Macron megszólalt a tengeralattjáró-ügy kapcsán

2021. szeptember 28. 15:31

„Európának le kell vonnia a következtetéseket” – üzente a francia elnök.

2021. szeptember 28. 15:31
null

Európának fel kell hagynia a naivitással és le kell vonnia a következtetéseket az Egyesült Államok új stratégiáit illetően, amelyeket a Kínával való rivalizálás határoz meg – jelentette ki kedden Emmanuel Macron francia államfő az úgynevezett tengeralattjáró-ügy kapcsán, miután stratégiai megállapodást kötött Görögországgal a Földközi-tengeren, amelynek keretében három hadihajó eladásáról is szerződést írt alá a két ország vezetője. A francia elnöki hivatalban a megállapodást görög részről Kiriákosz Micotakisz miniszterelnök írta alá a francia elnök mellett.

„Amikor olyan hatalmi nyomásgyakorlások alá kerülünk, amelyek időnként bekeményednek, nem jelenti a helyzet fokozását, ha reagálunk és megmutatjuk, hogy nekünk is van erőnk és képességünk megvédeni magunkat. Ez egyszerűen a tisztelet megkövetelése” – fogalmazott a francia elnök az aláírást követő sajtótájékoztatón az Elysée-palotában.

„Az Egyesült Államok nagy történelmi barátunk és szövetségesünk az értékek területén,

de muszáj megjegyeznünk, hogy több mint tíz éve az Egyesült Államok mindenekelőtt önmagára koncentrál, és a stratégiai érdekei Kína és a Csendes-óceán felé fordítják”

– hangsúlyozta Emmanuel Macron.

Diplomáciai válság a tengeralattjáró-ügyből

Hozzátette: „Joga van hozzá, ezt kívánja a szuverenitása. De mi azért naivak lennénk és hatalmas tévedést követnénk el, ha ebből nem vonnánk le a következtetéseket önmagunk számára. Ugyanilyen pragmatizmussal és éleslátással, amellyel európaiként tartozunk magunknak, ki kell vennünk a részünket a saját védelmünkből. Ez nem az Egyesült Államokkal kötött szövetségünk alternatívája, nem annak helyettesítése, hanem a NATO keretén belül az európai pillér felvállalása. Úgy vélem, legitim a kérés, hogy a saját védelmünket jobban lássuk el. Ez magunknak kell megtennünk” – fogalmazott a francia elnök.  

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia – Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül – szeptember 15-én biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el, ami diplomáciai válságot okozott Franciaország és az Egyesült Államok között, s Párizs visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét. A francia államfő azóta telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, s jelezte, Franciaország washingtoni nagykövete szerdán ismét elfoglalja állomáshelyét.

AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el, ami diplomáciai válságot okozott Franciaország és az Egyesült Államok között, washingtoni és canberrai nagykövetét. A francia államfő azóta telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, s jelezte, Franciaország washingtoni nagykövete szerdán ismét elfoglalja állomáshelyét.

(MTI)

Nyitókép: Ludovic Marin/ POOL / AFP 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apika2
2021. szeptember 28. 21:18
Valahogy nem sajnálom Mikront és a problémáját. A nagy testvér velünk is hasonlóan semmibe vevően bánt, és a franciák tapsoltak hozzá.
Harangláb
2021. szeptember 28. 20:22
Macron kiáll a francia érdekekért és tiszteletet vár el. Igen, ez helyes. Ugyanígy helyes, amikor Orbán és Szíjártó a magyar érdekekért áll ki, és tiszteletet vár el.
Besenyő István újratőtve
2021. szeptember 28. 18:15
"Az Egyesült Államok nagy történelmi barátunk és szövetségesünk az értékek területén" Értékek alatt gondolom gyarmatokra és altalajkincsekre gondolt. :)
Salamander
2021. szeptember 28. 17:55
Franciaország szerint Európának le kellene vonnia a konzekvenciát... Igen, már régen így kellett volna tennie. A franciáknak nem kellett volna a britekkel folyton Európa és különösen a németek ellen szövetkeznie, Magyarországot és Lengyelországot nem kellene kiszipolyozni, b@szogatni, közép Európát nem kellene felforgatni, az orosz-német (természetes) kapcsolatokat nem kellene fúrni. Ezen felül Európának nem kellene beleállnia, támogatnia az amerikaiak által követelt oroszellenes embargók támogatásába: ezek csak az európaiaknak ártanak. Végezetül: jól látható és bizonyítható, hogy az USA magasról lenézi (lesz@rja) Európát, mint szövetségesét. Az Észak Atlanti (USA, Angol és Európai) szövetségnek vége van. A legjobb (természetes) szövetség, az Európa, Balkán és Ázsia közötti gazdasági és katonai szövetség lenne, DE ennek létrejöttével az angolszász (erőszakos elvételen alapuló imperialista) birodalom megszűnne komoly gazdasági tényezőként létezni. Ennek a természetes (Európa-Oroszország-Balkán) szövetségnek 120 éve konkrét relevanciája van, de az angolok (hol a franciákkal, hol a spanyolokkal, néha a beneluxékkal) összejátszva megakadályozták mindezt - a világháborúknak (az I. 1914-es és a II. 1939-es. VH.nak, illetve az 1945-1990-ig tartó "hidegháborúnak) is ez volt a valós célja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!