Orosz források szerint Ománba menekült a volt afgán elnök

2021. augusztus 16. 21:10

Az afgán elnök hosszas Facebook-üzenetben azt írta, hogy bár a hatalmat megszerezték a tálibok a fegyverek jogán, az emberek szívét még nem nyerték el.

2021. augusztus 16. 21:10
null

„A kabuli orosz nagykövetség hétfőn közölte, hogy Asraf Asraf Ghani négy autóval és készpénzzel teli helikopterrel menekült el az országból, és némi pénzt hátra kellett hagynia, mivel nem fért bele az összes a menekülő konvoj járműveibe. A volt afgán elnök tartózkodási helye azonban továbbra sem ismert, az orosz források ragaszkodnak ahhoz, hogy Kabulból közvetlenül az Ománi Szultánságba repült a Perzsa -öbölre. 

A korai jelentések azt sugallták, hogy előbb Dzsanbébe, Tádzsikisztánba ment, de ezt a helyi hatóságok tagadták – egy tádzsik forrás szerint: „Gép Mohammad Ashraf Ghanival a fedélzetén nem lépett be Tádzsikisztán légterébe, és nem szállt le a területén”.

Az Al-Dzsazíra később azt állította, hogy az afgán elnök személyes testőréreivel Üzbegisztánba repült. 

Egy meg nem nevezett afgán diplomata azt mondta: „Nincs pontos információ a menekült elnök hollétéről. Egyes források szerint Kabulból közvetlenül az ománi szultánságba repült, Kazahsztán azonban tagadta, hogy a területén átrepült volna”.    

A volt afgán elnök Facebook-bejegyzésében azt mondta, hogy azért hagyta el az országot, hogy elkerülje a tálibokkal való összecsapásokat, amelyek több millió kabuli lakos életét veszélyeztetnék. Ghani kritikusai és politikai vetélytársai azonban gyávának bélyegezték meg őt, amiért káoszban hagyta az országot, Abdullah Abdullah, a nemzeti megbékélés főtanácsának elnöke pedig szerint ezt a bűnt „Allah számon fogja tartani”. 

„Allah nevében, aki a legkönyörületesebb és a legkegyelmesebb

Kedves honfitársak!

Ma nehéz döntést hoztam; vagy szembeszállni a fegyveres tálibokkal, akik be akartak törni az elnöki palotába, vagy elhagyni a szülőföldemet, amelyért az életemet áldoztam az elmúlt húsz évben. Ha maradtam volna, sok honfitársam halt volna mártírhalált, Kabul városát megsemmisítették volna, és hatalmas csapás érte volna ezt a hatmilliós várost. A tálibok azt tervezték, hogy eltávolítanak engem, és megtámadják egész Kabult és Kabul lakosait. A vérontás elkerülése végett tehát úgy döntöttem, hogy a legjobb, ha elmegyek.

A tálibok a kard és fegyver ítéletét nyerték el, ezért most honfitársaink méltóságáért, vagyonáért és önbecsülésének védelméért váltak felelőssé. De a szívek legitimitását még nem nyerték el. A történelemben soha nem nyerte el a nyers erő által senki sem a valódi legitimitást, és nem is fogja. Új történelmi prábatétel előtt állnak, így vagy megvédik Afganisztán nevét és becsületét, vagy más helyeknek és hálózatoknak szereznek előnyt. Sok ember és sok törzs fél, és nem bízik a jövőben; a táliboknak biztosítania kell az afgán nemzet, a különböző törzsek, nővérekeink és lányaink biztonságát, hogy elnyerjék a legitimitást és az emberek szívét. Csinálni kelll egy világos tervet, és azt megosztani az emberekkel. A gondolkodás és tervezés terén mindig a népemet fogom szolgálni. Még sok beszélgetés következik.

Éljen Afganisztán.”

A nyugati média és politikusok nagy része Szuez óta a legnagyobb külpolitikai katasztrófának nevezte a válságot, Armin Laschet –Angela Merkel német kancellár lehetséges utóda – „a szövetség alapítása óta történt egnagyobb NATO-kudarcnak” nevezte a tálib hatalomátvételt. 

Fotó: AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. augusztus 17. 04:12
A 20. század elején a németek gyarmatosították a pápuák lakta területeket. Először is katonai erővel leverték és beszüntették az emberevést, majd odaküldtek misszionáriusokat, akik intenzíven térítettek, köztük Molnár Máriát, akire nagyon büszkék lehetünk. (A második világháborúban aztán japán katonák (szövetség ide vagy oda) legyilkolták az általuk fellelhető összes misszionáriust). Mindenesetre az a kis sziget, ahol Molnár Mária tök egyedül lakott a pápua bennszülöttek között, a világháború után az amerikai hadsereg pihenőszigete lett, tehát a viszonyok olyannyira "paradicsomivá" váltak idővel. Ez meglehetősen tanulságos, és a kettő közti különbséget én abban látom, hogy anno még valóban "őseurópai keresztény" szempontok érvényesültek - legalábbis ezt a fentit szerintem kifejezetten sikertörténetként lehet elkönyvelni. Mára azonban a politikai vezetést átvették az "újeurópai nemkeresztények", és a saját akaratukat tolják rá az "őslakókra", vagyis Európában ránk, és rajtunk keresztül aztán másokra is. (Konkrét link: "A manusi missziót 1914-ben hozták létre, miután az előző évben a német kormányzat rendőrállomást hozott létre, hogy véget vessen a törzsek közötti harcoknak, illetve a kannibalizmusnak. Az első misszionáriusoknak, Doepkének és Kraft Hermann-nak tíz évet kellett várniuk, hogy az első embert megkeresztelhessék." https://hu.wikipedia.org/wiki/Moln%C3%A1r_M%C3%A1ria_(misszion%C3%A1rius) ) Nehogy azt mondja valaki, hogy a pápua bennszülöttek simább eset voltak, mint Afganisztán. Nincs kifogás, és meg kell tudni, hogy száz év alatt mi a bánat változott.
Hair is on Ford
2021. augusztus 17. 00:53
Ennek papírja és pénze is van,mért nem júrópa?
Newman
2021. augusztus 16. 23:32
Oké, de a többiek, miért Európa felé "menekülnek"!?? Menjenek a testvéreikhez!!!
mo ching
2021. augusztus 16. 22:27
Kellemes nyugdíjas éveket remél egy floridai városkában, gondolom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!