Merkel: Mindenki alábecsülte az afganisztáni folyamatok sebességét

2021. augusztus 25. 17:52

A nemzetközi közösség Afganisztánban tevékenykedő tagjainak mindegyike alábecsülte a csapataik kivonulása révén beinduló folyamatok sebességét, azonban az utóbbi csaknem húsz év munkája a tálib hatalomátvétel ellenére sem volt hiábavaló – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a Bundestagban.

2021. augusztus 25. 17:52
null

A kancellár a hadsereg (Bundeswehr) afganisztáni embermentő műveletéhez szükséges parlamenti felhatalmazás megadására összehívott rendkívüli ülésen kiemelte: mindenki tudta, hogy a kivonulás után nehéz helyzet alakul ki és a tálibok megpróbálnak majd előretörni, de senki sem számított arra a „lélegzetelállító sebességre”, amellyel az afgán kormányerők meghátrálnak előttük. Ez a sebesség tovább nőtt, amikor a politikai vezetők elhagyták az országot – jegyezte meg Angela Merkel.    

ezért folytatni kell a Bundeswehr műveletét, ameddig csak lehet, és segíteni kell az afgán lakosság támogatásán dolgozó ENSZ-szervezetek, elsősorban a menekültügyi főbiztosság (UNHCR) munkáját. Ugyanakkor a katonai műveletek eredeti célja teljesült, hiszen kezdetük óta az ország nem az iszlamista terrorizmus bázisa. Így 2001 óta nem történt Afganisztánból kiinduló terrortámadás, és ez a német katonáknak is köszönhető.    

Komoly eredményeket hozott a nemzetközi fejlesztési együttműködés is – mondta a kancellár, példaként említve, hogy a gyermekhaladóság húsz év alatt 50 százalékkal csökkent, a tíz évvel korábbi 20 százalékkal szemben már a lakosság csaknem 70 százaléka jut hozzá lakóhelyén vezetékes ivóvízhez, és a tíz évvel korábbi alig 10 százalék után az afgánok több mint 90 százaléka fér hozzá az áramellátáshoz.    

Ezt tudomásul kell venni és ebben az új helyzetben kell megőrizni minél többet az eredményekből. Ezért tárgyalni kell a tálib vezetéssel, de feltétel nélküli megállapodásokat semmi szín alatt nem szabad kötni – mondta Angela Merkel. A német kormány így egyelőre három ügyre összpontosít. Az első a mentő művelet folytatása, a második az afgán lakosságért dolgozó ENSZ-szervezetek támogatása, a harmadik pedig a tárgyalás Afganisztán új vezetőivel – fejtette ki a német kancellár.    

Kiemelte: a tárgyalások legfőbb közvetlen célja, hogy a katonai mentő műveletek befejezése után is legyen lehetőség megsegíteni a védelemre, támogatásra szoruló embereket.    

A német kormány augusztus közepén indított katonai műveletet a Kabulban rekedt németek, valamint a Bundeswehr, a segélyszervezetek és más német szervezetek afgán munkatársai és családjaik evakuálására. Tízezer embert akarnak kijuttatni az országból. A művelet központja a kabuli reptér, ahonnan a Bundeswehr egységei az üzbegisztáni fővárosba, Taskentbe menekítik őket. Onnan charterjáratokkal szállítják tovább az embereket Németországba. Ez a Bundeswehr történetének legnagyobb evakuációs művelete.    

Angela Merkel a parlamenti beszédében ismertette, hogy több mint 4600 embert menekítettek ki.

Majdnem minden másodikuk nő, és nemcsak német és afgán állampolgárok vannak közöttük, hanem emberek további 43 országból is – mondta. A Bundeswehr a Bundestag ellenőrzése alá tartozik, műveleteihez parlamenti felhatalmazás szükséges. Az afganisztáni mentőakció engedélyezésére a tálib hatalomátvétel miatt nem volt idő, ezért a Bundestag a rendkívüli ülésen utólag adott felhatalmazást a küldetésre. A kormány javaslatát – miszerint a Bundeswehr legfeljebb 600 katonát mozgósíthat a legkésőbb szeptember végén lezárandó művelethez – 539 igen szavazattal, 9 ellenszavazat és 90 tartózkodás mellett fogadták el.

