Afgán elnök: A tálibok győztek

2021. augusztus 15. 21:41

Gáni vasárnap hagyta el Afganisztánt, és nem sokkal később a szélsőséges iszlamista tálib felkelők behatoltak Kabulba, ahol az elnöki palotát is elfoglalták. A felkelők bejelentették: az elnöki palotából hamarosan kikiáltják az Afganisztáni Iszlám Emirátust a jelenlegi köztársasági államforma helyett.

2021. augusztus 15. 21:41
null

„A tálibok győztek, így most már az ő felelősségük az ország vezetése, becsületének és létének megőrzése” – jelentette ki vasárnapi Facebook posztjában Asraf Gáni afgán elnök, aki egyben megerősítette, hogy elhagyta az országot. Gáni lépését azzal indokolta, hogy így el akarta kerülni a vérfürdőt. Mint fogalmazott, meggyőződése, hogy ha Kabulban marad, akkor számtalan hazafi veszítette volna életét, Kabult pedig lerombolják.

Az afgán elnök vasárnap hagyta el Afganisztánt

Gáni vasárnap hagyta el Afganisztánt, és nem sokkal később a szélsőséges iszlamista tálib felkelők behatoltak Kabulba, ahol az elnöki palotát is elfoglalták. Az Al-Jazeera arab hírtelevízió olyan felvételeket is sugárzott, amelyeken az látszik, hogy tálib harcosok Korán-verseket énekelnek az épületben.

A felkelők bejelentették: az elnöki palotából hamarosan kikiáltják az Afganisztáni Iszlám Emirátust a jelenlegi köztársasági államforma helyett.

A legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást

A tálibok az amerikai és egyéb nemzetközi erők végső kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást.

(MTI)

Nyitóképen: Asraf Gáni. Fotó: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2021. augusztus 16. 09:30
Az amcsiknak nem jött össze a demokrácia ellenben a fegyver kereskedők jó nagyot kaszáltak.
forsteandretredjemann
2021. augusztus 16. 08:25
Ez gyorsabb és hatékonyabb volt mint annak idején a Tet offenzíva. Vagy ennyivel jobb a pakisztáni kilépzés mint anno a szovjet, vagy ennyivel jobb hadsereg a Taliban mint anno a Vietkong+NVA vagy ennyivel gyengébb a US Army mint anno Vietnamban.
lazio154
2021. augusztus 16. 08:22
Hihetetlen! Még nem érkezett meg a kormányzati narrativa? Emberek örömködnek itt saját hadseregük kudarcán. Nézzétek már meg 2015. től az ENSz. által létrehozott pk.ság alá tartozó 50 ország katonáinak létszáma kb. 33 ezer fő volt. Ebből az USA. haderő létszáma nem haladta meg a 10 ezer főt, a Magyar honvédség mintegy 500 fővel segédkezett ott. Arányaiban nagyobb volt a résztvételünk, mint a dúsgazdag államoknak. Több esetben Magyar katonai parancsnoka volt teljes afgán tartományoknak. Humán segélyszállitmányok biztosításában 7 honvéd esett el, többen megsebesültek. Ott maradt a kötelező pénztári tagdíj néhányszorosa. Igyekeztünk nagyon ott lenni, hogy az újjáépítés húsosfazekánál a merőkanalat fogjuk. Ez kormányokon átívelő egyetértésben történt. Csend is van most!
hátakkor
2021. augusztus 16. 07:27
USA követség levonta a buzi zászlót
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!