Immáron puskalövés nélkül adják meg magukat a kormányerők a táliboknak

2021. augusztus 15. 08:10

Harc nélkül megadta magát a radikális iszlamista táliboknak a közép-afganisztáni Dajkundi tartomány, és vasárnap reggelre a keleti Nangarhar tartomány székhelye, Dzsalálábád városa is elesett – közölték afgán tisztségviselők.

2021. augusztus 15. 08:10
null

Szajíd Mohammad Daud Naszíri a dajkundi tartományi tanács egyik képviselője szombat este közölte, hogy a tartományi székhelyen, Nili városában mindössze két puskalövés dördült el, mielőtt a tartományi kormányzat helyi létesítményei megadták volna magukat a felkelőknek. Dzsalálábád városában sem tanúsítottak jelentősebb ellenállást – ismertette egy helyi tisztségviselő.

– mondta az illetékes, aki szerint ezzel a lázadók biztosítani tudták a szomszédos Pakisztán felé vezető utakat is kelet felől, elszigetelve a fővárost, Kabult. Hozzátette, hogy a megadás volt az egyetlen módja annak, hogy a kormányzó megmentse a civilek életét.    

A tálibok az interneten felvételeket tettek közzé a keleti Nangarhar kormányzójának dzsalálábádi irodájáról.    

Ezzel gyakorlatilag már csak Kabul maradt a nagyvárosok közül a kormányerők kezén, ahová ezrek menekültek a lázadók előrenyomulása elől.    

 

 

Nem sokkal korábban jelentették be, hogy Mazar-i-Sarifot, Észak-Afganisztán legjelentősebb városát, Balh tartomány székhelyét is elfoglalták a tálibok. Értesülések szerint a tartományban tálibellenes harcot folytató két szövetséges hadúr,

Abdul Rasid Dosztum volt afgán alelnök és Atta Mohammad Núr, Balh tartomány volt kormányzója élve el tudott menekülni Mazar-i-Sarifból.    

Sajnálatos módon egy kiterjedt, jól szervezett és gyáva összeesküvés következtében a kormányzati létesítményeket és a kormányerők felszerelését is átjátszották a tálibok kezére” – írta mikroblogján Núr. Tartományi tisztségviselők szerint a várost a tálibok érdemi harc nélkül vették be.    

 

 

Hírügynökségek szerint Núr és Dosztum menekülése nemcsak a központi kormány, hanem a regionális hatalmi bázissal bíró hadurak  kudarcát is mutatja.    

Az amerikai légierő időközben látszólag hasztalan légicsapásokkal próbálta feltartóztatni az előre törő tálibokat.

A repüléseket nyomon követő portálok szerint B-52-es típusú hadászati bombázók és más amerikai harci repülőgépek is bevetésen voltak szombaton az afgán légtérben. A tálibok gyors térnyerése miatt Joe Biden amerikai elnök szombat este bejelentette, hogy a tervezett háromezerhez képest nagyjából ötezer főre növelik az afgán földön lévő amerikai állampolgárok és az amerikai hadseregnek dolgozó és a tálibok megtorlásától tartó afgánok kimenekítésére küldött katonai kontingens létszámát. Biden egyben figyelmeztette a tálibokat, hogy ne akadályozzák a műveletet, mert különben gyors és erőteljes választ fognak adni az ilyen próbálkozásokra.

Joe Biden nem hátrál meg, mindneképp kivonulnak az amerikaiak    

Az amerikai elnök mindemellett védelmébe vette az amerikai csapatok augusztus végéig történő kivonását. Mint mondta, ő már a negyedik elnök, aki felelősséget visel az afganisztáni katonai misszióért, és nem akarja ezt a feladatot továbbadni utódjának.

„További egy vagy öt év amerikai katonai jelenlét nem lett volna különbség, ha az afgán hadsereg nem tudja, vagy nem képes megvédenie a saját földjét” – hangsúlyozta Biden.    

 

 

Mindazonáltal Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton Asraf Gáni afgán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében „az erőszak csökkentését szolgáló diplomáciai és politikai erőfeszítéseket vitatta meg” a washingtoni külügyi tárca tájékoztatása szerint.    

A kabuli kormányzat bő egy hét alatt kiszorult a tartományok többségéből. Szombaton a tálibok Kunár és Paktia tartomány székhelyét is elfoglalták, így már 22 tartományi székhely van a kezükön Afganisztán 34 tartományából. Jelenleg az ország területének több mint kétharmadát ellenőrzik.

(MTI)

Fotó: AFP

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2021. augusztus 15. 10:51
És ezeket a tálibokat valószínűleg ugyanúgy gyűlöli a lakosság, ahogy az iszlám államosokat - bigott barmok, akik egy szál cigi vagy egy popsláger miatt képesek levágni bárki fejét. Ezeket támogatta az USA a '80-as években, mert jó ötletnek tűnt kivéreztetni a szovjeteket Afganisztánban (akik korábban ugyanezt tették az amerikaiakkal Vietnámban...) Iránban is a sah alatt nyugatias életmód volt, nők rövidujjúban-szoknyában, férfiak pólóban-farmerban, aztán megkapták helyette az ajatollahot, meg a bigott vallási előírásokat.
confitür
2021. augusztus 15. 10:20
Bidenék pontosan ezt akarják. Minél nagyobb káoszt, nem csak Afganisztánban, hanem az egész világon. Ezért csalták el a választást is.
Akitlosz
2021. augusztus 15. 10:17
Ez van, ha egy kormány csak egy idegen hatalom bábkormánya és az idegen hatalom kihátrál mögüle. Ez még csak nem is polgárháború. Ezért az afgán kormányért nincsen aki küzdjön.
istvanpeter
2021. augusztus 15. 10:05
Hát bizony, a háttérhatalom beintett és megparancsolta az amerikaiaknak, hogy sipirc haza, mert nagyon nagy szükség van az új migráns tömegekre. Egyébként az a sötét butaság és erőszak, ami ott van erősen megdöbbentő. Hadurak és tálib fasiszták sanyargatják népet és tűzzel-vassal akadályozzák őket, hogy a kultúra és az értelem útjára lépjenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!