Az ENSZ szerint Iránnak a vízhiányt kellene megoldani ahelyett, hogy tüntetőkre lőne

2021. július 23. 19:51

Az iráni hatóságok jobban tennék, ha megkezdenék az Irán délnyugati részében pusztító krónikus vízhiány megoldását, ahelyett, hogy erőszakosan elnyomják a tüntetéseket – hangsúlyozta pénteken Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

2021. július 23. 19:51
null

A kormánynak a krónikus vízhiánynak a kuzisztáni lakosok életére, egészségére gyakorolt hatására kellene összpontosítania – írta közleményében Michelle Bachelet a héten tartott tüntetések után, amelyeket erőszakkal elnyomtak és áldozatok is voltak.    Az emberi jogi főbiztos a „katasztrofális helyzettel” szembeni hanyagsággal vádolta meg a kormányt.    

– hangsúlyozta Michelle Bachelet, hozzátéve, hogy a sebesültek nem voltak hajlandók kórházba menni attól tartva, hogy letartóztatják őket. Bachelet felszólította az iráni kormányt: vegye komolyan a kuzisztáni problémákat, és hosszú távon a lakossággal konzultálva javítson a helyzeten.    

Kuzisztán tartományban, ahol a legnagyobb iráni kőolajlelőhelyek találhatók, március óta tart az aszály, ami tüntetéseket váltott ki több városban.    

Médiaértesülések és iráni vezetők szerint legalább hárman meghaltak, közöttük egy rendőr és egy tüntető. A főbiztos szerint négy tüntető és egy rendőr halt meg, de hozzátette, hogy meg nem erősített értesülések szerint magasabb a halálos áldozatok száma. Csütörtökön Haszan Róháni leköszönő elnök kijelentette, hogy Kuzisztán lakóinak joguk van kifejezni a véleményüket, és akár az utcára vonulni a szabályok betartásával.    

Pénteken Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője felszólította a tüntetőket, hogy ne játszanak az ország ellenségeinek a kezére. A tartományban jelentős arab kisebbség él. A helyi lakosság gyakran panaszkodik arra, hogy a hatóságok magára hagyják problémáikkal.  A 2019-ben a kormány által erőszakosan elnyomott tüntetések egyik fő helyszíne Kuzisztán volt.

(MTI)

Fotó: ATTA KENARE / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
George Soros 2.0
2021. július 24. 09:04
Kurva Irán nem jár esőtáncot így az LMBTQ genderjogok kiapadtak...
polnemkor
2021. július 24. 08:57
Irán b.tatása nem kötelező a meghatározó pozíciókból. És nincs is háttérhatalom és ez a majom sem annak embere.
fatman
2021. július 23. 21:14
az ENSZ meg tehetne már vmit a világ szegényeiért is, ahelyett, h ossza az észt... az embargók miatt hány gyerek halt meg gyógyszerhiánytól, bazdmeg??? _I_
Newman
2021. július 23. 20:49
Mi hasznosat csinált az ENSZ, azon kívül, amit nem parancsba kapott??! Kommunista vezérrel az élén!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!