Párizs hátbatámadásnak érzi az új ausztrál-amerikai-brit partnerségi szerződést

2021. szeptember 16. 14:40

Franciaország ausztrál hátba szúrásnak és durva amerikai döntésnek nevezte csütörtökön a háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozásáról szóló bejelentést.

2021. szeptember 16. 14:40
null

A partnerségi szerződés értelmében Canberra úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja szerződését az állami többségi tulajdonban álló Naval Group (korábban: DCNS) francia védelmi vállalattal. Ebben a Naval Group arra vállalt kötelezettséget, hogy a világ legnagyobb hagyományos tengeralattjárójából tizenkettőt szállít le Ausztráliának. Az első 2027-ben érkezett volna meg. Ausztrália eddig 2,4 milliárd ausztrál dollárt (520 milliárd forintot) költött a projektre.

Szép franciásan mondva ez egyszerűen hátba szúrás”

– fogalmazott Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter csütörtökön a France Info hírrádióban. Hozzátette, hogy dühöt és nagyon nagy keserűséget érez. „Bizalmi kapcsolatot építettünk ki Ausztráliával, ezt a bizalmat elárulták” – tette hozzá a tárcavezető, aki korábban védelmi miniszterként „az évszázad megállapodásnak” nevezte az Ausztráliával kötött szerződést. Florence Parly jelenlegi védelmi miniszter az RFI rádióban úgy vélte: „nagyon rossz üzenet az adott szó tiszteletben tartását” illetően a bejelentés, ami a nemzetközi politikában „súlyos döntést” jelent. Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy megváltozott biztonsági igényei miatt Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló 56 milliárd eurós szerződését, amelyet 2016-ban írt alá.

Ez az egyoldalú, durva, kiszámíthatatlan döntés nagyon hasonlít arra, amit Donald Trump csinált”

– mondta Jean-Yves Le Drian.

„Biden elnök nyilatkozatából hirtelen tudtuk meg, hogy a Franciaország és Ausztrália közötti szerződésnek vége, és majd az Egyesült Államok tesz egy nukleáris ajánlatot az ausztráloknak, amelynek nem ismerjük a tartalmát” – hívta fel a figyelmet a külügyminiszter.

Ilyen nincs szövetségesek között. Nemrég még mindent megbeszéltünk az Egyesült Államokkal, és tessék, most itt a fordulat. Ez tűrhetetlen”

– tette hozzá.

A francia szenátus azonnal jelezte, hogy szeretné tudni a Washington és Párizs közötti viszony „valós természetét”.

Meghallgatást kell tartanunk egyes szövetségeseink fellépéséről, akik ellenfélként viselkednek, nem pedig lojális riválisként"

– fogalmazott Christian Cambon, a szenátus külügyi és védelmi biztosságának elnöke. A felsőház közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy „példa nélküli” a brit-amerikai-ausztrál háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozásáról szóló bejelentés, s London és Washington „megváltoztatja a játékszabályokat”.

(MTI)

Nyitóképen: A Naval Group dolgozói. Fotó: Loice Venance / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sufnik
2021. szeptember 17. 19:28
Keserű ha kibasznak az emberrel??? Ha országgal az hátba szúrás!!! De ha TI csináljátok akkor OK, nem??????
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. szeptember 17. 16:28
Igen, ilyen mikor a fax rossz végére kerültök.
kata56
2021. szeptember 17. 11:47
Jol erzik a franciak. Igen, az, hatbaszuras. Raszolgaltak.
brekker
2021. szeptember 16. 19:19
Mi meg ittmaradtunk az agybajos németekkel, és a hezitáló franciákkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!