Több városban is a kormány ellen tüntettek Kubában

2021. július 12. 14:04

Hasonló volumenű tiltakozás nem nagyon történt a kommunista hatalomátvétel óta.

2021. július 12. 14:04
null

Havannától Santiagóig több ezren vonultak utcára, hogy így tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a „diktatórikus” vezetés és a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. Helyszíni tudósítások szerint a fővárosban a különleges erők és a rendőrök nagy erőkkel jelen vannak. Az EFE spanyol hírügynökség arról számolt be, hogy több helyen erőszakosan léptek fel a békés tüntetőkkel szemben, s a mobilinternetet is lekapcsolták az illetékes szervek. A mintegy 50 ezres lakosságú San Antonio de los Banosban a tömeg azt skandálta, hogy „Le a diktatúrával!”, valamint hogy „Nem félünk!”. Tiltakozás volt Palma Sorianóban, Alquízarban és Guira de Melenában is.

A demonstrációk az interneten szerveződtek, a történéseket a közösségi oldalakon élőben közvetítették. Miguel Díaz-Canel kubai elnök televíziós beszédében az Egyesült Államokat tette felelőssé a tüntetésekért, s felszólította támogatóit, hogy ne üljenek fel a provokációknak. Emellett hangsúlyozta, hogy hívei akár életük árán is készek megvédeni a kormányt.  A hatóságok elítélték, hogy egyesek „olyan képet próbálnak sugározni az országról, mintha teljes káosz lenne, ami közel sem felel meg a valóságnak”.

Ez az országban a legnagyobb kormányellenes megmozdulás a Szovjetunió összeomlása utáni súlyos gazdasági válság idején, 1994 augusztusában kirobbant, zavargásba torkolló tüntetés óta.

A koronavírus-járvány kezdete óta a lakosság életszínvonala jelentősen romlott, komoly élelmiszer- és gyógyszerhiány van Kubában. Az országban eközben rekordot döntött az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, az elmúlt 24 órában 6923 új esetet és 47 halottat regisztráltak.

(MTI)

Nyitókép: Yamil Lage / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2021. július 12. 17:22
Biden és a CIA aktív. Majdan Kubában? IGEN.
tartarossz.blog
2021. július 12. 17:15
A honvédő harccal kivívott szabadságot nem most kéne önként feladni, amikor az anarchisták a BLM, az Occupy Oakland végre teszik a dolgukat és lázadnak az északi szomszédnál. "Van egy szólásmondás az észak-amerikai féltekén, amely elsősorban Mexikóban és Közép-Amerikában ismert, és csaknem két évszázados történelmi tapasztalatot összegez. A nép sorsa azért nehéz, mert távol van Istentől és túl közel az Egyesült Államokhoz" /Anderle Ádám/
Akitlosz
2021. július 12. 16:09
Na még ez az al-Jazeera, ami talán nézhető hírtévé.
lehetkalman
2021. július 12. 14:42
Na, jönnek majd a bukott komcsi vezetők ide, gruevszki mellé, a fidesz csípi az ilyeneket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!