Bíróság elé állítják a náci koncentrációs tábor 100 éves őrét

2021. augusztus 02. 19:32

A német bíróság tárgyalási dátumot tűzött ki egy 100 éves férfi ellen, akit 3518 rendbeli gyilkosságban való bűnrészességgel vádolnak, mivel SS-őrként szolgált egy Berlin külterületén lévő koncentrációs táborában.

2021. augusztus 02. 19:32
null

A Neuruppin Állami Bíróság szóvivője hétfőn közölte, hogy a tárgyalás október elején kezdődik, a százéves vádlott nevét azonban  német adatvédelmi törvényeknek megfelelően nem hozhatják nyilvánosságra – számolt be az AP hírügynökség. 

A gyanúsított állítólag 1942 és 1945 között a Sachsenhauseni táborban dolgozott a náci párt félkatonai szárnyának, az SS-nek besorozott katonájaként.  A hatóságok azt mondják, hogy magas kora ellenére a gyanúsítottat alkalmasnak tartják arra, hogy bíróság elé álljon, bár előfordulhat, hogy korlátozni kell a bíróság napi ülésszakait.

– mondta Iris le Claire, a bíróság szóvivője.

A neuruppinni hatóság 2019- ben nyújtotta be az ügyet a ludwigsburgi különleges szövetségi ügyészséghez, amelynek feladata a náci háborús bűnök kivizsgálása. A neuruppini állami bíróság Oranienburg városától északnyugatra fekszik, ott ahol Sachsenhausen is található.

A vádlott állítólag a Berlin környéki Brandenburg államban él

– jelentette a helyi média. Sachsenhausent 1936 -ban alapították Berlintől északra, az első táborként hatalomátvétele után. Adolf Hitler később teljes mértékben átengedte az SS -nek a náci koncentrációs táborok rendszerének üzelemtetését. Sachsenhausent minta létesítménynek és kiképzőtábornak szánták azokhoz a tábokhoz, amelyet a nácik később Németországban, Ausztriában és a megszállt területeken építettek.

1936 és 1945 között több mint 200 000 embert tartottak fogva a táborban. 

Több tízezer fogvatartott éhenhalt, vagy betegségben, a kényszermunka súlya alatt illetve egyéb okok miatt hunyt el. Sokan orvosi kísérletek áldozatává lettek, illetve szisztematikus SS-akciók, mint az agyonlövés, tömeges akasztás és elgázosítás miatt veszették életüket.

Az elhunytak pontos számát illetően eltérőek a források. A felső becslések szerint körülbelül 100 000 áldozata volt a létesítménynek, más kutatók szerint azonban ennek fele, a 40 000 és 50 000 közötti adat lehet a pontosabb.

Kezdeti éveiben a legtöbb fogoly politikai elítélt illetve köztörvényes bűnöző volt, de hamar megjelentek a rabok között a Jehova Tanúi illetve homoszexuálisok is. A zsidó foglyok első nagyobb csoportját 1938-ban hozták ide a Kristályéjszakát követően. 

A háború alatt Sachsenhausen lakói szovjet hadifoglyokkal bővültek, akiket ezresével lőttek agyon másokkal egyetemben. 

A többi táborhoz hasonlóan Sachsenhausenben különösen kemény bánásmódban részesültek a zsidó foglyok és legtöbbjük, aki 1942-re még életben maradt, ekkor az auschwitzi haláltáborba került. Sachsenhausent 1945 áprilisában szabadították fel a szovjet csapatok, akik azonnal saját brutális haláltáborukká változtatták azt.

Egy másik esetben egy 96 éves nő fog szeptember végén bíróság elé állni az észak-németországi Itzehoe városában,

aki állítólag a háború alatt a stutthofi koncentrációs tábor SS -parancsnokának titkáraként dolgozott. Őt az év elején több mint 10 000 rendbeli, gyilkosságban elkövetett bűnsegédlettel vádolták meg.

Az ő és a 100 éves gyanúsított elleni vádak egyaránt egy közelmúltbeli német precedensen alapulnak, amely megállapította, hogy bárki, aki egy náci táborban segédkezett, büntetőeljárás alá vonható az ott elkövetett gyilkosságok miatt.