(MTI)

Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. augusztus 27. 10:26
Megrendületlenségét elnézve nehéz hinni neki. Mürkül vagy okos, és saját terve szerint tette tönkre a saját pártját a globsevik zöld-veres-vörös diktatokrácia érdekében, vagy buta, és ő maga is végig csak egy idegen terv része volt.
lendvaiildiko
2021. augusztus 26. 06:46
Orbán már 2015 előtt figyelmeztetett! De sebaj, alábecsülték... Irhabteszgesaffen..
Nyugati Ádám
2021. augusztus 26. 00:19
Ami azt illeti a befektetett pénzhez képest a katonai eredmény nem hogy komoly lenne, hanem gyakorlatilag nulla. A nemzetközi együttműködés eredménye is, Merkel asszony állításával szemben a katonai eredményhez igazodva komoly helyett, inkább komolytalan. A résztvevő országok polgáraitól a katonai eszközökre és a hadviselésre, továbbá a civil szférában is használt infrastruktúra fejlesztésére és egyéb humanitárius célokra beszedett dollármilliárdok tárgyi eszközök (ú.m. haditechnikai eszközök és katonai ellátmányok, utak, energia hálózatok, ivóvíz bázisok és vezetékek stb.) formájában cca. 1/4-a a tálibok kezébe került, a 3/4-e pedig eredmény nélkül elillant, illetve egy kis részük a nyugati katonai és ellátási beszállítók tőkéjét növelte. Az USA vezette NATO hadsereggel szemben vívott háború során katonaként meghalt afganisztáni állampolgárok száma a lakosság számát, illetve a gyarapodás mértékét érdemben nem csökkentette. Becslések szerint korábban, egy-egy belföldi csoportok közötti csatározásban lényegesen nagyobb számú hadviselő vesztette életét. Bár liberálisul nem korrekt megállapítás, de a tálib és egyéb afganisztáni harcosokban és ún. civilekben elszenvedett emberveszteséget a tálibok tárgyi vagyonban megszerzett gazdagodásukért és a kábítószer piaci jelentős térnyerésükért cserébe rendkívül alacsonynak minősül. Sőt, a korán szerint az iszlám hit terjesztéséért nem veszteség, hanem dicsőség és ajándék meghalni, mivel az elesett férfiaknak a 7. mennyországban nagyon is földi örömökben bővelkedő, örök időkre szóló élet jár. A kínaiak pedig a már kiépült és tovább bővíthető infrastruktúrával ellátott területen tudnak olcsón kulcsfontosságú nyersanyagforrásokhoz jutni. Befektetéseiket pedig, mellőzve a finomkodást és a humanista értékekkel csak többé, de inkább kevésbé törődve, erővel is meg fogják védeni. Ha dolog világpolitikai hatását vizsgáljuk, ennek a kalandnak az a végeredménye, hogy az észak-transzatlanti térség stratégiai pozíciója méretes veszteséget szenvedett. No nem az afgánoktól, hanem a katonai kalandból kimaradt, de gazdaság-stratégia számára előnyös terepet jelentő Afganisztánnak, mint befektetési helyszínnek, a rivális nagyhatalmak (u.m. USA-EU magállamok) elől történő megszerzésével a Kína-Oroszország párostól. A tanulság az, hogy erő alkalmazása nélkül rend és fegyelem nem alakítható ki és nem tartható fenn. A liberális demokrácia kiépített és fegyelmezett, erővel is rendelkező, a rendet és a fegyelmet betartató hierarchia kiépítésére nem, de lebontására nagyon is alkalmas. Minden észak-transzatlanti politikus elgondolkozhat azon, hogy jó-e az országaiknak, vagy birodalmuknak, ha a kínaiak segítségével biztonságosabbá teszik az Afganisztánban élők életviszonyait, és egyben növelhetik kábítószer felvevő piacai részesedésüket, valamint az eltartandó, integrálhatatlan bevándorló tömeg európai megjelenését.
Fregoli
2021. augusztus 25. 21:17
Érdekes, Erdogan már júniusban elkezdte a betonfalát építeni, lassan kész lesz. Valamit sejtett :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!