A luxemburgi külügyminiszter is afgán menekültek befogadására szólította fel az uniós tagállamokat

2021. augusztus 26. 08:07

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán afgán menedékkérők befogadására szólította fel az uniós tagállamokat a radikális iszlamista tálibok afganisztáni hatalomátvétele nyomán.

2021. augusztus 26. 08:07
null

„Európai megoldásra van szükség” – hangsúlyozta Asselborn újságíróknak nyilatkozva. Majd hozzátette, az afganisztáni menekültek befogadása európai döntés kell, hogy legyen. „Sajnálatos lenne, ha az EU-tagállamok megtagadnák a menekültek befogadását és az EU 450 millió lakosával nem tudná megoldani különösen nők és gyerekek elhelyezését” – mondta a luxemburgi tárcavezető.

Asselborn különösen azt kifogásolta, hogy a befogadás tekintetében egyfajta „kivárunk és meglátjuk” tendencia érvényesül.

Ez egy kissé elkeserít engem” – tette hozzá.

Az Európai Unió arra számít, hogy jelentősen meg fog növekedni az Afganisztánból érkező illegális bevándorlók száma.

A luxemburgi külügyminiszter népes bevándorláspárti táborhoz csatlakozott

Számos európai vezető elismerte annak szükségét, hogy befogadják azokat, akik az életüket féltve menekülnek a szélsőségesek uralmától tartva. Az Európai Unió ugyanakkor egységesen nem tett erre vonatkozó ígéretet. Sőt egyes vezető politikusok, köztük Sebastian Kurz osztrák kancellár elutasította afgánok tömeges befogadását, míg Nagy-Britannia hozzávetőleg 20 ezer ember befogadására tett ígéretet a dél-ázsiai országból az elkövetkező években.

Előzmények

Asselborn arról is beszámolt, hogy 15, luxemburgi kötődésű embert menekítettek ki Afganisztánból a belga hadsereg közbenjárásával. Francois Bausch luxemburgi védelmi miniszter pedig élesen bírálta Donald Trump volt amerikai elnököt azért, amiért „hatalmas naivitással tárgyalt a tálibokkal” az amerikai csapatkivonásról, aminek következtében előállt a mostani helyzet.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően elmenekült az országból.

(MTI)

Nyitókép: Kabul, 2021. augusztus 25. Afgánok próbálnak bejutni a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 25-én. Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő az előző nap bejelentette, hogy a radikális iszlamista tálibok megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a főváros, Kabul repülőterére. A szóvivő szerint csakis a külföldi állampolgárok mehetnek a repülőtérre.
MTI/EPA/Ahter Gulfam

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ubulka57
2021. augusztus 26. 14:36
Segítsen nekik a HM a szállításban. Nyilvánosan tegyünk nekik ajánlatot napi egy gépnyi menekült ingyenes áttelepítésére a kies Luxemburgba.
Kristály
2021. augusztus 26. 12:02
Az 5 milliót lehet vinni ők még is csak jobban állnak gazdagabbak. Jövőre már ők fognak dolgozni az afgánoknak.
luzitanxaver
2021. augusztus 26. 10:17
Oké, Luxemburg befogadhat GDPperfő-arányosan mondjuk százhúszezret, közülük nyolcvanan mehetnek is egyből a külügyminisztériumot személyes hitbizománynak tekintő farizeus bácsi rezidenciájára. Így jó lesz?
khomeini
2021. augusztus 26. 09:28
foglalkozzon már a saját országával, ne mindig másokat basztasson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!