Fotó: BARTOSZ SIEDLIK / AFP

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dragov
2021. augusztus 04. 08:50
"Bíróság elé állítják a náci koncentrációs tábor 100 éves őrét" Mindeközben a kommunista tömeggyilkosok még ma is itt röhöghetnek köztünk - egy biszkubéla is ágyban párnák közt múlhatott ki!!!! Az emberi történelem legrablógyilkosabb eszméje és rendszere a kommunizmus. Csak úgy példaként a számok: A II. Világháborúnak kb 60 millió áldozata volt! Ebben benn van azösszes harctéren elesett, a járványokban meghaltak, a terrorbombázásokban (Hamburg, Berlin Drezda st.) meghaltak, az igazinépírtás Hirosima és Nagasaki, és a táborokban elhúnytak. Oszt nem szabad elfelejteni, hogy ennek a 60 milliónak legalább a felét a kedves, bűntelen szövetségesek gyilkolták le. A kommunizmusnak békeidőben egyes becslések szerint 148 millió áldozata volt, oszt se Nürnberg se semmi - ezek a gyilkosok és egyenesági leszármazottaik hőbörögnek máig nácizmust, rasszizmust meg mindent, ami a mocskos szájukon kifér. ISMÉTLEM, AZ EMBERI TÖRTÉNELEM LEGRABLÓGYILKOSABB ESZMÉJE ÉS RENDSZERE A KOMMUNIZMUS!!!!!!!!!!
Osztap Bender
2021. augusztus 03. 15:33
Olvasd csak egy szavahihető tanú elbeszélését: Már májusban kiakartak irtani őket, ők viszont kővel támadtak és ormótlan fegyverekkel az SS tagokra, akik visszavonultak. Nem tudták elsőre megvalósítani a népirtást. Augusztusban már tudatosan kellett készülniük erre. Rengeteg zsidó volt Birkenauban és ők valamiért még sem álltak ellen. Magyarországon is Bajcsy-Zsilinszky Endre volt az egyetlen zsidó, aki fegyvert ragadott itthon. Ő rálőtt azokra nácikra, akik elakarták fogni és deportálni. A történtek óta eltelt 76 év és Magyarországon nem úgy tanítják a történelmet, ahogy az történt. Meghamisítják azt. (A 96 éves Fahidi Évával készült minapi beszélgetésből.) A cigányok elől meghátráló SS-ek, a zsidó(!) Bajcsy Zsilinszky Endre (az egykori fajvédő politikus) , akit deportálni akartak. Így mennek a dolgok manapság, így hamisítják a történelmet.
MayorAnna
2021. augusztus 03. 11:33
Veszélyben a kipaviselés az EU-ban? Euronews Európa 2021. augusztus 2. hétfő, 18:00 Az alkalmazottak látványos vallási szimbólumának viselését tilthatják meg az EU-ban – írja a Euronews. Az Európai Unió Bíróságának (ECJ) csütörtöki döntése szerint a munkáltatók megtilthatják minden olyan jelkép viselését az alkalmazottaik számára, amelyek alapján egyértelműen következtetni lehet az adott személy vallási, politikai, vagy filozófiai nézeteire. - lehet, hogy újabb feszültség forrása ez az EU és a filoszemita magyar kormány között? Meglátttyuk.
MayorAnna
2021. augusztus 03. 11:02
Nem házasodhat Izraelben az olimpiai bajnokuk, mert csak félig kóser „Tűrhetetlen, hogy valaki, aki a színeinkben küzd az olimpián, képviselhet minket és aranyérmet nyerhet, de nem házasodhat Izraelben” – mondta Jair Lapid külügyminiszter a The Jerusalem Post Neokohn által szemlézett beszámolója szerint. Jair Lapid miniszterelnökhelyettes és Merav Michaeli munkáspárti vezető hétfőn megígérte, hogy lépéseket tesz annak érdekében, hogy az olimpiai aranyérmes Artem Dolgopyat (tornában, talajon nyert - a szerk.) házasodhasson a zsidó államban. Dolgopjat a zsidó vallásjogi törvények szerint nem zsidó, mert csak apja Oleg az, anyja, Angela pedig nem, és gyermekei sem zsidók a törvények szerint. Izraelben nincs polgári házasság, azt csak a főrabbinátuson keresztül lehet intézni, mely csak azonos vallás gyakorlóinak engedélyezi, hogy összekössék életüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!