztalhoz ülni, és megtagadták a fegyveres harcot is. 

– kérdezte Biden. „Hány életet, amerikai életet ér ez még? Hány végtelenbe vesző sora kell még a fejköveknek az Arlingtoni Nemzeti Katonai Temetőben? Világosan válaszolok: nem ismétlem meg azokat a hibákat, amelyeket korábban elkövettünk. Az volt a hiba, hogy határozatlan ideig maradtunk és harcoltunk egy olyan konfliktusban, amely nem az Egyesült Államok nemzeti érdeke” – folytatta. 

– tette hozzá az elnök. 

Az elnök beszéde előtt valamivel, 13 óra után landolt a washingtoni Fort McNairben. Nem tehettek fel neki kérdéseket, miközben újságírók mellett sétált el a rá várakozó autóhoz. A sajtótájékoztatót követően is szó nélkül távozott a helyszínről. 

Legalább nyolc ember halt meg hétfőn a kabuli repülőtéren kialakult káosz során, mivel afgánok ezrei mentek a repülőtérre a tálibok előli menekülés reményében. A halottak közül kettő fegyveres afgán volt, akiket amerikai katonák lőttek agyon. További három embert elgázoltak a szállító teherautók. További három ember akkor halt meg, amikor leestek az amerikai légierő repülőgépének hajtóművéről, amelyre felkapaszkodtak. Eközben a tálib harcosok házról házra járnak, hogy megtalálják az Egyesült Államok mellett harcoló afgán különleges erők képviselőit – írta meg a Fox News.  

Fotó: MTI/AP/Susan Walsh

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. augusztus 18. 08:41
A liberális világban a hibák beismerése az az eszköz, amivel egy hibát meg nem történtté lehet tenni. Aki beismeri a hibáját, az onnantól megváltozott. A tálibok valaha rossz arcok voltak, de megígérték, hogy ez most másképp lesz, lehetnek NGO-k meg feministák. Így ők megváltoztak, a korábbi népirtások pedig nem történtek meg. Biden döntését pedig meg kell védeni.
fogas paduc
2021. augusztus 18. 08:27
Joe, ha akar egy kis sikerélményt, szedjen prostamol unot.
enes
2021. augusztus 18. 07:38
Jöjjön a Nobel béke díj, azután mehet Bide... nyugdíjba.
states
2021. augusztus 17. 07:16
Nem árt ha a magyar választók figyelő tekintetüket Washingtonra vetik, ilyen az ha egy hülyét választanak vezetőnek. Amiből nálunk bőséges választék van, Feri házaspártól Jákobig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!