A burmai árnyékkormány a junta elleni lázadásra szólított fel

2021. szeptember 07. 10:54

Országos felkelésre és a junta elleni harcra szólított fel kedden a Mianmarban az államcsínnyel megbuktatott és illegalitásba vonult képviselők alkotta ellenzéki árnyékkormány.

2021. szeptember 07. 10:54
null

A „nemzeti egységkormány” elnöke, Duva Lasi La a Facebook közösségi portálon tette közzé felhívását, amelyben egyebek között országos vészhelyzetet is kikiáltott, a lázadást „védekező háborúnak” nevezte, valamint arra buzdította a kormányzati tisztségviselőket, hagyják ott állásaikat. Ezen kívül a katonákat és a rendőröket átállásra szólította fel, s az etnikai alapú milíciák csatlakozását sürgette a „nép lázadásához”, illetve arra szólította fel őket, hogy mihamarabb intézzenek támadást a Min Aung Hlaing vezette junta „katonai terroristái” ellen.    

A junta az árnyékkormányt és a katonai vezetést ellenzőkből felállt Népvédelmi Erőket (PDF) már korábban terroristának minősítette.    

A mianmari hadsereg jelenleg is több fronton vív háborút Kajáh, Karen, Csin, San és Kacsin államokban az etnikai csoportok lázadószervezetei ellen, amelyek a hadsereg hatalomátvételét követően csatlakoztak a belső ellenálláshoz. Egy másik közleményben az árnyékkormány miniszterelnöke, Man Vinn Kaing Tan a felszólítást „a megváltozott körülményekkel” indokolta, amelyek szerinte a junta teljes megsemmisítését teszik szükségessé.

A mianmari hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos, szabálytalanságokra hivatkozó panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. Megfigyelők szerint a választás szabályosan zajlott. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg kíméletlenül lép fel. Szú Kjí jelenleg bíróság előtt áll, a junta számos bűncselekmény elkövetésével vádolja.

(MTI)

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2021. szeptember 07. 11:33
minden áron ukrajnát akarnak csinálni az országukból... rossz vége lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!