Egymillió éven át is lehetett víz a Mars felszínén

2021. szeptember 14. 17:33

A Perseverance marsjáró által a marsi sziklából vett kőzetminta már át is esett egy gyors elemzésen – számolt be a HVG.

2021. szeptember 14. 17:33
null

A Perseverance marsjárónak nemrég sikerült begyűjtenie első kőzetmintáit a Mars felszínéről. Azóta újabb lyukat is fúrtak a tudósok egy sziklába, és a szakemberek úgy vélik „jó döntés volt a kutatás helyszínéül a Jezero-krátert választani” – írta a HVG. 

A Perseverance fedélzetén levő néhány műszer által nyújtott eredményekből úgy tűnik, hogy a térségben hosszú időn át jelen volt a víz.

Ez akár egymillió évet is jelenthet, tehát a bolygó felszínén kellően stabil volt a víz ahhoz, hogy a mikroszkopikus élet meg tudjon telepedni benne. Olyan sókat is detektáltak a kőzetben, amelyek akkor képződhettek, amikor a víz átfolyt a sziklán, így a tudósok abban bíznak, hogy ezek a sók a korai élet nyomait is megőrizhették. Egyelőre csupán egyetlen sziklából tudott mintát venni a marsjáró és biztosat csak abban az esetben lehet majd mondani, ha ezek a minták visszatérnek a Földre, erre viszont még hosszú éveket kell várni – zárul a beszámoló.

Fotó: Handout / AFP / JPL / Caltech / NASA

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. szeptember 15. 12:39
Nagyon rá vannak görcsölve erre a marsi életre. Minek?
pandalala
2021. szeptember 15. 01:45
Asztaaaa... Vajon mikor haltak ki a marsi fókák?? ;-))
I am being lied to
2021. szeptember 15. 01:16
"2012-ben megalapította a Paul Lendvai-díjat azon magyar újságírók számára, akik magyar nyelven, a magyar nyomtatott és internetes sajtóban megjelent kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeikkel azt kiérdemlik." Ma már az érdem szót is muszáj lejáratni?
B_kanya
2021. szeptember 14. 20:20
Nem lehet, hogy az az egymillió év az inkább egymilliárd volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!