A tálibok csak az afganisztáni jegybanki tartalék 0,1-0,2 százalékához férhetnek hozzá

2021. augusztus 18. 20:26

„A tálibok győztek katonailag, most viszont kormányozniuk kell. Nem lesz egyszerű” – közölte az afgán jegybank külföldre menekült elnöke.

2021. augusztus 18. 20:26
null

Adzsmal Ahmadi, az afgán jegybank külföldre menekült elnöke arról számolt be, hogy az iszlamista tálib lázadók az Afgán Központi Bank (DAB) nagyjából kilencmilliárd dolláros tartalékának mindössze 0,1-0,2 százalékához férhetnek hozzá. Ennek az összegnek nagy részét nemzetközi tartalékok teszik ki, például amerikai államkötvények, vagyoneszközök és arany formájában, pusztán kisebb hányada van a dél-ázsiai országban készpénzben. Emellett azt is kifejtette, hogy Afganisztánban a jegybanknak „a nullához közelít” a dollártartaléka, mivel a radikális felkelők offenzívájára tekintettel nem kapták meg a tervezett szállítmányt külföldről.

A tálibok komoly nehézségekbe ütközhetnek, ha hozzá akarnak jutni a jegybank nemzetközi tartalékaihoz, minthogy a csoportot a világ számos országa, köztük az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon, s így szigorú szankciók vannak ellene érvényben.

A tálibok győztek katonailag, most viszont kormányozniuk kell. Nem lesz egyszerű”

– hangsúlyozta.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A gyakorlati jelentése Ahmadi beszámolójának az, hogy a valutaérték hiánya nagy valószínűséggel a nemzeti fizetőeszköz gyors leértékelődésével fog járni, a tálibok külföldi nyitásának első pillanatában, ami a helyi infláció emelkedését fogja okozni. Emellett fontos az is, hogy mivel nem férnek hozzá a kilencmilliárd dolláros tartalékhoz, így jóval kisebbek a gazdaságpolitikai lehetőségeik.

(MTI)

Nyitókép: Az Afgán Központi Bank épülete
MASSOUD HOSSAINI / AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shaman 1.1
2021. augusztus 19. 19:35
Amíg az amcsik őrzik sok állam aranyát azok biztosak lehetnek abban ,hogy ők sem kapják azt vissza nemcsak az afgánok!
Reszelő Aladár
2021. augusztus 19. 09:18
Szóval ha kell pénz, akkor el fogják venni. Ha kell a saját népüktől. Amúgy nem kellenek ezer milliárdok, ha nincs nyugdíj, oktatás és egészségügy. A rezsim pedig csak önmaga fenntartására költ.
Csallokoz
2021. augusztus 19. 05:43
Nyilvánvaló lett, hogy a mérhetetlen anyagi és emberi áldozat teljesen értelmetlen volt ebben a több száz éves elmaradottsággal sínylődő országban. Egyetlen hozadéka az ópium termesztés visszafogása volt. A beinvesztált dollár százmilliárdok és a közel 4000 halott azonban ezzel nincs természetesen arányban. Az USA másodszor járta végig a "vietnami utat". " A háború, illetve a 20 évnyi terrorcselekmények civil áldozatainak számáról becslések vannak, 110 ezer áldozata lehetett a harcoknak. A háborúnak tovább 444 egészségügyi munkatárs, illetve 72 újságíró esett áldozatul. A háború kezdete óta több mint 3500 halottja van a szövetséges haderőknek, ezen felül több mint 2400 amerikai katona hunyt el a háború 20 éve alatt, a britek pedig 450 katonát veszítettek. Az Egyesült Államok szerződéses békefenntartókat is fizetett, akik közül több mint 3800-an hunytak el. A háborúnak további 20 660 amerikai sérültje volt. - Reuters
hakos
2021. augusztus 18. 23:47
Ha jól értem, akkor kifosztották a kincstárat és magukkal vitték Afganisztán pénzét és aranyát. És még dicsekszik is vele. : D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!